POMOCY zaczęło kopcić na biało i stanęło |
Autor |
Wiadomość |
tonys
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 02, Canter 01
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-09-2012, 15:45 POMOCY zaczęło kopcić na biało i stanęło
|
|
|
Jechałem dzisiaj obroty ok 2000 nagle samochód stracił moc, z tyłu pojawiły się kłęby białego dymu, zapaliła się kontrolka silnika i SC. Podpięty pod komputer pokazał następujące błędy
16. AIR TEMPERATURE SENSOR
41. THROTTLE VALUE SOLENOID
49. OVER BOOST
26. CSP SENSOR
48. GE
31. CAN COMMUNICATION
52. VGT CONTROL PRSSURE
51. EGR POS. SENSOR
Z CZEGO BŁĘDY 48, 31, 52 i 51 SIĘ NIE KASUJĄ
W SPALINACH CZUĆ ROPĘ. CO ROBIĆ ???????????????????????????? POMOCY |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 26-09-2012, 16:09
|
|
|
Kłęby białego dymu to sugerują uszczelkę pod głowicą najczęściej. Sprawdź płyn, olej, korek oleju i wszystkie inne sprawy jakie trzeba sprawdzić diagnozując uszczelkę. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
tonys
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-09-2012, 17:02
|
|
|
Heilsberg napisał/a: | Kłęby białego dymu to sugerują uszczelkę pod głowicą najczęściej. Sprawdź płyn, olej, korek oleju i wszystkie inne sprawy jakie trzeba sprawdzić diagnozując uszczelkę. |
Sprawdziłem, tutaj jest wszystko ok. |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Gru 2007 Posty: 350 Skąd: kętrzyn
|
Wysłany: 27-09-2012, 08:38
|
|
|
cześć, błąd 26 i 48 ma związek z nastawnikiem pompy, 41 to przepustnica,51 elektrozawór EGR,16 czujnik temp. w kolektorze dolotowym. Masz do wyczyszczenia i sprawdzenia EGR i nastawnik w pompie. |
|
 |
tonys
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-09-2012, 16:39
|
|
|
tompol34 napisał/a: | cześć, błąd 26 i 48 ma związek z nastawnikiem pompy, 41 to przepustnica,51 elektrozawór EGR,16 czujnik temp. w kolektorze dolotowym. Masz do wyczyszczenia i sprawdzenia EGR i nastawnik w pompie. |
Jak się dobrać do nastawnika w pompie??????? |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

|
Wysłany: 27-09-2012, 18:43
|
|
|
od góry po demontażu kolektora dolotowego. Przeczytaj dokładnie moje wszystkie posty odnośnie pompy. |
|
 |
tonys
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-09-2012, 22:06
|
|
|
Znalazłem instrukcje poparte zdjęciami z demontażu górnej części pompy. W postach przewijał się temat opiłków w filtrze paliwa, wtedy przypomniało mi się - około 3 tygodni temu wymieniałem olej w silniku wraz z możliwymi filtrami, gdy odkręciłem filtr paliwa bez zlewania ON dolnym czujnikiem i po przechyleniu jak z kubka do obciętej butelki po wodzie (rozpalam tym w piecu) zauważyłem właśnie sporą ilość opiłków mosiężnych lub z brązu - to by miało sens. Tylko od czego jest filtr?? czy nie powinien wyłapać tego syfu skądkolwiek on się wziął w baku. (może z pompy z dystrybutora).
Czy jest jakieś ryzyko że przy rozmontowywaniu tego nastawnika coś może pójść nie tak?
