Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Sport] Prośba o pomoc
Autor Wiadomość
Anceps4x4 
Nowy Forumowicz

Auto: szukam
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 30-05-2012, 21:05   [Sport] Prośba o pomoc

Witam

Witam Wszystkich. :)

Planuję zakup auta 4x4. Nie znam się na motoryzacji więc prosze o pomoc. :oops:

Proszę o odpowiedź na 2 pytania:

1. Gdzie w Krakowie można gruntownie sprawdzić PAJERO?

2. Co Sądzicie o poniższym aucie?

http://moto.allegro.pl/mi...2361803356.html

z góry dziękuję za odpowiedź

Anceps4x4

Bushey 
Mitsumaniak

Auto: Pajero II 3.0 V6 auto 1991
Kraj/Country: UK
Wysłany: 02-06-2012, 15:51   

Ciekawe ile pali gazu? Pewnie w krakowskich korkach ze 20-25 litrów :)
Mój MK2 krótki z takim samym silnikiem przy bardzo oszczędnej jeździe nie pali mniej niż 12, przy normalnej 14-16, w terenie ok. 20. Benzyny. Gazu do starego auta nigdy bym nie zakładał - to się chyba nazywa zamordowanie auta? Miałem raz gaz w 5 latku i po roku problemy się pojawiły. Ale to nie temat na dyskusję o tym...

wojzi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Wysłany: 02-06-2012, 16:23   

"Auto sprzedaje ze względu na konieczność zakupu większego auta rodzinnego." Co on kurde przedszkole ma?

A co do sprawdzenia Pajero w Krakowie możesz spróbować skontaktować się z Leszkiem.

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=13221

Z samochodem jest jak z żoną. Kochasz go za to jaki jest, jak wygląda, jakie ma wnętrze i za przyjemność jaką Ci daje podczas jazdy :P , a nie za to że mało je.

Anceps4x4 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-06-2012, 21:06   

[quote="Bushey"]Gazu do starego auta nigdy bym nie zakładał - to się chyba nazywa zamordowanie auta? Miałem raz gaz w 5 latku i po roku problemy się pojawiły.

Bushey Możesz bardziej opisać jakich problemów mogę oczekiwać przy aucie z gazem. :(

Ma to być mój pierwszy samochód z gazem - do tej pory zawsze ON - pora na zmiany: zmiana paliwa i zmiana typu auta z plaskacza na 4x4. :twisted:

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 02-06-2012, 22:50   

wojzi napisał/a:

"Auto sprzedaje ze względu na konieczność zakupu większego auta rodzinnego." Co on kurde przedszkole ma?

No Sport to do najobszerniejszych wewnątrz nie należy.

wojzi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Wysłany: 02-06-2012, 22:55   

Heilsberg napisał/a:
wojzi napisał/a:

No Sport to do najobszerniejszych wewnątrz nie należy.

Ja mam Cari, dwójkę dzieci i psa i jakoś rodzina się spokojnie mieści z wózkiem i kompletem bagaży.

Z samochodem jest jak z żoną. Kochasz go za to jaki jest, jak wygląda, jakie ma wnętrze i za przyjemność jaką Ci daje podczas jazdy :P , a nie za to że mało je.

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Wysłany: 03-06-2012, 06:26   

Moi starzy mieli kiedyś malucha i dwójkę dzieci (tę mają do dzisiaj) i też się spokojnie mieścili na wczasy. Ale to nie oznacza, że Sport dla każdego musi być w sam raz. Dla niektórych może być ciasny bo są obszerniejsze auta.

Anceps4x4 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-06-2012, 12:23   

Wracając do tematu - co sądzicie o aucie z ogłoszenia?

Jestem totalnym "laikiem" :oops: - proszę o pomoc i poradę.

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Wysłany: 03-06-2012, 13:12   

Co ja sądzę? A co można sądzić ze zdjęć? Auto jak auto, trzeba pojechać, obejrzeć, przejechać się, pomodlić i zdecydować - biorę albo nie. Nie widzę tu jakiegoś ewidentnego szachrajstwa typu auto kabrio a sprzedawane jako wagon.

Anceps4x4 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-06-2012, 13:55   

Dzięki za odpowiedź. :wink:

Oczywiście wybieram się na oglądanie auta. Niestety z moją "wiedza techniczną" oraz "wielką chęcią zakupu auta" - jeśli samochód nie będzie całkowicie rozbity - to stwierdzę iż jest OK.

Poszukuje namiaru na dobry warsztat w Krakowie który stwierdzi czy rama jest dobra, czy samochód jest sprawny, itd. Chcę uniknąć sytuacji gdy kupię auto za 20 000 a po miesiącu okaże się iż aby jeździć bezpiecznie i bezproblemowo trzeba dołożyć kolejne 20 000 lub jeszcze lepiej 25 000 np. rama, silnik, skrzynia biegów do wymiany, tapicerka (auto popowodziowe) do wymiany, itd.

