Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
KOMPENDIUM Carisma jaki silnik?
Autor Wiadomość
byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2012, 13:42   

daron64 napisał/a:
@up a na innych stronach dla gdi przyspieszenie daja od wartosci, ktora podales, poprzez 10.00,do10.4

Wynika to z wersji modelu 122KM lub 125KM no i czy automat.

Również za stroną autocentrum:
GDI 125KM manual 9.4s.
GDI 122KM manual 10.4s.
GDI 122KM automat 12.5s.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-03-2012, 13:43   

Yuppy, chodzi o to, że diesle są częściej kręcone a co za tym idzie maja większe faktyczne przebiegi, co przekłada się na większe zużycie...
Diesle są droższe przy zakupie bo teoretycznie są "tańsze" w utrzymaniu (niestety ale było tak max do 2000r.). Najczęściej nowego diesla kupuje ten, kto planuje sporo jeździć, min. 30tys rocznie lub fan tego silnika. I teraz łatwo policzyć ile takie auto będzie miało powiedzmy po 10 latach.
Więc częściowo masz rację ale niestety na szrota diesla łatwiej trafić niż szrota benzyniaka.

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 30-03-2012, 14:06   

Oczywiście tak jest. To tylko u nas panuje powszechna moda na kupowanie diesla, "bo tak". Na zachodzie nikt nie kupuje samochodu z takim silnikiem, aby nim nie jeździć. Z tym że diesle przynajmniej w teorii powinny wytrzymywać większe przebiegi niż benzyny, więc prawidłowo użytkowane odwdzięczą się zrobieniem spokojnie wielu wielu kilometrów.

plecho1 napisał/a:
Diesle są droższe przy zakupie bo teoretycznie są "tańsze" w utrzymaniu (niestety ale było tak max do 2000r.).

Może bardziej do 2003/2004, kiedy powszechnie zaczęły być montowane filtry cząstek stałych (DPF i te sprawy). Cari DI-D jest na szczęście od nich wolna, a sam silnik jest naprawdę dobry. Nowszego diesla raczej bym nie kupił, pomimo tego że rocznie robię ponad 30tys km.

Kuki86r 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DI-D
Wysłany: 30-03-2012, 14:11   

plecho1 napisał/a:
Yuppy, chodzi o to, że diesle są częściej kręcone a co za tym idzie maja większe faktyczne przebiegi, co przekłada się na większe zużycie...

auta z zagranicy są mocno kręcone niezależnie czy benzyna czy diesel. Wszystko zależy od użytkowania auta, a z tym nigdy nie wiadomo. Na ogłoszeniach co drugie auto ma przebieg od 155 tyś. do 170 tyś. przebiegu:)

Sxizo 
Mitsumaniak

Auto: Turboutek
Wysłany: 30-03-2012, 14:15   

byczeks napisał/a:

GDI 0-100km/h 9.4s. vmax 205km/h

1.6 II gen. też tyle pojedzie ;)

byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2012, 14:24   

Sxizo napisał/a:
1.6 II gen. też tyle pojedzie ;)

Tylko że to są dane fabryczne, a ile pojedzie to już trochę inna bajka :mrgreen:

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 30-03-2012, 15:20   

Kuki86r napisał/a:

auta z zagranicy są mocno kręcone niezależnie czy benzyna czy diesel. Wszystko zależy od użytkowania auta, a z tym nigdy nie wiadomo. Na ogłoszeniach co drugie auto ma przebieg od 155 tyś. do 170 tyś. przebiegu:)

Dlatego używane auto najlepiej kupować u źródła, może czasem wyjdzie trochę drożej i będzie to wymagało więcej zaangażowania, ale na pewno się opłaci.

janusz362 
Forumowicz
janusz

Auto: CARISMA 1.8GLS
Wysłany: 13-04-2012, 11:26   

Używanego autka najlepiej szukaj tu na forum:) jest sporo chętnych co sprzedają swoją Cari a tu masz pewność że my wszyscy o nią dbamy:)
Atak nawiasem to ja kupiłem moją z Niemiec z przebiegiem 178 tyś km,była zaniedbana i to ostro,połamane przewody mocujące klime i wiele innych mankamentów z którymi sobie poradziłem jedyna poważna usterka to padł rozrusznik i aparat zapłonowy wszystko kosztowało jakieś 550 zł więc bez szału,autko po śmigało wspaniale,nic się nie działo w 2 lata zrobiłem nim jakieś 24 tyś km bez awarii zeszły rok był znacząco inny bo wyjechałem do UK w maju i do marca zrobiłem ponad 20 tyś km bez żadnych przygód:) przez 5 miesięcy dojeżdżałem do pracy 60 km w jedną strone czyli 120 w 5 osób i kompletnie nic! a jednak te 720 km tygodniowo chulała :)Jeździłem nią przez jakieś dwa miechy we dwójkę z zawodowym kierowcą co zdradził mi kilka banałow na oszczędną jazdę i ot tak Cari paliła mi nawet 5,5 litra na 100 km! no ale jazda była płynna i dość emerycka:) więc wolałem jeździć po swojemy lecz wtedy nie było już 5,5 litra :)Jednym słowem polecam autko a swoją przygodę z Carusią mile będę wspominał aż łezka się kręci w oku:(
Teraz Honda Accord 1,8i VTEC ES EXECUTIVE 136 km :)

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 28-05-2012, 22:50   

Chłopacy, możecie powiedzieć coś na temat tego egzemplarza:
http://allegro.pl/mitsubu...2365309245.html
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 29-05-2012, 00:31   

moim zdaniem auto po większych lub mniejszych przejściach:
brak listew bocznych na przednich błotnikach, - malowane?
Z tyłu poza napisem carisma brak znaczka, poza tym wszystkie carismy po lifcie które widziałem na allegro miały napis carisma pod prawym światłem a nie na klapie!!
Zastanawiające także dlaczego zdjęcia jeszcze z zimy- nie może sprzedać auta a nie wpadł na to żeby zrobić nowe (letnie zdjęcia).
Fotel kierowcy trochę wytarty - ale przy podanym przebiegu OK.
Dziwnie pozałamywana tapicerka na nadkolach w bagażniku (znalazłem na allegro sedana z tak samo pogiętą tapicerką więc może to norma - niech się wypowiedzą posiadacze II w sedanie.
Czy mi się wydaje czy na butli z gazem widzę wgniotę?

Odpowiedz do tematu