[3.0 V6] Zamek Centralny |
Autor |
Wiadomość |
mobius121
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 Elegance
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 17-07-2012, 22:14 [3.0 V6] Zamek Centralny
|
|
|
Witam stałem się posiadaczem Pajero sport 3.0 V6, wszystko jest ok. Natomiast po założeniu alarmu który obsługuje sterowanie zamkiem centralnym wynikł pewien problem - nie bardzo wiem gdzie się podpiąć w instalacji. Zamek jest sterowany modułem ETACS MR4098 232300-6260. Nie chciałbym uszkodzić modułu zamka więc szukam schematu lub porady jak rozwiązać ten problem. Poprzednio miałem Mitsubishi Carisma 1.6 i w niej było dużo prościej bo zamki były na styczniku. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 17-07-2012, 23:06
|
|
|
Najprościej podłączyć się pod przewody sterujące idące do drzwi kierowcy które idą do przełącznika który jest albo przy wkładce zamka albo jest zintegrowany z siłownikiem centralnego zamka w tych drzwiach. Jeśli jest przy wkładce, to do wkładki powinny dochodzić 3 przewody a jeśli jest zintegrowany z siłownikiem, to do siłownika powinno dochodzić 5 przewodów, dwa grubsze i 3 cieńsze. Trzeba w takiej sytuacji z pośród tych trzech cieńszych odszukać 2 sterujące i pod nie się podpiąć. |
|
|
|
 |
mobius121
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 Elegance
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 18-07-2012, 10:38
|
|
|
Przy wkładce nie ma przewodów - jest jakiś kawałek plastiku . Jak rozumiem musiałbym rozebrać zabudowę drzwi ? Próbowałem wczoraj ale nie dałem rady, boję się coś urwać bo trzymają na wysokości lusterka a nie widzę żadnej śruby. Drugi problem zakładając że to rozbiorę - czym to jest sterowane ( masą czy plusem ) ? Dałem radę rozebrać drzwi - są 4 przewody i niestety bez przekazników się nie obejdzie ponieważ przerwanie obwodu powoduje otwieranie i niestety innej opcji nie widzę. Dziękuję za sugestię - temat do zamknięcia |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-07-2012, 22:09
|
|
|
W większości miśków jak wiem jest sterowanie masą ale dla pewności sprawdź poprzez jakiś bezpiecznik o małej wartości, mniej niż 5A. Jeśli będzie inaczej, to najwyżej spali się ten bezpiecznik. |
|
|
|
 |
|