|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Nowy komputer |
Autor |
Wiadomość |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 02-04-2012, 10:36
|
|
|
elektryk napisał/a: | Akurat w przypadku SSD jest odwrotnie, SSD ma problemy przy odczycie dużej ilości małych danych z rozproszonych sektorów, wtedy czas dostępu znacznie wzrasta. |
A kto mówił o malutkich danych? Weź odpal 10 kopiowań plików na SSD, a 10 kopiowań plików na zwykłym HDD i porównaj. Wydajność zwykłego HDD poleci na łeb, na szyję (a głowica będzie dostawała zawału), SSD sumarycznie będzie mało transfer podobny do pojedynczego kopiowania. Dlatego system na SSD wstaje nieporównywalnie szybciej, a różnica wzrasta wraz z ilością usług i programów które wstają razem z systemem. W każdym razie, jak pod każdym względem poczułem kopa do przodu (no może oprócz pojemności).
elektryk - zależy jaki masz model, ale bardzo prawdopodobne, że masz specjalne dyski OEM od Samsunga albo Toshiby spięte w RAID 0 i przez to nie masz czegoś takiego jak TRIM. Dopiero teraz Intel pracuje nad sterownikami, które w RAID 0 będą wspierały TRIM.
Co do ECC i Xeona to zależy jak ważne są to obliczenia i dane. Bo np. zostawienie komputera np. na 4-5 dni, który renderuje na 100% i potem się okazało, że jeden bit się przesunął i trzeba od nowa renderować może być niepożądane. Przy ECC masz pewność, że błędów w pamięci nie będzie. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 02-04-2012, 19:11
|
|
|
krzychu napisał/a: |
Co do ECC i Xeona to zależy jak ważne są to obliczenia i dane. Bo np. zostawienie komputera np. na 4-5 dni, który renderuje na 100% i potem się okazało, że jeden bit się przesunął i trzeba od nowa renderować może być niepożądane. Przy ECC masz pewność, że błędów w pamięci nie będzie. |
No właśnie Narzeczona/Żona (muszę się powoli przyzwyczajać ) robi sporo renderów, ja natomiast obliczenia polowe obwodów magnetycznych czasem wykonuje, a to np. dla silnika elektrycznego zamodelowanego w 3D potrafi się liczyć na dobrym sprzęcie i 2 tygodnie:)
Także jeszcze raz dzięki Chłopaki za rady - dziś nie miałem czasu tematu ogarnąć, ale jutro podzwonię gdzie trzeba.
Pozdrowienia!
PS A dziś udało mi się po 3 dniach walki przywrócić Laptopa Asusa do życia.. Kupiłem z pół roku temu U36SD (I5, 8gbram, GF520, HDD 500) i padł - non-stop zatrzymywał się w biosie i nie chciał iść dalej w procedurze ładowania systemu. Zmieniłem w Biosie kontroler dysku twardego na IDE.. Poszedł dalej wyświetlająć coś w stylu - hdd read error. No to zabootowałem się z pendrive'a na Ubuntu. Zainstalowałem Ubuntu. Sprawdziłem dysk - niby wszyztko gra.. w końcu poszedł do przodu bo pozwalał mi bootwać się przez Windę i Ubuntu i jeszcze Windows Recovery - włączyłem to ostatnie dwa razy - i udało się w trybie awaryjnym uruchomić kompa-zainstalował automatycznie jakiś sterownik.. I potem już poszedł w normalnym trybie - także 3 dni walki zwieńczone sukcesem! |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 02-04-2012, 20:34
|
|
|
krzychu napisał/a: | A kto mówił o malutkich danych? Weź odpal 10 kopiowań plików na SSD, a 10 kopiowań plików na zwykłym HDD i porównaj. Wydajność zwykłego HDD poleci na łeb, na szyję (a głowica będzie dostawała zawału), SSD sumarycznie będzie mało transfer podobny do pojedynczego kopiowania. Dlatego system na SSD wstaje nieporównywalnie szybciej, a różnica wzrasta wraz z ilością usług i programów które wstają razem z systemem. W każdym razie, jak pod każdym względem poczułem kopa do przodu (no może oprócz pojemności). | Niestety nie dysponuję już sprzętem ze zwykłymi dyskami. SSD są fajne, względnie ciche, jest zauważalna różnica w prędkości (nie wiem jak teraz, od roku nie używałem nowszego kompa niż ten co mam), ale żeby były demonami prędkości i cudownie powodowały że komputer przyśpiesza kilkukrotnie to mam co do tego wątpliwości.
krzychu napisał/a: | elektryk - zależy jaki masz model, ale bardzo prawdopodobne, że masz specjalne dyski OEM od Samsunga albo Toshiby spięte w RAID 0 i przez to nie masz czegoś takiego jak TRIM. Dopiero teraz Intel pracuje nad sterownikami, które w RAID 0 będą wspierały TRIM. | Nie mam RAID, mam jeden fizyczny dysk. Fabrycznie była VIŚTA która niby wspierała TRIM, a ja sam osobiście przeszedłem na XP które nie wspiera TRIM. Jeśli dla kolegi SMART jest wyrocznią, to pokazuje że TRIM jest obsługiwany przez dysk ale nie aktywny.
