|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 24-02-2007, 11:33 |
Napędy w Pajero |
Autor |
Wiadomość |
Dyzio [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2006, 18:19 Napędy w Pajero
|
|
|
Witam wszystkich
od pewnego czasu mam Pajerko i ssłysze rózne opinie na temat napędów
czy moze mi ktoś dokładnie wyjaśnić kiedy używać jakiego napedu????
i przy jakich prędkosciach moge przełączyć napedy????
mam skrzynie super selekt
pozdro |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-12-2006, 08:45
|
|
|
Eeech,
W Super Select można dowolnie zmieniać napęd bez zatrzymywania się. Jest tylko jeden warunek - podczas zmiany nie wolno jechać szybciej niż 100 km/h. Ale to akurat żaden klopot. Ja mam niestety Easy Select i nie pamietam dokladnie nazw poszegolnych trybow. W szosowych warunkach auto napędza oczywiście tylna oś (2H). Napęd na obie osie (4H) można dołączyć rowniez jadąc po szosie (do 100 km/h). Rozdział mocy pomiędzy osiami waha się wówczas od 33:67 do 50:50 proc. w zależności potrzeby przeniesienia napędu. Kolejne położenie dźwigni (4HLC) blokuje centralny mechanizm różnicowy. Mamy wówczas równomierny rozkład mocy pomiędzy osiami - po 50 proc (To juz typowo terenowe ustawienie nie polecane na utwardzone drogi). W trudnym terenie załączamy tryb 4LLC, czyli skrzynię redukcyjną. Dodatkowo, już przyciskiem sterowanym elektronicznie w desce rozdzielczej, możemy też mechanicznie zblokować tylny most (Sytuacje ekstremalne - zakopane auto, buksujace kolo). |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Dyzio [Usunięty]
|
Wysłany: 28-12-2006, 09:00
|
|
|