Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Różnica między Lancerami 95-00 help!
Autor Wiadomość
Instru 
Forumowicz
www.aerografit.pl

Auto: Lancer CK1A 1998 1.3l 4G13
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-05-2012, 12:42   Różnica między Lancerami 95-00 help!

Powiedzcie mi taką rzecz: czym tak naprawdę ten model lancera
http://otomoto.pl/mitsubishi-lancer-C24326239.html
różni się od takiego
http://allegro.pl/sprzeda...2321043380.html

Różni się tylko tym grillem, a reszta części pasuje? Bo zauważyłem, że tył i boki są chyba identyczne w obu modelach... Mitsubishi wyprowadził po prostu trochę zmodyfikowaną wersję Lancera z takim przodem, a wszystkie pozostałe części tj silnik, zawieszenie, itd są takie same w obu wersjach, czy to jest zupełnie inny model?

Jeśli chodzi o tego pierwszego to jak się sprawuje takie autko, jak z jego mocą? Bo buda dość spora jak na silnik 1.3-1.5. Jak z dostępnością części, które się najnormalniej w świecie eksploatują tj amortyzatory, łożyska, wachacze, itd?
Przymierzam się do zakupu takiego wehikułu, także wasze jakiekolwiek opinie na jego temat cholernie mi pomogą.

Listek22 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer GLX '01 1.3
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 18-05-2012, 03:42   

To moj pierwszy post wiec siema :)
Nie mam zielonego pojecia czym one sie roznia, najlepiej jak sciagniesz sobie dokumentacje z dzialu download i porownasz.
Teraz na temat- Jestem od miesiac posiadaczem autka z tego linku, tyle ze rocznik 01 i z tego co widze troche lepiej wyposazony.
Wczesniej jezdzilem oplem Vectra 01 2.0 dti, wczesniej punto, mialem tez okazje prowadzic troche samochodow roznych marek.
Nie wiem jakie masz oczekiwania, gdzie bedziesz jezdzil najczesciej ale opisze Ci swoje odczucia :)
Jak zdecydowalismy z zona ze kupujemy autko z silnikiem 1.3 (w irlandii placi sie podatek drogowy od pojemnosci), to mialem bardzo mieszane uczucia. Myslalem ze wroca czasy Punto i ze jazda samochodem bedzie tylko czynnoscia przemieszczenia sie z punktu a do b. Przejechalem sie lancerem, kupilem i uwazam ze jest to najlepszy samochoda jaki moglem kupic :)

Silnik 1.3 moze rzeczywiscie wydaje sie smieszny, ale jezeli jezdzisz w miescie i vmax nie jest dla Ciebie sprawa priorytetowa to powiem Ci ze naprawde ma odejscie i da sie wyprzedzac. 2 sprawa to skrzynia, ktora pracuje wrecz wspaniale. Biegi sa dlugie, wiec masz mozliwosc jechac ekonomicznie jak i "sportowo", tyle ze jak go bedziesz palowal to moze nawet 12 lyknac :) Ja jezdzac "eco" spalilem niewiele ponad 7 litrow w trybie mieszanym (wiecej miasto).
Silnik jest bardzo prosty, wiec jak ogarniasz temat mechaniki to mase rzeczy zrobisz sobie przy nim sam.

Nie wiem jak z czesciami, poszukaj, zrob sobie "symulacje" kosztow serwisowania. Slyszalem ze zamienniki sa, oryginaly drogie, ale rowniez slyszalem ze rzadko sie cos wymienia --> made in Japan

Jak masz jakies pytania to pisz

PS: chyba nie ten dzial

Instru 
Forumowicz
www.aerografit.pl

Wysłany: 18-05-2012, 11:49   

Dzięki wielkie za odpowiedź :)
Czego oczekuję? Jeżdżę co drugi weekend po 100km w jedną stronę, trzy razy w tygodniu po 10km i dodatkowo codziennie do pracy, także jeżdżę chyba głównie po trasie, ale potrzebuję samochodu, który i w trasie i po mieście będzie dobry. Z tym że w przypadku tego pierwszego nie potrzebuję ścigać się z mustangami 5.0 na dwupasmówkach obracając licznik, a w przypadku tego drugiego nie potrzebuję wyprzedzać BMek tuż przed skrzyżowaniem po to, żeby pierwszy stanąć przed światłami.
No i oczekuję przede wszystkim ekonomiczności i bezawaryjności, potrzebuję auta, któremu mogę "zaufać", do którego się mogę przywiązać i które będzie ze mną na długo.

Powiedz mi jeszcze taką rzecz:
- sprawdzałeś może ile max jedzie Twój Lancer?
- mówisz, że wcześniej miałeś Vectrę i jeździłeś różnymi autami. Mógłbyś porównać je z Lancerem pod względem osiągów?
- jak w zimie z takim Lanim? Spalanie? Odpalanie? Zamarzalność?
- wiesz coś na temat instalacji gazowej w nim?
- miałeś kiedyś problemy z dorwaniem jakiejś części do niego?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 18-05-2012, 21:17   

Instru napisał/a:
oczekuję przede wszystkim ekonomiczności i bezawaryjności, potrzebuję auta, któremu mogę "zaufać", do którego się mogę przywiązać i które będzie ze mną na długo.
Jak kupisz zadbanego Lancera to możesz być pewien, ze dowiezie Cię zawsze i wszędzie.
Instru napisał/a:
- wiesz coś na temat instalacji gazowej w nim?
Bez problemu śmiga na LPG.