krzychu napisał/a: | Co do ECC i Xeona to zależy jak ważne są to obliczenia i dane. Bo np. zostawienie komputera np. na 4-5 dni, który renderuje na 100% i potem się okazało, że jeden bit się przesunął i trzeba od nowa renderować może być niepożądane. Przy ECC masz pewność, że błędów w pamięci nie będzie. | Moim zdaniem to jakieś abstrakcje. Ja robiłem co najwyżej kilkugodzinne symulacje numeryczne i może ze dwa razy rendering wideo, nie było nigdy takich cyrków. Moi koledzy robili symulacje ruchu nośników i przepływu ciepła, też nigdy się nie działo. Jedyne na co wszyscy się uskarżali to zaniki prądu, ale nigdy nie było problemów natury uszkodzonych danych. To był sprzęt marki krzak montowany pod przetargi publiczne. Śmiem powiedzieć że jeśli coś takiego się dzieje to jest jakaś magia. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 02-04-2012, 21:28
|
|
|
elektryk napisał/a: | ale żeby były demonami prędkości i cudownie powodowały że komputer przyśpiesza kilkukrotnie to mam co do tego wątpliwości. |
Nie wiem jak używasz komputera i z czym porównujesz. Może z dyskami 7200 w komputerze albo laptopie nie ma przepasci. Dla mnie ważne jest cisza wiec tylko 5400 i to te najcichsze. Po przesiadce na SSD - nie ten komputer. Oczywiście zależy jaki masz procesor, ile rami itd, ale w aktualnych komputerach to dysk najbardziej zamula. Jestem co do tego przekonany. Wiadomo nie obliczenia, ale uruchamianie się aplikacji, systemu itd zupełnie coś innego.
elektryk napisał/a: | Nie mam RAID, mam jeden fizyczny dysk. Fabrycznie była VIŚTA która niby wspierała TRIM, a ja sam osobiście przeszedłem na XP które nie wspiera TRIM. Jeśli dla kolegi SMART jest wyrocznią, to pokazuje że TRIM jest obsługiwany przez dysk ale nie aktywny. |
A możesz ujawnić model. Miałem zawodowo do czynienia z Sony. Może jakaś seria Z? Nie pamiętam aby w Sony (przynajmniej tych z polskiej dystrybucji) montowano zwykłe dyski SSD. Zazwyczaj były to OEM Samsunga lub Toshiby sprzętowo spięte w RAID 0.
elektryk napisał/a: | Moim zdaniem to jakieś abstrakcje. Ja robiłem co najwyżej kilkugodzinne symulacje numeryczne i może ze dwa razy rendering wideo, nie było nigdy takich cyrków. Moi koledzy robili symulacje ruchu nośników i przepływu ciepła, też nigdy się nie działo. Jedyne na co wszyscy się uskarżali to zaniki prądu, ale nigdy nie było problemów natury uszkodzonych danych. To był sprzęt marki krzak montowany pod przetargi publiczne. Śmiem powiedzieć że jeśli coś takiego się dzieje to jest jakaś magia. |
Różnie bywa. Kolega ma i7 (jednego z pierwszych, jakaś kosmiczną kwotę z niego dał, swoją drogą podobno jest na nim data produkcji jakoś 2 lata wstecz zanim jeszcze w ogóle słychać było o rodzinie iX ), najwyższy model płyty Asusa, zasilacz 850W Seasonica, parę wentylatorów wolnobrotowych w obudowie Fractal Design (kupa kasy tam włożył) i teraz myśli to zmienić na Dell-a z Xeonem i ECC... Renderuje grafiki 3D nawet dla telewizji. Z jakiś powodów chce wywalić więcej w sumie na wolniejszy, ale pewniejszy sprzęt. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 02-04-2012, 21:52
|
|
|
krzychu napisał/a: | A możesz ujawnić model. Miałem zawodowo do czynienia z Sony. Może jakaś seria Z? Nie pamiętam aby w Sony (przynajmniej tych z polskiej dystrybucji) montowano zwykłe dyski SSD. Zazwyczaj były to OEM Samsunga lub Toshiby sprzętowo spięte w RAID 0. | Z21, później przyniosę torbę z samochodu i przeczytam dokładnie model. Właśnie obejrzałem że Z21 to jakaś nowa wersja z I5, a u mnie siedzi chyba ULV Core Duo. Moje to chyba TT-Z21 czy jakoś tak, ale pamiętam że z tej samej serii była jeszcze wersja Z11 która chyba nie miała SSD.
