|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Miejsca postojowe - projekt domu |
Autor |
Wiadomość |
ziutoon
Forumowicz
Auto: Galant EA5W 2.5 SE KOMBI 1998
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-05-2012, 21:26 Miejsca postojowe - projekt domu
|
|
|
Witam,
Jestem na etapie projektowania domu i natrafiłem na pewną wątpliwość.
Czy parkując samochód na własnej działce pod własnym oknem muszę zachować przepisowe odległości?
poniżej wyciąg z przepisów
Cytat: | Rozdział 3. Miejsca postojowe dla samochodów osobowych
Rozdział 3. Miejsca postojowe dla samochodów osobowych
§ 18. [Miejsca postojowe, organizacja] 1. Zagospodarowując działkę budowlaną, należy urządzić, stosownie do jej przeznaczenia i sposobu zabudowy, miejsca postojowe dla samochodów użytkowników stałych i przebywających okresowo, w tym również miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystają osoby niepełnosprawne.
2. Liczbę i sposób urządzenia miejsc postojowych należy dostosować do wymagań ustalonych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, z uwzględnieniem potrzebnej liczby miejsc, z których korzystają osoby niepełnosprawne.
§ 19. [Odległość od zabudowań] [15] 1.[16] Odległość wydzielonych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania zbiorowego, z wyjątkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także od placu zabaw i boiska dla dzieci i młodzieży, nie może być mniejsza niż:
1) 7 m - w przypadku do 4 stanowisk włącznie,
2) 10 m - w przypadku 5 do 60 stanowisk włącznie,
3) 20 m - w przypadku większej liczby stanowisk, z uwzględnieniem § 276 ust. 1.
2.[17] Odległość wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż:
1) 3 m - w przypadku do 4 stanowisk włącznie,
2) 6 m - w przypadku 5-60 stanowisk włącznie,
3) 16 m - w przypadku większej liczby stanowisk.
3. Odległości, o których mowa w ust. 1 i 2, stosuje się do sytuowania wjazdów do zamkniętego garażu w stosunku do okien budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także placów zabaw i boisk dla dzieci i młodzieży.
4. Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 1 i 2, nie jest wymagane przy sytuowaniu miejsc postojowych między liniami rozgraniczającymi ulicę.
§ 20. [Miejsca dla niepełnosprawnych] Miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystają wyłącznie osoby niepełnosprawne, mogą być usytuowane w odległości nie mniejszej niż 5 m od okien budynku mieszkalnego wielorodzinnego i zamieszkania zbiorowego oraz zbliżone bez żadnych ograniczeń do innych budynków. Miejsca te wymagają odpowiedniego oznakowania.
§ 21. [Organizacja stanowisk] 1. Stanowiska postojowe dla samochodów osobowych powinny mieć co najmniej szerokość 2,3 m i długość 5 m, przy czym dla samochodów użytkowanych przez osoby niepełnosprawne szerokość stanowiska powinna wynosić co najmniej 3,6 m i długość 5 m, a w przypadku usytuowania wzdłuż jezdni - długość co najmniej 6 m i szerokość co najmniej 3,6 m, z możliwością jej ograniczenia do 2,3 m w przypadku zapewnienia możliwości korzystania z przylegającego dojścia lub ciągu pieszo-jezdnego.
2. Stanowiska postojowe i dojazdy manewrowe dla samochodów osobowych powinny mieć nawierzchnię utwardzoną lub co najmniej gruntową stabilizowaną, ze spadkiem zapewniającym spływ wody.
3. Stanowiska przeznaczone do mycia i niezawodowego przeglądu samochodów w zgrupowaniach miejsc postojowych powinny mieć doprowadzenie wody oraz twardą nawierzchnię ze spadkami zapewniającymi spływ wody do wpustów kanalizacyjnych z osadnikami błota i łapaczami oleju.
|
a poniżej teoretyczny plan zagospodarowania
i wersja II
tam gdzie strzałki zaznaczyłem wjazd na działkę.
Długość działki to 74 m szerokość tylko 16,5m , odległość pierwszego budynku od działki sąsiada to 8,5m (4 budynki po 9m szerokośći) miejsce postojowe 2,3 m. Na środku rośnie 40 letni dąb bez opcji wycinki. Jednym słowem sytuacja dość słaba
Problem polega na tym że musze na tej działce zmieścić 4 domy i aż 8 samochodów mimo że łącznie mamy tylko 3.