Listek22 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-05-2012, 00:13   

Instru napisał/a:
oczekuję przede wszystkim ekonomiczności i bezawaryjności, potrzebuję auta, któremu mogę "zaufać", do którego się mogę przywiązać i które będzie ze mną na długo.

Ekonomiczny to on bedzie jak nie bedziesz go za bardzo "butowal" :)
Wg moich obserwacji ekonomicznie jest do 120kmh.

Cytat:
sprawdzałeś może ile max jedzie Twój Lancer?

Tak. Dzisiaj 180kmh
Cytat:
mówisz, że wcześniej miałeś Vectrę i jeździłeś różnymi autami. Mógłbyś porównać je z Lancerem pod względem osiągów?

Vectra wazyla 2 tony i miala (podobno) 101 koni. Czyli 1 kon musial ciagnac 20kg. Lancer wazy 1400kg i ma 75 koni wiec jeden walczy z 18 kg. Co rozumiesz przez osiagi? Czas od 0 do 100? Lancer samochody ktorymi mialem okazje jezdzic bije na glowe zawieszeniem- jest przyklejony. Biegi wskakuja wrecz idealnie... Oczywiscie nie jest samochodem idealnym, ale te niedoskonalosci potrafie mu wybaczyc :) To jest samochod do jezdzenia. To tak jak nokia 6310i jest do dzwonienia.
Cytat:
jak w zimie z takim Lanim? Spalanie? Odpalanie? Zamarzalność?

Auto mam ponad miesiac wiec ciezko mi sie wypowiedziec, natomiast moj kumpel (mechanik) powiedzial ze w polskich warunkach klimatycznych (zima) lubi padac chlodnica.
Cytat:
wiesz coś na temat instalacji gazowej w nim?

Kolega juz sie wypowiedzial :) ja sie przymierzam do instalacji HHO. Zdam relacje.
Cytat:
miałeś kiedyś problemy z dorwaniem jakiejś części do niego?

Nie. Uszczelke pod glowice i swiece puki co zmienialem (+ filtry) i mialem na nastepny dzien :)

Uwazam ze powinienes sie lancerkiem przejechac. Albo sie zakochasz albo nie :)

Instru 
Forumowicz
www.aerografit.pl

Wysłany: 19-05-2012, 00:26   

Cytat:
Oczywiscie nie jest samochodem idealnym, ale te niedoskonalosci potrafie mu wybaczyc

To o tych niedoskonałościach teraz proszę jeśli możesz :)

Listek22 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-05-2012, 00:54   

-brakuje 6 biegu
-kabina nie jest wyciszona
-estetyka wnetrza na poczatku mi sie nie podobala, odnosilem wrazenie ze auto jest "spartanskie". Teraz troche inaczej do tego podchodze.
-bagaznik otwiera sie na linke albo kluczyk, ale z czasem zamontuje jakis silownik
-centralny zamek nie jest na pilota ale mozna sobie zamontowac
-brak ABS (przynajmniej w mojej wersji) nadrobilem porzadnymi oponami

Jak cos mi jeszcze przyjdzie do glowy to napisze :)

BTW pytales o dostepnosc i cene czesci. Wlasnie mam na stole rozebrany aparat zaplonowy, bede musial wymienic kopulke i palec rozdzielacza, widze ze nie jest tak latwo jak z czesciami do 1.9TDI.

Bart3z 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA2A
Wysłany: 23-05-2012, 12:22   

Jeżdżę takim samochodem już 3 lata więc po dłuższym zapoznaniu mogę powiedzieć że ma o wiele więcej zalet niż wad, przede wszystkim spalanie stoi na całkiem przyzwoitym poziomie mimo że nie mam lekkiej nogi nigdy nie zdarzyła się sytuacja że odmówił posłuszeństwa więc o awaryjność bym się nie martwił co więcej moja strzała przeżyła wiele stłuczek a pomimo tego wiernie służyła więc mogę go z szczerze polecić tym bardziej że ja będąc zmuszony do kupna kolejnego auta wybrałem ten sam model.
Co do różnic są to tylko zmiany kosmetyczne samochody te różnią się maską i pasem przednim co do części mechanicznych bodajże od 2000 roku montowana była głowica 16 zaworowa co dawało 82 KM mocy więc o 7 więcej niż te z głowicą 12 zaworową

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 01-07-2012, 11:44   

Jeździłem takim przez 5 lat, naprawdę bardzo fajny samochód. Chyba był najbardziej niezawodnym autem jakie miałem.

Heavy1155 
Mitsumaniak
MSS 1.6 Mivec 170bhp

Auto: MSS Mivec
Wysłany: 02-07-2012, 09:50   

ja mam lancera od paru miesiecy i narzekac nie moge. poza klopotliwa kwestia czesci do silnika MiVEC cala reszta jest jak najbardziej dostepna, zamienniki sa dobre, ale w sumie alto jest malo awaryjne. autko swoje wazy wiec polecilbym Ci wersje z ABS... moj nie ma :?

Odpowiedz do tematu