|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Drukarka do biura....duża drukarka |
Autor |
Wiadomość |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 11-07-2012, 15:21
|
|
|
a może tak:
tania laserówka (ja mam samsunga najtańszego) cz-b, a jak potrzeba coś w kolor - po sąsiedzku jest facet co ma punkt xero-wydruki, to mi druknie te 2 czy 10 stron. taniej niż zakup drukarki, mniej problemów. mam do niego tel, jak mi cos potrzeba, wysyłam mailem, odbieram po południu czy czasem do skrzynki pocztowej mi podrzuci |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 11-07-2012, 15:27
|
|
|
Owczar, w dzisiejszych czasach i kolorowe lasery nie wywalają w kosmos ceną, a wygoda użytkowania nieporównywalna.....
krzychu, kupiłem dziecku plujkę i żałuję - wydałem 220 zł na sprzęt + 250 zł na atramenty od początku roku, a wydrukowała może 150 stron, w większości b/w. Funkcja "popluj codziennie" jest fajna, gorzej jak nie drukujesz dłużej - pojemniki są symbolicznej pojemności i może się okazać, że coś się skończyło (mieliśmy tak po feriach ) i na odpowietrzenie i odetkanie głowicy poszło ok. 30% następnego pojemnika.....od tego czasu funkcja wyłączona - jak trzeba coś druknąć - czyszczenie.....
Wifi - wygodna sprawa, jak nie ma w drukarce, to zawsze można postawić printserwerek z wifi.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 11-07-2012, 19:33
|
|
|
Bartek napisał/a: | krzychu, kupiłem dziecku plujkę i żałuję - wydałem 220 zł na sprzęt + 250 zł na atramenty od początku roku, a wydrukowała może 150 stron, w większości b/w. Funkcja "popluj codziennie" jest fajna, gorzej jak nie drukujesz dłużej - pojemniki są symbolicznej pojemności i może się okazać, że coś się skończyło (mieliśmy tak po feriach ) i na odpowietrzenie i odetkanie głowicy poszło ok. 30% następnego pojemnika.....od tego czasu funkcja wyłączona - jak trzeba coś druknąć - czyszczenie..... |
Może nie wiem, ja też wtopiłem w głupiego Lexmarka kiedyś i jestem mega niezadowolony, użytkuję też HP-ka kombajn i mam problem z tuszami... wszystko co mówisz prawda... Ale te brothery... Ogólnie ja nie lubie lasera przeważnie mi śmierdzi i w tej cenie jest czarnobiały... A tusze do tego brothera naprawdę kosztują 5zł więc za 20zł masz komplet wszystkich kolorów:
http://allegro.pl/dulin-d...2454021277.html
I to jest jakaś tam już firma polecana jako zamiennik, a nie tandeta... Jak wydrukujesz taniej laserem to mi daj znać. A i niech sobie pluje codziennie przynajmniej się dysze nie zatkają...
Bartek napisał/a: | Wifi - wygodna sprawa, jak nie ma w drukarce, to zawsze można postawić printserwerek z wifi.... |
Pewnie wiesz, że konfiguracja drukarki do Wi-Fi a postawienie często problematycznego print servera który nie koniecznie musi obsługiwać też skaner jest dużo trudniejsza... W brotherze wchodzisz w menu, skanuj, połacz, wpisujesz hasło poszło. Na komputerze wkładasz płytkę instalujesz śmiga wszystko...
Też nie lubiłem plujek...
bastek - przetwory to robisz w domu tak bo te ze sklepu be? Poczytaj o drukarkach laserowych... |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 11-07-2012, 20:25
|
|
|
bastek, bardzo dobre rozwiązanie - trochę uciążliwe dla punktu xero, ale w sumie jak nie jest drukarnią cyfrową, tylko jest nastawiony na klienta indywidualnego, to po to istnieje - ja z pozycji drukarni cyfrowej odstraszam takich klientów zaporową ceną
krzychu, nie czuję się mocny komputerowo, ale jakoś nie miałem z tym żadnego problemu, żeby udostępnić drukarki (mam 4 udostępnione) przez wifi - 2 z nich posiadają skanery skanujące do udostępnionych folderów na serwerze - żaden problem ....