Prośba do osób które się budują lub budowały lub też są na porządku dziennym z takimi tematami o pomoc jak to rozwiązać.
Sprawa jest ogólnie dość pilna.
pozdrawiam |
_________________ Colt CAO 1.3 Sprzedany
Peugeot 406 Sprzedany
Galant Kombi EA5W 2.5 V6 Kombi - zezłomowany
Citroen C4 Grand Picasso |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
Wysłany: 05-05-2012, 08:38
|
|
|
Na pewno dla Garażu musisz zachować daną odległość, chyba że garaż nazwiesz pomieszczeniem socjalnym (do 36m2 nie trzeba pozwolenia na jego budowę) wtedy wystarczy zdaje się 2m od domu i można budować. |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
|
Wysłany: 05-05-2012, 09:01
|
|
|
będziesz dzielił te działki, czy 1 nieruchomość? jak z zapewnieniem dojazdu? jeśli podzielisz, musisz zapewnić dostęp do drogi publicznej
czy to są domy mieszakalne, czy inwestycyjna rzecz?
ja mam garaż doczepiony do damu, a przed garazem po prostu od dojazdu idzie wybrukowana wypustka, prawie do płotu - ale nie jest to jako parkibg dla samochodów, tylko el. ogrodu.... w starostwie nikt się nie czepiał
______
| garaż|
| | dom
----------
| |
| | to dojazd (18 m długi - po lewo płot w odl. ok. 6 m od dojazdu i "wypustka" dochodząca 1 m do płotu |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
ziutoon
Forumowicz
|
Wysłany: 05-05-2012, 10:21
|
|
|
Sprawa wyglada tak ze to beda dwa blizniaki dla mojej rodziny.
Czy bedziemy dzielic. Pewnie tak w przyszlosci.
Sam garaz nie jest problemem. Problem stanowi wyznaczenie miesjc parkingowych na powietrzu. Martwi mnie te 7 m od okien. O ile od okien sasiada odleglosc bedzie zachowana o tyle przy tak waskiej dzialce nie mam szans zachowac tej odleglosci od swoich okien.
Nie chce budowac kolejnych garazy bo szkoda mi zieleni. |
Peugeot 406 Sprzedany
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 05-05-2012, 10:25
|
|
|
ziutoon - a czemu to gdzie będziesz stawiał samochód musisz koniecznie nazywać "miejscem parkingowym"? To nie można sobie zrobić na działce wybrukowanego kawałka i nazwać go "miejsce zabawy dzieci" a w między czasie stawiać tam samochód? |
|
|
|
 |
ziutoon
Forumowicz
|
Wysłany: 05-05-2012, 11:03
|
|
|
Krzychu - ja bede parkowal gdzie sie da ale warunki zabudowy okreslaja ze musze wyznaczyc te miejsca. To jest chore polskie prawo. Ja nawet nie wiem czy bede mial tyle samochodow. |
Peugeot 406 Sprzedany
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
Wysłany: 05-05-2012, 13:23
|
|
|
No dobrze, w takim razie wyznacz je obojętnie gdzie, skoro i tak będziesz parkował w innym miejscu. Przecież miejsce parkingowe nie musi mieć 5mx2m xD Może to być 1x1 xD |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
ziutoon
Forumowicz
|
Wysłany: 05-05-2012, 13:34
|
|
|
Juiceman napisał/a: | No dobrze, w takim razie wyznacz je obojętnie gdzie, skoro i tak będziesz parkował w innym miejscu. Przecież miejsce parkingowe nie musi mieć 5mx2m xD Może to być 1x1 xD |
wlasnie o to chodzi ze wyznaczone miejsce musi miec wymiary minimalme wg przepisow cytowanych wyzej.
Zycie zyciem a przepis przepisem |
Peugeot 406 Sprzedany
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
|
Wysłany: 05-05-2012, 14:33
|
|
|
a ja nie miałem obowiązku wyznaczyć takich miejsc. właśnie przeczytałem projekt, zatwierdzony w maju 2011 - słowa nie ma o miejscu do parkowania auta.
w planie zagosp. działki miejsce wybrukowane to alejka ogrodowa....
[ Dodano: 05-05-2012, 14:34 ]
a jak będziesz dzielił, to każda działka musi mieć dostęp do drogi. jako osobna droga - min, 5 m (strażak nie pozwoli na mniej), a jako służebność (paskudne rozwiązanie) - min 3 m. pomyśl i o tym. (ja miałem z tym problem) |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
|
|