|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Nowe ceny niektórych modeli w Polsce |
Autor |
Wiadomość |
eMBe [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2005, 10:13 Nowe ceny niektórych modeli w Polsce
|
|
|
Pojawiły się w cenniku nowe ceny i nowe pozycje.
Grandis - w ofercie zapowiadany diesel - cena moim zdaniem przestrzelona - 128 tys. to o 3 tys zł drożej niż 2,4 w automacie, a pojemność 2,0 czyli duzo niższa akcyza. Nie rozumiem, czy w Polsce na siłę diesel musi być droższy od benzyny? Jest także wersja 2,0 DID Instyle - ciekawe jakie wyposażenie, skoro kosztuje aż 145 tys. - o 17 tys. zł drożej niż Intense.
Outlander - pojawił się model 2006 - silnik 2,0 niższa cena oraz Outlander Turbo bieżący rocznik za i tu chyba rozsądną cenę 116 tys. zł. Na raze brak informacji czym różni się ten model od poprzedniego.
Ponadto pojawił się Pajero Sport za dużo niższą cenę 130 - 134 tys. zł. |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-09-2005, 12:01
|
|
|
Pierniczę... wyciągam kasiorkę ze skarpety i idę na lody co za ceny?? |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 05-09-2005, 17:23
|
|
|
Panowie!
Jak na mnie te ceny są rewelacyjne. Jak na nowoczesnego vana, z takim wypasem - to chyba najtaniej na rynku. Więc o co chodzi??
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 05-09-2005, 17:35
|
|
|
Jackie napisał/a: | Panowie!
Jak na mnie te ceny są rewelacyjne. |
Tiaaaa jak wszystko zalezy od punktu siedzenia
A tak powaznie to nie robilem rozeznania rynku SUVow (jak dla mnie auta nie majace racji bytu), ale ja sie nie znam i za ta kasiore kupowalbym impreze wrx, lub pociulal jeszcze troche na Evusa....... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
eMBe [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2005, 07:34
|
|
|
Jackie napisał/a: | Panowie!
Jak na mnie te ceny są rewelacyjne. Jak na nowoczesnego vana, z takim wypasem - to chyba najtaniej na rynku. Więc o co chodzi??
Pozdrawiam |
Cena Outlandera Turbo jest OK jak na takie auto z takimi parametrami na tle konkurencji 116 tys. to dobra cena.
Pajero Sport - w końcu rozsądna cena.
Pajero - cena poniżej 200 tys a nie 250 to też nieźle.
Ale Grandis to nieporozumenie. O co chodzi - o akcyzę.
Prosty rachunek:
Grandis diesel 2,0 DID cena 128.000,- zł
minus VAT = 104.918,- zł
minus akcyza (dla 2,0 - 3,1%) = 101.763,- zł
Grandis 2,4 benzyna automat cena 125.000,-
minus VAT = 102.459,- zł
minus akcyza (13,6%) = 90.193,- zł dla automatu, czyli bez byłoby to około 85.000,- zł.
Specyfikacja ta sama (w nazwie, może się czymś różni?) a różnica w cenie przed podatkami to ponad 16.000,- zł? Nie wierzę. Uważm, że przyjęto zasadę kalkulacji - diesel musi być droższy od benzyny, bo tak w Polsce jest i kropka, pomino, że róznica w cenie netto przed akcyzą jest powiedzmy może kilka tysięcy złotych.
I tego nie rozumiem. Grandis miał szansę być vanem o dobrej cenie dla diesla. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 06-09-2005, 08:43
|
|
|
a pamietam jak najtanszym bmw serii 7 w poprzedniej budzie bylo 725tds, czyli nie musi tak byc ze diesel najdrozszy |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 06-09-2005, 09:17
|
|
|
eMBe, to jest nieco inaczej, pamietaj, że diesel jest dostarczany przez VW czyli nie jest to rdzenna jednostka Miska. Dalej, jak znam życie zamontowanie tej jednostki wymaga od cholery przeróbek w japończyku i pewnie stąd taka a nie inna cena. Podejrzewam, że sam koszt zakupu silnika (a nie rodzima produkcja) już nam się daje we znaki. Jak to weźmiesz pod uwagę to chyba mamy odpowiedź.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
eMBe [Usunięty]
|
Wysłany: 13-09-2005, 14:19
|
|
|
Tylko jakoś Niemcy w cenniku mają wersję 2,4 z automatem droższą od 2,0DID - niewiele, ale zawsze. Do tego należy uwzględnić, że u nas jest jeszcze akcyza na modele pow 2,0 litra, więc przy podobnej cenie "wyjściowej" 2,4 powino być znacznie droższe od diesla albo raczej diesel dużo tańszy od benzynowca.
Rozumiem argumenty, ale nie widzę ich potwierdzenia w rzeczywistości. Można oczywiście mówić, że Niemcy to inny rynek itp, ale taka sytuacja jest także w innych rozwiniętych krajach Europy.
Przy takiej polityce cenowej MMC powie za jakiś czas - "no nie diesle u nas kiepsko idą" no i będą mieli rację.
Nie znam procedury zakupu samochodów z Japonii, ale podejrzewam, że MMC nie kupuje tam, tylko u głównego importera w Europie, więc źródło jest to samo co w Niemczech.
