Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
13-11-2009, 08:02
Kominki i ogrzewanie
Autor Wiadomość
HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-11-2011, 18:51   

Cytat:
niestety szyba się lekko smoli, później się to spieka i ciężko usuwa się po 3-4 przepaleniach popołudniowych

Psikacz W5 za 3,5zł z Lidla i po problemie. Zmywa nawet pył z klocków hamulcowych na felgach. :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 09-11-2011, 22:35   

gulgulq napisał/a:
niestety szyba się lekko smoli, później się to spieka i ciężko usuwa się po 3-4 przepaleniach popołudniowych
dokładnie jak u mnie - po drugim paleniu widać jak smoła z pierwszego zaczyna pękać na szybie...

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 09-11-2011, 22:40   

HouseM napisał/a:
Cytat:

Psikacz W5 za 3,5zł z Lidla i po problemie. Zmywa nawet pył z klocków hamulcowych na felgach. :D

Potwierdzam ze W5 z lidla chyba mulipurpose albo kitchencleaner jest dobre na szybe.... a na felgach wypróbuje dzieki za pomysł .
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 09-11-2011, 22:44   

HouseM napisał/a:
Zmywa nawet pył z klocków hamulcowych na felgach.
to ja zmywam czystą wodą... bez problemu

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 10-11-2011, 10:41   

Krzyzak napisał/a:
gulgulq napisał/a:
dokładnie jak u mnie - po drugim paleniu widać jak smoła z pierwszego zaczyna pękać na szybie...

A nie lepiej swoje starania przesunąć w kierunku niekopcenia szyby, niż marnować energię na wymyślanie czym czyścic okopconą szybę?

[ Dodano: 10-11-2011, 10:43 ]
gulgulq napisał/a:
pod warunkiem zę coś takiego sie ma

ja u siebie mam tylko wlot do popielnika i stamtąd przez ruszta pod drewno

Ale właśnie o tym piszę - nie ograniczać tego powietrza nich idzie pełnym ciągiem :) jeśli nie chcesz przegrzewać to wrzucaj mniej drewna na raz.

gulgulq napisał/a:
niestety szyba się lekko smoli, później się to spieka

Na szybie ma prawo pojawić się sadza, która potem się wypala. Smoły nie ma prawa tam być.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 10-11-2011, 12:18   

Ostanio włsnie u wujka widziałem kominek z płaszczem, i przez szybe nie widać było czy sie pali czy nie. U mnie mimo palenia smolnym drewnem - sosna i inne deski z budowy nigdy az tak żle nie było, co prawda mam bez płaszcza. Zgadzam sie ze palnie z małą ilością powietrza powoduje mocne brudzenie szyby, wiecej substancji smolistych zostaje, wiec wg mnie nie spala sie w pełni. Oszczedności są wiec pozorne ze zbyt stłomionego spalania. Niestety coś musi iść w komin..:) Ja moją rurę fi200 na długości 90cm obłozyłem metalowymi profilami CU do regipsów i zrobiłem coś ala dodatkowy radiator. Mimo nakładki/dystrybutora naiwwiewów do pokoju zaraz na wkłądzie komore z tą rurą gdzeje mi jak trzeba. Jak znajde fotki na kompie to pokaze co i jak zrobiłem.

A jak to jest własnie z tym powietrzem, które pierwotne, a to na popielnik tzn zasuwka w nim to wtórne? A co z powietrzem podłaczonym z zewnątrz pod kominek w tylnej scianie popielnika- ja tak mam?
To z zewnatrz moge przymknąc przepustnica z cięgnem. To z przodu zasuwką na popielniku , u mnie nie ma juz innego..:)
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-11-2011, 12:41   

Marcino napisał/a:
Ostanio włsnie u wujka widziałem kominek z płaszczem, i przez szybe nie widać było czy sie pali czy nie.

Kominek z płaszczem wodnym ma naturalna chłodnice w postaci płaszcza wodnego. palenisko praktycznie nigdy nie jest rozgrzane by dokonać całkowitego spalenia. Stąd tez okopcone szyby w kominkach z PW. W Kominkach z DGP i bez niego tzw. powietrznych problemu z okopcona szyba być nie powinno.
Można z tym walczyć:
- pierwsze primo wysuszone drewno - może być nawet sosnowe ale musi być suche.
- drugie primo nie może braknąć tlenu

Ja te dwa stosuję, a dodatkowo palenisko wyłoniłem płytami wernikulitowymi do pewnej wysokości. Dzięki temu straciłem kilka procent na odizolowaniu płaszcza wodnego od ognia ale zyskałem kilka % dzięki podniesieniu temperatury spalanie. Wydaje się że wyszło w okolicy zera z małym minusem ;)

Marcino napisał/a:
A jak to jest własnie z tym powietrzem, które pierwotne, a to na popielnik tzn zasuwka w nim to wtórne? A co z powietrzem podłaczonym z zewnątrz pod kominek w tylnej scianie popielnika- ja tak mam?
To z zewnatrz moge przymknąc przepustnica z cięgnem. To z przodu zasuwką na popielniku , u mnie nie ma juz innego..:)

