Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Drukarka do biura....duża drukarka
Autor Wiadomość
bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-07-2012, 15:21   

a może tak:
tania laserówka (ja mam samsunga najtańszego) cz-b, a jak potrzeba coś w kolor - po sąsiedzku jest facet co ma punkt xero-wydruki, to mi druknie te 2 czy 10 stron. taniej niż zakup drukarki, mniej problemów. mam do niego tel, jak mi cos potrzeba, wysyłam mailem, odbieram po południu czy czasem do skrzynki pocztowej mi podrzuci

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 11-07-2012, 15:27   

Owczar, w dzisiejszych czasach i kolorowe lasery nie wywalają w kosmos ceną, a wygoda użytkowania nieporównywalna.....

krzychu, kupiłem dziecku plujkę i żałuję - wydałem 220 zł na sprzęt + 250 zł na atramenty od początku roku, a wydrukowała może 150 stron, w większości b/w. Funkcja "popluj codziennie" jest fajna, gorzej jak nie drukujesz dłużej - pojemniki są symbolicznej pojemności i może się okazać, że coś się skończyło (mieliśmy tak po feriach ;) ) i na odpowietrzenie i odetkanie głowicy poszło ok. 30% następnego pojemnika.....od tego czasu funkcja wyłączona - jak trzeba coś druknąć - czyszczenie.....

Wifi - wygodna sprawa, jak nie ma w drukarce, to zawsze można postawić printserwerek z wifi....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-07-2012, 19:33   

Bartek napisał/a:
krzychu, kupiłem dziecku plujkę i żałuję - wydałem 220 zł na sprzęt + 250 zł na atramenty od początku roku, a wydrukowała może 150 stron, w większości b/w. Funkcja "popluj codziennie" jest fajna, gorzej jak nie drukujesz dłużej - pojemniki są symbolicznej pojemności i może się okazać, że coś się skończyło (mieliśmy tak po feriach ;) ) i na odpowietrzenie i odetkanie głowicy poszło ok. 30% następnego pojemnika.....od tego czasu funkcja wyłączona - jak trzeba coś druknąć - czyszczenie.....

Może nie wiem, ja też wtopiłem w głupiego Lexmarka kiedyś i jestem mega niezadowolony, użytkuję też HP-ka kombajn i mam problem z tuszami... wszystko co mówisz prawda... Ale te brothery... Ogólnie ja nie lubie lasera przeważnie mi śmierdzi i w tej cenie jest czarnobiały... A tusze do tego brothera naprawdę kosztują 5zł więc za 20zł masz komplet wszystkich kolorów:
http://allegro.pl/dulin-d...2454021277.html

I to jest jakaś tam już firma polecana jako zamiennik, a nie tandeta... Jak wydrukujesz taniej laserem to mi daj znać. A i niech sobie pluje codziennie przynajmniej się dysze nie zatkają...

Bartek napisał/a:
Wifi - wygodna sprawa, jak nie ma w drukarce, to zawsze można postawić printserwerek z wifi....

Pewnie wiesz, że konfiguracja drukarki do Wi-Fi a postawienie często problematycznego print servera który nie koniecznie musi obsługiwać też skaner jest dużo trudniejsza... W brotherze wchodzisz w menu, skanuj, połacz, wpisujesz hasło poszło. Na komputerze wkładasz płytkę instalujesz śmiga wszystko...

Też nie lubiłem plujek...

bastek - przetwory to robisz w domu tak bo te ze sklepu be? Poczytaj o drukarkach laserowych...

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 11-07-2012, 20:25   

bastek, bardzo dobre rozwiązanie ;) - trochę uciążliwe dla punktu xero, ale w sumie jak nie jest drukarnią cyfrową, tylko jest nastawiony na klienta indywidualnego, to po to istnieje ;) - ja z pozycji drukarni cyfrowej odstraszam takich klientów zaporową ceną :D

krzychu, nie czuję się mocny komputerowo, ale jakoś nie miałem z tym żadnego problemu, żeby udostępnić drukarki (mam 4 udostępnione) przez wifi ;) - 2 z nich posiadają skanery skanujące do udostępnionych folderów na serwerze - żaden problem ;) ....