Dokładnie model to VGN-TT21XN a dysk MMCQE28GFMUP-MVA |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-04-2012, 07:56
|
|
|
A to masz TT model (trochę się to różniło od Z, to taki jeden z pierwszych netbook premium), który był tylko chwilę w sprzedaży, a wyposażenie które posiadasz nie było oferowane w Polsce. Modele Z i teraz S mają dyski takie jak opisałem wyżej sprzętowo spięte (z tego co pamiętam system nie widział, że to RAID). Tak sobie Sony wymyśliło nazywało się Dual SSD i Quad SSD. Wydajności po 300MB/s
A jeśli masz XP (bez TRIM albo nie działa) i od dawana używasz dysku bez formatu lub masz w sporym stopniu go zapełnionego to będzie Ci coraz bardziej zamulał dysk ponieważ przy zapisie prawdopodobnie trafi na miejsce gdzie coś jest zapisane. A najdłużej trwające operacje na SSD to usuwanie danych. Dlatego coś takiego jak TRIM usuwa sobie dane w "wolnym czasie". |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 03-04-2012, 09:10
|
|
|
krzychu napisał/a: | A to masz TT model (trochę się to różniło od Z, to taki jeden z pierwszych netbook premium), który był tylko chwilę w sprzedaży, a wyposażenie które posiadasz nie było oferowane w Polsce. | Z legalnej polskiej dystrybucji. Z tego powodu że musiałem kupić wersję dedykowaną na Polskę, mam model bez wbudowanego HSDPA. Ale sony hasła reklamowego że komputer łączy się ze wszystkimi rodzajami sieci bezprzewodowych nie zmienili. Po prostu żenada, że notebook za 12 tyś PLN był okrojony. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-04-2012, 09:20
|
|
|
elektryk napisał/a: | Ale sony hasła reklamowego że komputer łączy się ze wszystkimi rodzajami sieci bezprzewodowych nie zmienili. Po prostu żenada, że notebook za 12 tyś PLN był okrojony. |
To znaczy? Z 5GHz się nie łączy? |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 03-04-2012, 09:41
|
|
|
krzychu napisał/a: | To znaczy? Z 5GHz się nie łączy? | Nieeee, z 5GHz śmiga. Według oryginalnego projektu i reklamy notebook miał mieć bluetooth, wifi abgn oraz hsdpa, a warianty na Polskę okroili o HSDPA jakby to było nieużyteczne. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-04-2012, 10:00
|
|
|
elektryk napisał/a: | krzychu napisał/a: | To znaczy? Z 5GHz się nie łączy? | Nieeee, z 5GHz śmiga. Według oryginalnego projektu i reklamy notebook miał mieć bluetooth, wifi abgn oraz hsdpa, a warianty na Polskę okroili o HSDPA jakby to było nieużyteczne. |
A to spoko, w tych nowych jakoś zapomnieli o 5GHz nawet w tych za 12 koła |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-04-2012, 10:46
|
|
|
A czemu chcesz skonfigurować najnowszą płytę pod Ivy Bridge z najgorszym procesorem?
Raczej się wybiera budżetowo lub wydajnościowo?
http://www.gigabyte.com/s...p.aspx?pid=4145
Według producenta obsługuje ten procesor więc tak. |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 24-04-2012, 11:46
|
|
|
krzychu napisał/a: |
Raczej się wybiera budżetowo lub wydajnościowo?
|
jedno i drugie ale na razie budżet, patrząc na ranking:
http://www.jaki-procesor.pl/lga-1155
jest prawie na szczycie pod względem opłacalności
jak mam wydać 2x tyle na i3 to wole wybrać na razie Pentium a za rok wymienić na i3 a być może i5 w dużo niższej cenie
płyta to baza która powinna być na 2-3 lata więc wziąłem to co najnowsze dziś czyli chipset Z77 z USB 3.0, SATA 3.0 |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24-04-2012, 16:59
|
|
|
gulgulq, USB 3.0 SATA 3.0 masz akurat już w płytach za 2x mniej
Poza tym jak Ty wymieniasz kompa co 2-3 lata to Ty burzuj jestes
Sredni komp sprzed 2-3 lat powinien byc wydajniejszy od tego zbudowanego na G620...
No chyba, ze nie masz kompa/padl i polujesz na nowy w ograniczonym chwilowo budzecie... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 24-04-2012, 20:42
|
|
|
gzesiolek napisał/a: | gulgulq, USB 3.0 SATA 3.0 masz akurat już w płytach za 2x mniej
Poza tym jak Ty wymieniasz kompa co 2-3 lata to Ty burzuj jestes
Sredni komp sprzed 2-3 lat powinien byc wydajniejszy od tego zbudowanego na G620...
No chyba, ze nie masz kompa/padl i polujesz na nowy w ograniczonym chwilowo budzecie... |
e no... mój obecny komp ma już trochę lat
mobo: Asus A8N-SLi
procek: AMD X2 4200+
nie pamiętam który to rok był ale chyba 2005/2006
ale praktycznie oprócz płyty głównej, dysku i obudowy to wszystko zostało już wymienione: procek, pamięci, grafika, dvd, oraz co ciekawe - wbrew opiniom 350W zasilacz FEEL daje rade przez te wszystkie lata
teraz też chcę się tak wstrzelić: kupić dobra płytę z górnej półki na lata, a reszta klamotów sukcesywnie przy wolnych środkach unowocześniać
pisałem że mam ograniczony budżet
według porównywarki:
http://www.cpubenchmark.net/
mój obecny procek ma 1126 punktów
a pentium 2471 - więc spory przyrost wydajności |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|