Pierwotne to jest właśnie to, które dostarczasz z zewnątrz
Wtórne to to, które dostarczasz z pomieszczenia zasuwki, pokrętła z przodu kominka.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 10-11-2011, 13:42   

jaca71 napisał/a:
Pierwotne to jest właśnie to, które dostarczasz z zewnątrz
Wtórne to to, które dostarczasz z pomieszczenia zasuwki, pokrętła z przodu kominka.

tu chyba coś pokręciłeś

pierwotne to jest które dostarczasz pod palenisko - powietrze do spalenia
wtórne to masz powietrze które dostarcza się nad palenisko - np. z systemu czystej szyby lub zasuwki nad drzwiami - to powietrze do dopalania gazów, substancji lotnych itp..

kupujepolskieprodukty.pl

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-11-2011, 13:56   

gulgulq, Zgadza się to co piszesz.
Moja wina że zbytnio uprościłem ;) Różne są rozwiązania zależne od konstrukcji. Chciałem obrazowo pokazać gdzie którego szukać.

Ja mam zasysanie wtórnego z przodu pod drzwiczkami po dwóch bokach popielnika, a czysta szyba ma zaciąg z tyłu obudowy drzwiczek pod popielnikiem. Wewnątrz obudowy drzwiczek są kanały do transportowania tego powietrza nad palenisko.
A pierwotne mam doprowadzone rurą pod ruszt.

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 16-11-2011, 23:06   

Obdzwoniłem kilka firm i jak na razie wychodzi ,że drzwiczki z szybą pod wymiar kominka wychodzą drożej niż kompletny żeliwny wkład kominkowy. W tym roku odpuszczę tą inwestycję.

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-11-2011, 16:37   

HouseM, Zauważ tylko że drzwiczki wystarczy założyć, a wkład? Budujesz kominek od podstaw :(
Druga sprawa to to że kominek za pińcet średnio nadaje się do użytku :(

[ Dodano: 10-02-2012, 14:40 ]
HouseM napisał/a:
Obdzwoniłem kilka firm i jak na razie wychodzi ,że drzwiczki z szybą pod wymiar kominka wychodzą drożej niż kompletny żeliwny wkład kominkowy. W tym roku odpuszczę tą inwestycję.

http://www.kominki7.pl/in...w&id=2&Itemid=3

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Wysłany: 17-04-2012, 17:12   

witam, kolej na mnie w tym topiku
co mam kupić jako wkład kominka, i gdzie?
palić będę od święta (czyli weekendy, przy piwku/winku) w celach wyłacznie ozdobnych
mam doprowadzoną rurę z zew z powietrzem
szyba prosta, od przodu tylko
i tak, ceny od 1000 zł w obi/praktiker/inna castorama, do kilku tys za jotula. po odrzuceniu skarjnośći, i tak zostaje dużo....może jest jakaś strona z rankigiem wkłądów ?

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 17-04-2012, 23:30   

sam mam francuską invictę z chin ;) - ale polecę spartherm bo jest taki w rodzinie i ma super funkcję nawiewu na szybę i ta szyba się prawie nie brudzi
u mnie największą niechęcią do palenia jest czyszczenie szyby - i wierz mi, pomimo że palę 2-3 w roku (też tylko ozdobnie), to i tak się nie chce...
szyba po 1 razie wygląda na górnik przodkowy...

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-04-2012, 06:08   

bastek1, po dwóch sezonach intensywnego palenie (80% ciepła w domu to ciepło z kominka) mogę napisać czym się masz kierować.
1. palenisko ma być wyższe niż szersze
2. palenisko ma nie mieć rusztu
3. palenisko ma być obłożone albo szamotem albo wernikulitem

Nie polecam, ani nie odradzam ale chodzi o coś takiego:
http://www.owo.pl/69,pl_w...o-dragon-8.html
Wkleiłem bo polskie ;)

Przy tych założeniach masz czysta szybę, piękny widok całego ognia i czysto w salonie po całym sezonie może wygarniesz małe wiadro popiołu (zakładając twoja częstotliwość palenia). Ale gdzie tu myk? Myk polega na tym, spaliny w takim kominku spokojnie przekroczą 600C i pasuje ich temperaturę obniżyć chociażby najprostszym wymiennikiem. A jak wymiennik to pasuje ciepłu albo rozprowadzić po domu albo zakumulować na zaś. Albo zmieszać oba systemy. Wtedy koszty instalacji kominka rosną i nawet do kilkunastu tysięcy. I ja decydując się na ciągłe palenie poszedłem w kominek z płaszczem wodnym.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 18-04-2012, 06:40   

dodam jeszcze, że u mnie jest deflektor spalin - czyli kawał żeliwa w kształcie stożoka, który nie pozwala spalinom bezpośrednio lecieć w komin
pewnie to daje efekt, że dym się kotłuje dość długo i tak szybko brudzi się szyba

Odpowiedz do tematu