Zaznaczam iż swoje obawy opieram na rzeczywistych sytuacjach - wszystkie sprzedawane samochody są "w bardzo dobrym stanie", "bezwypadkowe", "mały przebieg", "bez wkładu finansowego" itd, itp.

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Wysłany: 03-06-2012, 14:29   

Przez internet nikt Ci nie pomoże w tym przypadku. Jeśli nie masz jakiejś elementarnej wiedzy na temat 4x4 to musi ktoś być na miejscu kto Ci pomoże. Inaczej się nie da niestety.
A czy jesteś pewien, że takie auto jest Ci potrzebne a nie jakiś Van czy coś w tym stylu? Bo akurat 4x4 trochę trudniejsze do ogarnięcia i nawet jak weźmiesz ze sobą szwagra co się zna na osobówkach to też może wtopić.

Anceps4x4 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-06-2012, 19:20   

Czy jest mi potrzebne - nie jestem pewien - ale człowiek musi się przekonać na własnej skórze czy coś mu odpowiada.

Problemem jest brak "szwagra" który zna się na samochodach.

Staram się w jakiś sposób zmniejszyć ryzyko "wtopy" i szukam kogoś z Krakowa kto pomoże mi rozpoznać auto - czy warto się w nie pakować. :?:

Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Wysłany: 04-06-2012, 08:26   

Akurat Kraków na brak serwisów 4x4 nie może narzekać. Przykładowo, na forum Jeepa polecają: http://www.raffi.pl/ . Zadzwoń, może da się u nich zrobić przegląd Mitsubishi, a jeżeli nie da- to pewnie polecą kogoś od tej marki.

Bushey 
Mitsumaniak

Auto: Pajero II 3.0 V6 auto 1991
Kraj/Country: UK
Wysłany: 04-06-2012, 11:05   

Anceps4x4 napisał/a:

Bushey Możesz bardziej opisać jakich problemów mogę oczekiwać przy aucie z gazem. :(

Co kilkaset km spuszczałem wodę i szlam z osadnika. Może to wina złego gazu. W Krakowie tankowałem na różnych stacjach - samodzielnych i sieciowych typu BP ale problem wciąż powracał. W zimie jeśli odpaliłem auto wszystko jedno czy na gazie czy na benzynie i mi zgasło przy ruszaniu nie sposób było odpalić go ponownie na gazie. Trzeba było zalać go paliwem i kręcić, kręcić z nogą na pedale gazu. Dopóki reduktor się nie rozgrzał to jada była delikatna i z wyczuciem aby nie hamować za wiele. Wchodził na obroty oczywiście ale jeśli puściłeś nogę z gazu to zimny gasł od razu.
W lecie jeździłem po górach Dolnego Śląska - jazda powodowała zamarznięcie reduktora i auto stop. Auto słabo reagowało na zmianę przyspieszenia, czasem obroty wisiały na 1000 -1500 przez kilka sekund.
Korozja układu wydechowego - co roku zmiana jakiegoś odcinka.
Auto było wyraźnie słabsze a ja lubię sobie pocisnąć. Czyli aby zrekompensować to naciskałem mocniej przyspiesznik. Czyli palił gazu prawie 2x tyle co paliwa.
Oszczędność żadna w moim przypadku. Butla zajmowała 1/4 bagażnika a przebieg na gazie - 200-250 km. Pod koniec mojej przygody z autem przestał w ogóle jeździć na benzynie (gasł). Po odpaleniu na benzynie trzeba było do jazdy przełączyć ręcznie na gaz. Mechanik twierdził, że to przez gorsze smarowanie suchym paliwem czegoś tam gdzieśtam to cośtam się zatarło.
Służbowo jeździłem też autem z wtryskiem 1.4 na gazie ale poza lepszą dynamiką problemy mechaniczne z całą instalacją występowały często (nie pamiętam dokładnie bo to było w 2000 roku).
Według mnie gaz jest dobry do aut typu taxi czy do autobusów a nie do potężnych silników, które mają służyć do napędzania pojazdów terenowych w terenie. W życiu bym nie założył gazu do Miśka. Uważam, że skoro mnie stać na auto z silnikiem 3 litry i takie potrzebuję, to inwestować w szpan (mam auto terenowe z silnikiem 3 litry jupiii) nie muszę.
Mam kolegę, który niestety uważa tak jak dawca ogłoszenia. Chciałby mieć auto takie jak moje (żeby sąsiedzi widzieli jaki to potwór :) ) ale na gazie bo go nie stać na dojazdy na benzynie.
Poważnie to sądzę, że ktoś podając powód sprzedaży taki jak w tym ogłoszeniu sprzedaje zepsute/ zużyte auto albo go nie stać na jego exploatację bo pali jak smok :)

Anceps4x4 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-06-2012, 21:19   

Dzięki za odpowiedź.

Wiem iż sam muszę podjąć decyzję - ale - jest może w Krakowie ktoś kto miałby trochę czasu i chęci i zechciał obejrzeć autko aby ocenić czy napędy 4x4 działają poprawnie? :?:

Odpowiedz do tematu