Wtopiłem dokładnie w kombajn Lexmarka - co do obsługi faktycznie jest prosta, ale koszt druku strony (faktyczny, nie obliczany na podstawie ilości wyplutego atramentu na kartkę) powala, do tego wieczna loteria - już zdechła głowica, czy tym razem jeszcze da się ją przepchać.....
Żeby nie było - od 99 roku używam plujek (zazwyczaj dużych ), od '91 laserówek (HP LaserJet II - kombatanckie wspomnienia ) - trochę doświadczenia zdobyłem, mimo to wtopiłem i żałuję
[ Dodano: 11-07-2012, 20:27 ]
krzychu napisał/a: | Jak wydrukujesz taniej laserem to mi daj znać |
nie wiem na ile starczają takie kartridże, ale myślę, że drukuję o wiele taniej, zwłaszcza czarno-białe wydruki kosztują mnie poniżej 1 gr/str. |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11-07-2012, 21:57
|
|
|
Mojemu bratu w brotherze zapchała się głowica, właśnie w jakimś takim kombajnie z wifi, wysłał na gwarancję, odesłali i powiedzieli, że nie używał oryginalnych tuszy - dziękuję... |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-07-2012, 22:58
|
|
|
do taniego drukowania nie ma chyba nic lepszego niż kupno używanej poleasingowej drukarki od firmy która zajmuje się takim sprzętem i przed sprzedażą mamy wszystko wyczyszczone, części które się zużyły zostały wymienione (i np na nie mamy paragony) i w dodatku 3-6 miesięcy gwarancji. Na allegro jest mnóstwo takich firm. Zawsze można też podjechać i wydrukować sobie strony testowe.
Ja tak kupiłem HP LaserJet 3200m - kosztowała 250-350 zł (nie pamiętam dokładnie). Kupiłem ją prawie rok temu, drukuje od 0 do 100 stron miesięcznie, podpinam - zawsze działa. Do tego skaner+fax, spory podajnik, jedyny minus to brak print servera wbudowanego.
Toner starczy podobno na 2-3k stron. A jak się zużyje to kupno nowego (czy tam napełnionego) 25-30 zł...i spokój na kolejne 2-3k stron.
Kolorowe również można tak kupić. Polecam takie rozwiązanie, na warunki domowe - idealne i tanie.
Ja co do koloru mam podejście jak bastek czyli drukuje w punkcie xero |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10722 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 12-07-2012, 09:22
|
|
|
Z tego co sie orientowałem to zammienik do Brothera kosztuje od 2-5zł, i wydrukujesz na nim do 300stron. Do modelu W525 są dostępne wieksze pojemnii na 600str b/w w 5% zaciemnienia. Tusz ori kosztuje 35zł czrno biały. Jesli chodzi o głowice to są razem z kartridżem wiec raczej nie ma sie co zapchać. Znajoma w małym biurze w domu już tak 2 rok uzytkuje i ma sprawdzone zamienniki.
Sam w HP710 przez ostanie lata uzupełniałem tusz, korzystajać z pustych ori pojemników które wyrzucaliśmy w pracy:), nie zaznała ona oryginalnego tuszu od 2000 roku:). |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 12-07-2012, 12:01
|
|
|
Marcino napisał/a: | Tusz ori kosztuje 35zł czrno biały | Czarno biały Biały, to chyba do drukowania na czarnych kartkach
Sorry... nie mogłem |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10722 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 12-07-2012, 12:44
|
|
|
JCH napisał/a: | Marcino napisał/a: | Tusz ori kosztuje 35zł czrno biały | Czarno biały Biały, to chyba do drukowania na czarnych kartkach
Sorry... nie mogłem |
tak to jest jak sie pisze na szybko rano przy sniadaniu rozmawiajac z szefem... |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 12-07-2012, 14:05
|
|
|
Owczar napisał/a: | Marcino, jeśli nie zależy Ci na kolorze to bierz laser tak jak napisał Bartek. Zapominasz, że masz drukarkę. | Ja mam tak samo na atramencie, ok 8 lat temu padła moja laserówka HP i postanowiłem spróbować atramentu. Drukuję kiedy chcę i co chcę, atramenty kupuje po kilka sztuk na zapas.
