[3.2 DID] Problem z przednim napędem. |
Autor |
Wiadomość |
zwrobert
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi pajero
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-02-2012, 20:23 [3.2 DID] Problem z przednim napędem.
|
|
|
Witam. Posiadam Pajero 3.2 DID z 2001 r. Od wczoraj mam problem z załączaniem się przedniego napędu. Podczas przełączania z 2h na 4h nie podświetlają się obydwie zielone żarówki napędu przedniej osi. Podczas włączania zapłonu również nie świecą się te żarówki. Pozostałe napędy załączają się i nie ma z nimi problemu. W chwili obecnej nie ma śniegu i nie mam możliwości sprawdzenia czy po przełączeniu napędu na 4h, faktycznie załącza się przedni napęd. Proszę o poradę od czego mam zacząć i co mam sprawdzić. Usterka pojawiła się nagle bez przeciążania Miśka. Z góry dziękuje za pomoc. |
Ostatnio zmieniony przez zwrobert 31-03-2012, 16:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 29-02-2012, 20:32 Re: Problem z przednim napędem.
|
|
|
zwrobert napisał/a: | Witam. Posiadam Pajero 3.2 DID z 2001 r. Od wczoraj mam problem z załączaniem się przedniego napędu. Podczas przełączania z 2h na 4h nie podświetlają się obydwie zielone żarówki napędu przedniej osi. Podczas włączania zapłonu również nie świecą się te żarówki. Pozostałe napędy załączają się i nie ma z nimi problemu. W chwili obecnej nie ma śniegu i nie mam możliwości sprawdzenia czy po przełączeniu napędu na 4h, faktycznie załącza się przedni napęd. Proszę o poradę od czego mam zacząć i co mam sprawdzić. Usterka pojawiła się nagle bez przeciążania Miśka. Z góry dziękuje za pomoc. |
Czyżby spalone żarówki ? Raz miałem spaloną jedną ale żeby dwie naraz ? |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Gru 2007 Posty: 350 Skąd: kętrzyn
|
Wysłany: 29-02-2012, 21:07
|
|
|
przerwa w obwodzie czujnika przedniego mostu lub uszkodzony ten czujnik |
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 29-02-2012, 22:21
|
|
|
sprawdź żarówki, a później czujnik w przednim moście. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
zwrobert
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-03-2012, 21:30 Czujnik
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź. Niestety nie dobirałem się jeszcze do napędów i nie bardzo wiem gdzie znajduje się czujnik przedniego nspędu. Proszę o wskazówkę jak mam go odnaleźć. |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Gru 2007 Posty: 350 Skąd: kętrzyn
|
Wysłany: 03-03-2012, 21:44
|
|
|
pod samochodem przedni most przy takim ramieniu z podciśnieniami, taki czujnik z kablem elektrycznym. |
|
 |
kriss499
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sie 2011 Posty: 56 Skąd: darłowo
|
Wysłany: 03-03-2012, 22:03
|
|
|
a tak korzystając z okazji zapytam, jakie żarówki idą do podświetlania kontrolek od napędów?? prosze o jakiś link czy coś bo mam jedną spaloną i musze ją wymienić a niechcial bym dwa razy rozbierać;) |
|
|
|
 |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 04-03-2012, 12:36
|
|
|
kriss499 napisał/a: | a tak korzystając z okazji zapytam, jakie żarówki idą do podświetlania kontrolek od napędów?? prosze o jakiś link czy coś bo mam jedną spaloną i musze ją w
ymienić a niechcial bym dwa razy rozbierać;) |
Z tego co pamiętam , szukałem kiedyś takiej żaróweczki i skończyło się na serwisie bo ciężko było gdzie indziej kupić . Może Zbyszek coś ma ? |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 05-03-2012, 09:42
|
|
|
Nie wiem jak w trójce ale w dwójce wszystkie żarówki na desce to albo T5 albo W5W tyle , że w obsadkach. Ale samą żarówkę można zmienić. Kosztuje grosze w co drugim sklepie czy na portalu aukcyjnym.
Ostatnio w Sporcie kolega wymieniał żarówkę podświetlenia tylnego panelu nawiewów. Za W5W zapłacił ponad 20 złotych. Normalnie kosztuje 0,2 PLN.
Jedynie żarówki podświetlające klawisze we włącznikach są trudniej dostępne, ale też bez przesady. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
zwrobert
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-03-2012, 11:20
|
|
|
Znalazłem ten czujnik i sprawdziłem miernikiem który pokazał 11 kilom. Czy mam rozumieć, że czujnik jest sprawny?
[ Dodano: 31-03-2012, 16:55 ]
Zabrałem się od d... strony a należało słuchać porad Zbyszka.
Zamiast dotrzeć do żarówki zacząłem od czujnika i to był błąd. Okazało się że od przedniego napędu jest jedna żarówka i to ona była spalona. Po wymianie wszystko jest ok. Jeszcze raz dzięki za podpowiedź od Zbyszka.
|
|
|
|
 |
|