Wtopiłem dokładnie w kombajn Lexmarka - co do obsługi faktycznie jest prosta, ale koszt druku strony (faktyczny, nie obliczany na podstawie ilości wyplutego atramentu na kartkę) powala, do tego wieczna loteria - już zdechła głowica, czy tym razem jeszcze da się ją przepchać.....

Żeby nie było - od 99 roku używam plujek (zazwyczaj dużych ;) ), od '91 laserówek (HP LaserJet II - kombatanckie wspomnienia 8) ) - trochę doświadczenia zdobyłem, mimo to wtopiłem i żałuję

[ Dodano: 11-07-2012, 20:27 ]
krzychu napisał/a:
Jak wydrukujesz taniej laserem to mi daj znać

nie wiem na ile starczają takie kartridże, ale myślę, że drukuję o wiele taniej, zwłaszcza czarno-białe wydruki kosztują mnie poniżej 1 gr/str. ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Wysłany: 11-07-2012, 21:57   

Mojemu bratu w brotherze zapchała się głowica, właśnie w jakimś takim kombajnie z wifi, wysłał na gwarancję, odesłali i powiedzieli, że nie używał oryginalnych tuszy - dziękuję...

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 11-07-2012, 22:58   

do taniego drukowania nie ma chyba nic lepszego niż kupno używanej poleasingowej drukarki od firmy która zajmuje się takim sprzętem i przed sprzedażą mamy wszystko wyczyszczone, części które się zużyły zostały wymienione (i np na nie mamy paragony) i w dodatku 3-6 miesięcy gwarancji. Na allegro jest mnóstwo takich firm. Zawsze można też podjechać i wydrukować sobie strony testowe.

Ja tak kupiłem HP LaserJet 3200m - kosztowała 250-350 zł (nie pamiętam dokładnie). Kupiłem ją prawie rok temu, drukuje od 0 do 100 stron miesięcznie, podpinam - zawsze działa. Do tego skaner+fax, spory podajnik, jedyny minus to brak print servera wbudowanego.

Toner starczy podobno na 2-3k stron. A jak się zużyje to kupno nowego (czy tam napełnionego) 25-30 zł...i spokój na kolejne 2-3k stron.

Kolorowe również można tak kupić. Polecam takie rozwiązanie, na warunki domowe - idealne i tanie.

Ja co do koloru mam podejście jak bastek czyli drukuje w punkcie xero

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 12-07-2012, 09:22   

Z tego co sie orientowałem to zammienik do Brothera kosztuje od 2-5zł, i wydrukujesz na nim do 300stron. Do modelu W525 są dostępne wieksze pojemnii na 600str b/w w 5% zaciemnienia. Tusz ori kosztuje 35zł czrno biały. Jesli chodzi o głowice to są razem z kartridżem wiec raczej nie ma sie co zapchać. Znajoma w małym biurze w domu już tak 2 rok uzytkuje i ma sprawdzone zamienniki.
Sam w HP710 przez ostanie lata uzupełniałem tusz, korzystajać z pustych ori pojemników które wyrzucaliśmy w pracy:), nie zaznała ona oryginalnego tuszu od 2000 roku:).
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 12-07-2012, 12:01   

Marcino napisał/a:
Tusz ori kosztuje 35zł czrno biały
Czarno biały :?: Biały, to chyba do drukowania na czarnych kartkach ;)
Sorry... nie mogłem :lol: 8)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 12-07-2012, 12:44   

JCH napisał/a:
Marcino napisał/a:

:badgrin: :badgrin: tak to jest jak sie pisze na szybko rano przy sniadaniu rozmawiajac z szefem...
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 12-07-2012, 14:05   

Owczar napisał/a:
Marcino, jeśli nie zależy Ci na kolorze to bierz laser tak jak napisał Bartek. Zapominasz, że masz drukarkę.
Ja mam tak samo na atramencie, ok 8 lat temu padła moja laserówka HP i postanowiłem spróbować atramentu. Drukuję kiedy chcę i co chcę, atramenty kupuje po kilka sztuk na zapas.
Drukarka kosztuje może 200zł, po 4 latach wyrzucasz i kupujesz nową, z reguły jest mniejsza i ładniejsza. Tylko musisz wybrać model taki żeby tusze były tanie, powiedzmy po 3-5zł. W domu średnio drukuję coś raz w miesiącu. Aktualnie mam Canon IP4700 (to był akurat droższy model niż 200zł) i jestem zadowolony.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 12-07-2012, 14:28   