Drukarka kosztuje może 200zł, po 4 latach wyrzucasz i kupujesz nową, z reguły jest mniejsza i ładniejsza. Tylko musisz wybrać model taki żeby tusze były tanie, powiedzmy po 3-5zł. W domu średnio drukuję coś raz w miesiącu. Aktualnie mam Canon IP4700 (to był akurat droższy model niż 200zł) i jestem zadowolony. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 12-07-2012, 14:28
|
|
|
Sęk w tym, że ja nie muszę kupować po kilka sztuk atramentów na zapas, nie muszę też co chwilę wymieniać. Nie muszę także niczego czyścić, regularnie używać itp. Że nie wspomnę już o bezawaryjności min 12 letniej drukarki (bo pewnie ma więcej lat)
Jej design zostawia co prawda wiele do życzenia, ale stoi w szafce, więc nie ma to wielkiego znaczenia. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 12-07-2012, 15:48
|
|
|
Owczar napisał/a: | Sęk w tym, że ja nie muszę kupować po kilka sztuk atramentów na zapas, nie muszę też co chwilę wymieniać. | Bo masz większą drukarkę i większy pojemnik. Jeśli drukuję kilka kartek na miesiąc to nie muszę wymieniać pojemników częściej niż co pół roku. Dla mnie to nie problem.
Owczar napisał/a: | Nie muszę także niczego czyścić, regularnie używać itp. | Ja też nie MUSZĘ używać regularnie, po prostu wysyłam na drukarkę i leci.
Nikt nie będzie drukował masowo na taniej drukarce atramentowej ani kupował kombajnu z laserówką przy zużyciu 5 kartek miesięcznie. Jak dla mnie do domu atramentówka się sprawdza idealnie, w firmie do druku faktur bym jej nie wziął. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 12-07-2012, 16:54
|
|
|
elektryk napisał/a: | Bo masz większą drukarkę i większy pojemnik. Jeśli drukuję kilka kartek na miesiąc to nie muszę wymieniać pojemników częściej niż co pół roku. Dla mnie to nie problem. |
To nie kwestia pojemnika tylko technologii. Toner starcza mi na 4 lata.
elektryk napisał/a: | Nikt nie będzie drukował masowo na taniej drukarce atramentowej ani kupował kombajnu z laserówką przy zużyciu 5 kartek miesięcznie. Jak dla mnie do domu atramentówka się sprawdza idealnie, w firmie do druku faktur bym jej nie wziął. |
Sęk w tym, że laserówka jest dobra i do tego i do tego. Poza drukowaniem zdjęć, nie widzę innych atutów plujki.
Ostatnio narzeczona zapytała co zrobię z moją drukarką jak zamieszkamy razem. Parafrazując wypowiedź Krzyżaka o E33.. Będziemy na niej drukowali, jak Twoja nowa się popsuje i wyląduje w śmieciach
Za laserową przemawia:
-jakość wydruku
-trwałość
-prostota użytkowania
-niższe koszty
-brak konieczności czyszczenia dysz czy drukowania z określoną częstością |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 12-07-2012, 17:22
|
|
|
JCH napisał/a: | Marcino napisał/a: | Tusz ori kosztuje 35zł czrno biały | Czarno biały Biały, to chyba do drukowania na czarnych kartkach
Sorry... nie mogłem |
Nie ma się co hehe śmiać:
Moja drukarka ma 5 zasobników z tuszem:
Wprawdzie to spora drukarka, ale druku na czarnym papierze się nie boję |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 12-07-2012, 18:10
|
|
|
Owczar napisał/a: | Ostatnio narzeczona zapytała co zrobię z moją drukarką jak zamieszkamy razem. Parafrazując wypowiedź Krzyżaka o E33.. Będziemy na niej drukowali, jak Twoja nowa się popsuje i wyląduje w śmieciach | Życzę długiego działania bo laserówki też się psują. Jest jeszcze jedna uwaga do "starego" sprzętu, wiem że on z reguły jakością przewyższa obecne produkty, ale niestety często bywa nie "podłączalny" do nowych komputerów i nie obsługiwany przez nowe systemy operacyjne.
Kosztów nie liczyłem co do złotówki, ale wydaje mi się że jeszcze nie wydałem tyle na tusze żeby dojść do ceny drukarki laserowej o podobnych parametrach.
Spotkałem się problemem w niektórych laserówkach że mają problemy z post-scriptem, a efekt jest taki że czasem odmawiają wydruku pewnych dokumentów PDF.
Bartek, serio to jest biały toner? Do czego się czegoś takiego używa? |
|
|
|
 |
|
|