Czy po rozbiórce należy wymienić uszczelnienia czy składać na płynną uszczelkę? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 29-09-2012, 07:05
|
|
|
jest to powłoka niklowo-cynkowa która od środka pokryty jest zbiornik. Cząstki powłoki sa tak ostre, że przebijają filtr paliwa i lecą sobie dalej. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
siersciunio
Forumowicz BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Gru 2011 Posty: 268 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 29-09-2012, 07:22
|
|
|
Polecam nowy zbiornik |
|
|
|
 |
tonys
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-09-2012, 14:03
|
|
|
Szacunek P. Zbyszku, dwa lata minęły bezawaryjnej jazdy Pajero po ostatnim przeglądzie w Pomysku i teraz niespodzianka. Stoję przed dylematem czy rozbierać nastawnik jak radzi kolega tompol34. Czytałem instrukcję czyszczenia nastawnika w pompie VP34 - czy bez VAG jest to naprawdę tak skomplikowane nie wystarczy odkręcić delikatnie przeczyścić nie dotykając stacyjki złożyć w odwrotnej kolejności. |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

|
Wysłany: 29-09-2012, 15:35
|
|
|
bez problemu przeczyścisz bo w tej pompie w nastawniku jest znacznik "wycięcie" i nie można złożyć inaczej |
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 29-09-2012, 16:34
|
|
|
Zleży jak daleko weszły opiłki, jeśli tylko w nastawę to da się łatwo zrobić. Jeśli poszły dalej, potrzeba troszkę głębiej rozebrać pompę.
Ale i tak będzie trzeba zmienić zbiornik. Warto pod dobrego kompa podpiąć.
[ Dodano: 29-09-2012, 16:35 ]
tonys napisał/a: | Szacunek P. Zbyszku, dwa lata minęły bezawaryjnej jazdy Pajero po ostatnim przeglądzie w Pomysku i teraz niespodzianka. . |
Trzeba częściej przeglądać auto niż dwa lata:). Serio to od początku roku wszystkich odwiedzających nasz serwis informujemy o stanie [pompy i konieczności wymiany zbiornika. |
 |
|
|
|
 |
tonys
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-09-2012, 16:45
|
|
|
potrzebne będą nowe uszczelki czy składać na stare?
konieczne będzie odpowietrzenie układu? jeśli tak jak to zrobić?
Przed chwilą zdemontowałem EGR, przepustnice. EGR pokryty czarnymi sadzami nie zblokowany zasysając ustami grzybek otwiera się. Przepustnica lekko zroszona olejem im bliżej kolektora - delikatne błoto - sadze ze spalin i mgiełka z oleju - wyczyściłem. Zaślepiłem rurkę od EGR z lewej strony silnika blaszką na łączeniu "puszeczką"
Odpaliłem Pajero - zapalił bez problemu na desce świeci się CHECK oraz SC na biegu jałowym pracuje normalnie przy delikatnym dodaniu gazu zadławia się wchodzi na obroty lekko przerywa dymi, kopci na szaro. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 29-09-2012, 16:58
|
|
|
tonys napisał/a: | potrzebne będą nowe uszczelki czy składać na stare?
konieczne będzie odpowietrzenie układu? jeśli tak jak to zrobić?
Przed chwilą zdemontowałem EGR, przepustnice. EGR pokryty czarnymi sadzami nie zblokowany zasysając ustami grzybek otwiera się. Przepustnica lekko zroszona olejem im bliżej kolektora - delikatne błoto - sadze ze spalin i mgiełka z oleju - wyczyściłem. Zaślepiłem rurkę od EGR z lewej strony silnika blaszką na łączeniu "puszeczką"
Odpaliłem Pajero - zapalił bez problemu na desce świeci się CHECK oraz SC na biegu jałowym pracuje normalnie przy delikatnym dodaniu gazu zadławia się wchodzi na obroty lekko przerywa dymi, kopci na szaro. |
Jak pali się check to może byc inny przyczyna niz nastawnik. Błąd w nastawniku nie wyzwala checka |
 |
|
|
|
 |
tonys
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-10-2012, 17:04
|
|
|
Proszę o informację jak prawidłowo odpowietrzyć pompę?
[ Dodano: 09-10-2012, 09:44 ]
Faktycznie po zdemontowaniu górnej pokrywy pompy ukazał się "bajkowy" widok - mieniące się jak w Królewnie Śnieżce złotawe opiłki, styki oblepione bombkami tychże opiłków, prawie łączyły się ze sobą. Wszystko wyczyściłem, złożyłem - Pajero lata jak głupie .
Dziękuje wszystkim za pomoc.
W tygodniu przepłukam bak ciekawe co tam siedzi. |
|
|
|
 |
|