Sęk w tym, że ja nie muszę kupować po kilka sztuk atramentów na zapas, nie muszę też co chwilę wymieniać. Nie muszę także niczego czyścić, regularnie używać itp. Że nie wspomnę już o bezawaryjności min 12 letniej drukarki (bo pewnie ma więcej lat) :)

Jej design zostawia co prawda wiele do życzenia, ale stoi w szafce, więc nie ma to wielkiego znaczenia.

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 12-07-2012, 15:48   

Owczar napisał/a:
Sęk w tym, że ja nie muszę kupować po kilka sztuk atramentów na zapas, nie muszę też co chwilę wymieniać.
Bo masz większą drukarkę i większy pojemnik. Jeśli drukuję kilka kartek na miesiąc to nie muszę wymieniać pojemników częściej niż co pół roku. Dla mnie to nie problem.
Owczar napisał/a:
Nie muszę także niczego czyścić, regularnie używać itp.
Ja też nie MUSZĘ używać regularnie, po prostu wysyłam na drukarkę i leci.

Nikt nie będzie drukował masowo na taniej drukarce atramentowej ani kupował kombajnu z laserówką przy zużyciu 5 kartek miesięcznie. Jak dla mnie do domu atramentówka się sprawdza idealnie, w firmie do druku faktur bym jej nie wziął.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 12-07-2012, 16:54   

elektryk napisał/a:
Bo masz większą drukarkę i większy pojemnik. Jeśli drukuję kilka kartek na miesiąc to nie muszę wymieniać pojemników częściej niż co pół roku. Dla mnie to nie problem.

To nie kwestia pojemnika tylko technologii. Toner starcza mi na 4 lata.

elektryk napisał/a:
Nikt nie będzie drukował masowo na taniej drukarce atramentowej ani kupował kombajnu z laserówką przy zużyciu 5 kartek miesięcznie. Jak dla mnie do domu atramentówka się sprawdza idealnie, w firmie do druku faktur bym jej nie wziął.

Sęk w tym, że laserówka jest dobra i do tego i do tego. Poza drukowaniem zdjęć, nie widzę innych atutów plujki.

Ostatnio narzeczona zapytała co zrobię z moją drukarką jak zamieszkamy razem. Parafrazując wypowiedź Krzyżaka o E33.. Będziemy na niej drukowali, jak Twoja nowa się popsuje i wyląduje w śmieciach ;)

Za laserową przemawia:
-jakość wydruku
-trwałość
-prostota użytkowania
-niższe koszty
-brak konieczności czyszczenia dysz czy drukowania z określoną częstością

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 12-07-2012, 17:22   

JCH napisał/a:
Marcino napisał/a:

Nie ma się co hehe śmiać:

Moja drukarka ma 5 zasobników z tuszem:

Wprawdzie to spora drukarka, ale druku na czarnym papierze się nie boję ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 12-07-2012, 18:10   

Owczar napisał/a:
Ostatnio narzeczona zapytała co zrobię z moją drukarką jak zamieszkamy razem. Parafrazując wypowiedź Krzyżaka o E33.. Będziemy na niej drukowali, jak Twoja nowa się popsuje i wyląduje w śmieciach ;)
Życzę długiego działania bo laserówki też się psują. Jest jeszcze jedna uwaga do "starego" sprzętu, wiem że on z reguły jakością przewyższa obecne produkty, ale niestety często bywa nie "podłączalny" do nowych komputerów i nie obsługiwany przez nowe systemy operacyjne.

Kosztów nie liczyłem co do złotówki, ale wydaje mi się że jeszcze nie wydałem tyle na tusze żeby dojść do ceny drukarki laserowej o podobnych parametrach.

Spotkałem się problemem w niektórych laserówkach że mają problemy z post-scriptem, a efekt jest taki że czasem odmawiają wydruku pewnych dokumentów PDF.

:arrow: Bartek, serio to jest biały toner? Do czego się czegoś takiego używa?

Odpowiedz do tematu