Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outlander- parę pytań przed zakupem
Autor Wiadomość
Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-10-2012, 21:18   Outlander- parę pytań przed zakupem

Witajcie.
Znajomy rozgląda się za Outlanderem I. Prosił mnie o wyjaśnienie kilku kwestii:
1. czy każdy Outlander I ma napęd 4x4 czy też trzeba na to uważać ? Jeżeli nie każdy- to jak poznać wersję 4x4 ?
2. czy są jakieś przeciwwskazania do zakupu wersji 2.4 z automatem ? Lub ogólnie- wersji z automatem ?
3. który silnik najlepiej sprawdzi się do kombinacji automat+gaz ?

I na koniec: co sądzicie o tym samochodzie: http://otomoto.pl/mitsubi...-C26260631.html

kkriss 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Wysłany: 10-10-2012, 16:22   

co do tego autka to trochę podejrzane jest, że dopiero założyła gaz i sprzedaje.
Ale czy ten silnik jest tak kiepski do lpg, że potrzebuje lubryfikatora, słyszałem, że używa się go w autach które średnio nadają się do lpg, problem z wypalaniem się gniazd zaworowych.

Dodatkowo i ja mam pytania bo się przymierzam do zakupu, a jak już temat świeżo postawiony to się podłącze. Szukam w podobnej cenie co wyżej - no max do 30 tyś.
5. Czy automaty są trwałe?
6. Jak z rdzą? Coś łapie? w Galach np. standard to nadkola.
7. jak wytrzymałe jest zawieszenie i jak drogie?
8. Czy outki są tylko 4x4 - w sumie to mi nie potrzebne, a słyszałem, że drogie w utrzymaniu.

W sumie to chciałbym kupić autko i nic nie wydawać więcej (oprócz płynów, filtrów itp.)
Miałem Carisme i sobie bardzo chwaliłem, nic złego się nie działo.
Mam gala i boli zawieszenie.
Ja outlander na tym tle?

Pozdrawiam

Maddox 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 Di-D
Wysłany: 10-10-2012, 19:50   

kkriss napisał/a:
co do tego autka to trochę podejrzane jest, że dopiero założyła gaz i sprzedaje.
Ale czy ten silnik jest tak kiepski do lpg, że potrzebuje lubryfikatora, słyszałem, że używa się go w autach które średnio nadają się do lpg, problem z wypalaniem się gniazd zaworowych.

Dodatkowo i ja mam pytania bo się przymierzam do zakupu, a jak już temat świeżo postawiony to się podłącze. Szukam w podobnej cenie co wyżej - no max do 30 tyś.
5. Czy automaty są trwałe?
6. Jak z rdzą? Coś łapie? w Galach np. standard to nadkola.
7. jak wytrzymałe jest zawieszenie i jak drogie?
8. Czy outki są tylko 4x4 - w sumie to mi nie potrzebne, a słyszałem, że drogie w utrzymaniu.

W sumie to chciałbym kupić autko i nic nie wydawać więcej (oprócz płynów, filtrów itp.)
Miałem Carisme i sobie bardzo chwaliłem, nic złego się nie działo.
Mam gala i boli zawieszenie.
Ja outlander na tym tle?

Pozdrawiam

co do tego Outka z ogloszenia, w kolko macieju bede pisal iz O1 nie ma i nigdy nie mial:
ASRu
ESP
kontroli trakcji.
Poza tym, wszystkie O1 mialy naped 4x4, OII sa i 2x4 i 4x4, u mnie po 3 latach nic sie nie dzieje z zawiechą, ale zbyt czesto po wertepach nie jezdze, a jak jade to jada.
na rdze nie narzekam, filty, oleje i leje paliwo, tego chyba najwiecej :-)
do LPG nadaja sie wszystkie silniki, podobno MIVECi nie za bardzo, ale lepiej poczytac opinie użytkowników a nie tych co slyszeli od wujka czy cioci.
Nawet do 2.0T zakładają LPG, jeżdżą i sobie chwalą.

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 26-10-2012, 10:09   

Maddox napisał/a:
co do tego Outka z ogloszenia, w kolko macieju bede pisal iz O1 nie ma i nigdy nie mial:
ASRu
ESP
kontroli trakcji.
Poza tym, wszystkie O1 mialy naped 4x4, OII sa i 2x4 i 4x4, u mnie po 3 latach nic sie nie dzieje z zawiechą, ale zbyt czesto po wertepach nie jezdze, a jak jade to jada.
na rdze nie narzekam, filty, oleje i leje paliwo, tego chyba najwiecej :-)
do LPG nadaja sie wszystkie silniki, podobno MIVECi nie za bardzo, ale lepiej poczytac opinie użytkowników a nie tych co slyszeli od wujka czy cioci.
Nawet do 2.0T zakładają LPG, jeżdżą i sobie chwalą.

Outlander nie miał nigdy ASR, ESP czy podobnych mechanizmów, jedynie ABS.
Co do wersji 2x4 to istnieją, a na allegro pojawiają się do nich części, wiec zapewne też są sprowadzane. Widziałem conajmniej skrzynie biegów i tylne wahacze wzdłużne wraz z piastami. Co do rdzy to się nie wypowiem, ja mam rocznik 2003, bity i klepany, rdza wychodzi tylko na krawędzi nadkoli, obitych krawędzi drzwi i obitych elementów zawieszenia. Dodatkowo u mnie pojawiła się w komorze silnika na krawędziach blach które były ruszane oraz na "podwinięciu" maski przedniej która była przeszczepiana od sztuki w innym kolorze i malowana.
Jeśli chodzi o awaryjność zawieszenia to padają gumowe elementy. W przypadku przednich wahaczy, ceny tulei nawet oryginalnych są akceptowane, a wymiana stosunkowo tania, bo konstrukcja prosta. W przypadku tylnego zawieszenia to jest masakra cenowa. W samochodzie są 3 wahacze poprzeczne i jeden wzdłużny z piastami. W każdym z wahaczy poprzecznych jest jedna tuleja sztywna i jedna pływająca. Nie wszystkie są dostępne jako części zamienne, a koszt całego wahacza 300-500zł za sztukę.
Czy utrzymanie drogie nie wiem, "duże" samochody po prostu kosztują, wchodzi więcej oleju, większe koła, to musi być drogo. Do tego ten samochód jest sporo cięższy niż osobówka, więc swoje musi spalić.

Odpowiedz do tematu