Tym bardziej potwierdza to moją tezę, że stwierdzono: "diesel musiał być droższy od benzynowca", bez racjonalnych argumentów.
Nie wspomnę , że w przeliczeniu na złotówki Grandis diesel kosztuje obecnie około 116 tys. zł. ale to już odrębna kwestia - inny VAT,akcyza itp. Tylko jak w takim razie wytłumaczyć, że diesel Grandis w Niemczech kosztuje 28.990 EUR - Polska 128.000 PLN
Outlander Turbo Niemcy 30.490 EUR - Polska 116.000 PLN
Akcyza ta sama, więc mam rozumieć, że Outlander Turbo to okazja? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 13-09-2005, 17:49
|
|
|
psst nie mów Niemcom |
Just think...
. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
|
Wysłany: 13-09-2005, 22:02
|
|
|
eMBe napisał/a: | Niemcy w cenniku mają wersję 2,4 z automatem droższą od 2,0DID - niewiele, ale zawsze. | ??????
Jackie napisał/a: | eMBe, to jest nieco inaczej, pamietaj, że diesel jest dostarczany przez VW czyli nie jest to rdzenna jednostka Miska. Dalej, jak znam życie zamontowanie tej jednostki wymaga od cholery przeróbek w japończyku i pewnie stąd taka a nie inna cena. Podejrzewam, że sam koszt zakupu silnika (a nie rodzima produkcja) już nam się daje we znaki. Jak to weźmiesz pod uwagę to chyba mamy odpowiedź.
Pozdrawiam | Czyli nie mamy odpowiedzi.
Jackie napisał/a: |
Jak na mnie te ceny są rewelacyjne. | Czyli z tą rewelacją to nie za bardzo. |
|
|
|
 |
eMBe [Usunięty]
|
Wysłany: 14-09-2005, 07:49
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | :wink: psst nie mów Niemcom |
Kurde powiem, albo lepiej będę kupował u nas za 116 tys minus VAT 22% tj 95 tys netto czyli ok 24 tys. EUR plus VAT niemiecki 16% tj ok. 28 tys. EUR przy cenie u nich 30,5 tys. EUR - prawie 2,5 tys. EUR różnicy, połowa dla mnie, połowa dla klienta czyli 5 tys. PLN na jednej transakcji. I kto mi powie, że nie ma na czym w Polsce interesów robić
Zastrzegam sobie prawo do licencji na pomysł w razie jakby kto wykorzystał |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 14-09-2005, 09:35
|
|
|
eMBe napisał/a: | Kurde powiem, albo lepiej będę kupował u nas za 116 tys minus VAT 22% tj 95 tys netto czyli ok 24 tys. EUR plus VAT niemiecki 16% tj ok. 28 tys. EUR przy cenie u nich 30,5 tys. EUR - prawie 2,5 tys. EUR różnicy, połowa dla mnie, połowa dla klienta czyli 5 tys. PLN na jednej transakcji. I kto mi powie, że nie ma na czym w Polsce interesów robić
Zastrzegam sobie prawo do licencji na pomysł w razie jakby kto wykorzystał |
Chłopie Ty masz głowę do interesów |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 14-09-2005, 09:47
|
|
|
sla napisał/a: |
Czy ja wiem? Rzadko z Jackiem w sprawach takicj się zgadzam bo jest IMHO dość stronniczy (w sumie trudno od prowadzącego miśko biznes bezstronności oczekiwać) ale co do cen Grandisów to się (częściowo) zgadzam... Może faktycznie nie jest to grom z jasnego nieba szokujący taniością, ale rozsądna (na tle konkurencji) cena za mocne i dobrze (bardzo!) wyposażone auto...
W sumie trudno dostać vana benzyniaka 160-170 KM za 120kPLN... (Espace i większośc Eurovanów jest droższa, poza 806, ale tam jakas permanentna promocja weszła..., Sharan i Galaxy nie dość że 20 KM mniej to za te pieniądze są uboższe wersje...)
Podobnie jest ze 140 konnym dizlem...
Fakt, że mozna znacznie taniej kupić nieźle wyposażone auto konkurencji, ale znacząco słabsze. Czy jednak komus potrzeba w vanie 165 koni to już jego prywatna sprawa. IMHO większości nie potrzeba, i jest to kolejny powód dlaczego Grandis naszego rynku raczej nie zawojuje.
Pzdrw. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
|
Wysłany: 14-09-2005, 09:49
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Chłopie Ty masz głowę do interesów | Wiadomo Wielkopolska
Robert Bryl napisał/a: |
Czy ja wiem? | Nie chodziło mi o ceny generalnie ,tylko o tłumaczenie ceny Grandisa z dislem,co w świetle cen w Niemczech[benzyniak-disel]mnie nie przekonuje. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 14-09-2005, 09:58
|
|
|
Robert Bryl napisał/a: | sla napisał/a: |
Czy ja wiem? |
Przedmówcy chodzilo raczej o relacje cenowe benzyna/diesel. I tu argument Jackiego okazał się nie bardzo trafiony. Stereotyp, że diesel ma być droższy od benzyny jak widać dalej u nas pokutuje. Gdzie indziej, okazuje się, że nie koniecznie. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
|
|