|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[ALL] CB w Colcie CAO |
Autor |
Wiadomość |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2007, 09:51 [ALL] CB w Colcie CAO
|
|
|
Witam
W końcu zamontowałem w konsoli środkowej pod radiem cd (wymontowałem tą kieszeń, która raczj do niczego mi nie służyła...) radio CB które dostałem kilka lat temu od ojca. Radio to Midland Alan28. Z anteną większego problemu nie powinienem mieć, zamontuję taką do 30cm za tyłu natomiast mam problem z kabelkami. Z radia wystają 3 kabelki: czarny, pomarańczowy i czerwony. Pomarańczowy o czerwony były złączone razem gdy radio było podpinane pod 220 teraz nie wiem do czego mam je podpiąć w colcie? |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 14-10-2007, 00:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mugen [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2007, 09:58 Re: CB w Colcie CAO
|
|
|
do plusa, jeden pewnie jest do wlaczenia cb radia po przekreceniu stacyjki |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 03-01-2007, 10:04
|
|
|
najlepiej jedź do warsztatu CB, oni będą wiedzieli... ustawią ci antenę od razu itp. |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2007, 10:10
|
|
|
tomusn napisał/a: | najlepiej jedź do warsztatu CB, oni będą wiedzieli... ustawią ci antenę od razu itp. |
Do warsztatu cb pojadę ale tylko zestroić żeby dobrze łapała fale a zamontować chce sam, po co płacić komuś za coś co sam mogę zrobić |
|
|
|
 |
mugen [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2007, 10:26
|
|
|
Alan 28 ma wbudowany SWR takze samemu mozna sobie zestroic antene, co do anteny to troche krotka |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2007, 10:31
|
|
|
mugen napisał/a: | Alan 28 ma wbudowany SWR takze samemu mozna sobie zestroic antene, co do anteny to troche krotka |
Wiesz jak? albo gdzie to opisują?
Antena może i krótka ale nie chcę szpecić auta. NIe zależy mi na super zasięgu tylko na podstawowych info na drodze myśle że taka wystarczy. |
|
|
|
 |
tommi [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2007, 15:02
|
|
|
tak mała antenka nie wiem czy bedzie dobrym rozwiązaniem, czasem pojedziesz do jakiegoś wiekszego miasta i bedziesz chciał coś znaleźć a ci co będą blisko mogą ci nie pomóc...
moim zdaniem jak robić to dobrze i sam bujam się z 1,5 bacikiem i łąpie w 2 storny na 15 km stestowane a może i dalej ja byłem na wsi a koleś z którym gadałem w bardzo dobrej jakości w słowatyczach 15km w lini prostej (mam alana 18 + antena magnum sf-40) |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2007, 16:08
|
|
|
Qrde słyszałem że krótka, dobrze zestrojona nie jest taka zła...
[ Dodano: 03-01-2007, 16:08 ]
Ale to nie o to. Jak podłączyć?? tommi jak masz podłączone??
[ Dodano: 03-01-2007, 16:37 ]
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic8603.html
hehe no to daję sobie punkt pomógł
[ Dodano: 03-01-2007, 16:40 ]
P.S. Ostatnie pytanie. Do czego najlepiej podpiąć pomarańczowy i czarny?? Można do przewodu prowadzącego do zapalniczki?? |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 04-01-2007, 08:05
|
|
|
Samo podpięcie robisz bezpośredno z akumulatora lub żródła które ma zawsze napięcie aby radio Ci działało jak nie masz kluczyków w stacyjce, dobrze też jest dać kondensator w zasilanie aby zakłócenia od alternatora, wycieraczek i innych silniczków nie wchodziły na głośnik.
Alan 28 ma wyście na głośnik zewnętrzny więc podczas podłączania może pomyśl i o tym
Alan 28 to choinka z podświetlaniem miałem go 12 lat temu więc mogę się mylić ale
- czerwony zasilanie radia ok.13V'
- pomarańczowy zasilanie podświetlania wszystkich gałek i przycisków
wewnętrzny SWR to można sobie w d...ę wsadzić - trzeba stroić na zewnętrznej SW-miarce wtedy będzie git.
Co do samej anteny to antenka 5/8 fali powinna dać zasięg ok. 20km i mieć dł ok. 140cm
Ja ze swojego Magnum 2m dł zrobiłem łączność 45km ale to się mało razy udaje. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
tommi [Usunięty]
|
Wysłany: 05-01-2007, 18:04
|
|
|
Ficu865, ja mam podłączone pod zapalniczke a radyjko wsadzam między fotel na konsole (trzyma sie bezproblemowo) żebym mógł je szybko zdemontować i nie zostawiać w aucie bo licho nie śpi i tobie też to radze |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-01-2007, 18:10
|
|
|
tommi napisał/a: | Ficu865, ja mam podłączone pod zapalniczke |
chyba też tak zrobie... ale z drugioej strony musisz przekręcić kluczyk żeby móc włączyć.
tommi napisał/a: | bo licho nie śpi i tobie też to radze |
Ja myślę zasłaniać je czymś, tylko nie wiem czym. Standardowe "zaślepki" na radia są za małe. Coś wymyśle bo faktycznie ktoś może się połakomić...
[ Dodano: 13-01-2007, 18:47 ]
Już wiem jak je podłączyć
Oddałem to do serwisu, póki co koleś robi coś z końcówką mocy bo ponoć słaba była, w poniedziałek montaż i strojenie anteny. mówił że średni zasięg powien być a na takim właśnie mi zależy.
Nie wiem jak on to robił że gdy go podłączał udało mu się to zrobić...
Robiłem to tak samo i strasznie iskrzyły kable
Może to ta końcówka mocy....
W każdym bądź razie w pn powinienem mieć cały zestaw to napiszę co i jak.
Pozdrawiam
[ Dodano: 31-01-2007, 13:11 ]
Ok udało mi się założyć:) Zmieniłem montera bo ten to jakiś szaman a nie człowiek który się na tym zna. POdobno naprawił radio a w drugim serwisie jak zaczął zestrajać powiedział że nie ma mocy...
W każdym razie jest ok. Zasięg z centrum Krakowa na obwodnice więc myślę że dobrze.. Z tym że na postoju bo jak włącze silnik to straszne przebicia... Muszę ten filtr przeciwzakłuceniowy kupić.
Teraz pytanie jak zamaskować radio jak np stoje na parkingu pod supermarketem??? |
|
|
|
 |
|
|