Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolizja z OC sprawcy - gotówkowo czy bezgotówkowo?
Autor Wiadomość
SkyLuke 
Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8 Invite '09
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-08-2012, 11:09   

Przy cenach części w MMC i robocizny w ASO na samodzielnej naprawie uszczknąć można całkiem sporo. W moim przypadku przy podobnej naprawie wystarczyło na AC na dobrych kilka lat. Zobaczysz kosztorys, porównasz z cenami używanych części, to sam ocenisz czy warto. W przypadku auta używanego w działalności gospodarczej (w tym leasing) ubezpieczyciel wyplaci kwotę bez VAT. No i wypłaci ubezpieczającemu - firmie leasingowej.

Pavlo 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 2011
Wysłany: 21-08-2012, 13:09   

Ok to poczekam na wycenę i będę wtedy myślał co dalej.
Nie wiecie czy na miejscu rzeczoznawca poda mi już jakaś wstępną wycenę?
Tutaj zdjęcia zderzaka i klapy:

-
-
-

I jeszcze z boku po lewej stronie zderzak wypadł z zawiasów, wystarczy wcisnąć ale zostawiam tak jak jest ;)

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 21-08-2012, 21:25   

Powiem tak. W :butthead: wjechała mi miła Pani. Za wymianę tylnego zderzaka, światło przeciwmgielne, zaslepkę mocowania sruby holu, tylny pas zderzeniowy, wynajem auta na 2 tyg.(na koszt sprawcy) naprawa wyniosła 8500 brutto. Na alledrogo znalazłem tylny zderzak(w komplecie) z pasem za 300-400zł pomalowany w orginalnym kolorze, koszt wymiany nie znany.
Pavlo, sam zdecyduj. :?

clash 
Forumowicz

Auto: Lancer Intense 1.8 2009
Wysłany: 22-08-2012, 11:55   

Jesteś na Gwarancji - załatwiasz sprawę bezgotówkowo.
Jesteś po Gwarancji - załatwiasz sprawę gotówkowo.

Prosta sprawa jak dla mnie. Oczywiście trzeba do tego dojść na podstawie lepszych lub gorszych doświadczeń....

Pavlo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-08-2012, 16:44   

Dziś otrzymałem kosztorys, kwota to niecałe 3 tys z vat więc będzie robiona bezgotówkowo.
Tylko w kosztorysie naprawy dostałem informację że klapa bagażnika nie będzie wymieniana tylko będzie "odnowa lakieru - lakierowanie naprawcze".
W powyższych postach pisaliście że mają obowiązek przy takiej szkodzie wymienić klapę na nowa więc jak to jest? Jest szansa ubiegać się o nowa klapę?

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 24-08-2012, 17:57   

Może gdyby była mocno wgnieciona, to pewnie by ją wymienili. IMO lakierowanie naprawcze powinno wystarczyć. Koszt jest dużo niższy. A z tym obowiązkiem wymiany klapy bagażnika to "lekka" przesada. To nie jest element zagrażający bezpieczeństwu użytkwnika :mrgreen: czy konstrukcji pojazdu . wystarczy pomalować i to bez klepania.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-08-2012, 07:35   

Pavlo napisał/a:
W powyższych postach pisaliście że mają obowiązek przy takiej szkodzie wymienić klapę na nowa więc jak to jest? Jest szansa ubiegać się o nowa klapę?

Bo niektórzy tutaj piszący myślą, że ubezpieczyciel to święty mikołaj. Nie sądzę aby jakiś rzeczoznawca zakwalifikował zdarcie kawałka lakieru na wymianę klapy... Chodź ciężko stwierdzić po zdjęciach.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 28-08-2012, 07:51   

Elementy podlegają wymianie jeżeli są mocno zagniecione i mają ostre złamania, ws. samej kalpy to jest tak że klap się raczej nie klepie wiec jeżeli jest przełamanie to klapa idzie do wymiany.
U ciebie kolego ws. rys i lakieru to nie ma takiej opcji aby wymieniali , zawsze korekta lakiernicza i polerowanie.

Pavlo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-08-2012, 17:44   

Ok dzięki za odpowiedzi i porady.
I mam jeszcze ostatnie pytanie: czy jest szansa od odszkodowanie z tytułu utraty wartości handlowej samochodu po takiej szkodzie?
Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji i składał pismo o takie odszkodowanie?

andru 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SB 4B10
Wysłany: 30-08-2012, 21:41   

poprzednia strona
maniax86 napisał/a:
...
aha i jeszcze jedno.... tylko nie wiem czy to obejmuje auto w leasingu..... ja starałem sie również o odzkodowanie z tytułu utraty wartości samochodu.... czyli róznica wartości auta sprzed kolizji i po kolizji..... dokłądnie sobie doczytaj na stronie rzecznika ubezpieczonych......
ja dla przykładu bez żadnych kłotni dostałem 2000 zł na swoje konto..... wiec chyba warto również o to asię starac..... zawsze wpadnie parę groszy za free...

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-09-2012, 08:54   

Pavlo napisał/a:
I mam jeszcze ostatnie pytanie: czy jest szansa od odszkodowanie z tytułu utraty wartości handlowej samochodu po takiej szkodzie?

Moim zdaniem nie. Zderzak będzie nowy, a ta ryska na klapie.... Co innego jak było coś wycinane jak próg czy tylne elementy nadwozia (nie da się ich wymienić tylko trzeba wyciąć, zaspawać i zaszpachlować)... Moim zdaniem było by to już bicie piany....

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 02-09-2012, 10:26   

głupie pytanie mam - jeżeli wypadek/stłuczka jest z nie mojej winy, to czy podnoszą składki (np. moje OC).. Miałem taką przygodę ze "szkodą parkingową" - zarysowany zderzak i lampa - jak się dowiedziałem o ile podskoczą składki, to mało z butów nie wyskoczyłem... To było jakieś 1600 - aż taki bogaty nie jestem :)
20zł u plastikarza + 1h roboty z Teściem + 10zł za polerkę lampy i jest "spoko" - z pewnością nie jest to nówka, ale jednak kilka złoty jestem do przodu...

Więc podnoszą składki czy nie?

Pozdrawiam.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-09-2012, 10:47   

RalfPi napisał/a:
jeżeli wypadek/stłuczka jest z nie mojej winy, to czy podnoszą składki (np. moje OC)..

Jak nie z Twojej winy to podnoszą składkę OC, ale sprawcy.... nie Tobie.

Ewentualnie jak nie masz sprawcy i skorzystasz ze swojego AC to wtedy Tobie podniosą... składkę AC

Z AC można korzystać jeśli masz sprawcę i wydaje się, że Twoja firma ubezpieczeniowa (od AC) lepiej zlikwiduje szkodę niż firma od OC sprawcy (ja tak robiłem jak miałem AC z PZU, a sprawca OC z Link-a). Wtedy nie tracisz zniżek ponieważ Twoja firma zgłasza regres i z OC sprawcy im oddają.

Mam nadzieje, że rozwiązałem wątpliwości..

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 02-09-2012, 10:52   

W istocie wątpliwości rozwiane- dziękuję :)

PS Swoją drogą naprawa przy szkodzie parkingowej nie należy do najprzyjemniejszych - ktoś Cię potraktował drzwiami albo wózkiem z zakupami i masz za to wykładać szmal.. albo kombinować tak jak ja.
Albo jak ktoś tak jak mój Teść wjedzie w dziki :( Przykry temat.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-09-2012, 11:41   

RalfPi napisał/a:
Swoją drogą naprawa przy szkodzie parkingowej nie należy do najprzyjemniejszych - ktoś Cię potraktował drzwiami albo wózkiem z zakupami i masz za to wykładać szmal.. albo kombinować tak jak ja.

Coś o tym wiem.... 2 razy przetarty zderzak przedni... Oczywiście nie wiadomo kto... A ostatnio widziałem jak jedna baba nawraca swoim golfem 2... Cofaaaaaa pyk w słupek to do przodu znowu cofaaaaa pyk w słupek.... ręce odpadają....

Odpowiedz do tematu