Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skradziony telefon a IMEI
Autor Wiadomość
JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-10-2012, 21:18   Skradziony telefon a IMEI

Skradziono mi dzisiaj telefon .... :evil:
I takie mam pytanie przy tej okazji - miała powstać baza numerów IMEI aparatów telefonicznych i podobno operatorzy mają techniczne możliwości "wyłączyć" z użytkowania taki aparat. Czy ktoś ma wiedzę, czy to faktycznie działa?

W zasadzie chodzi tylko o to aby złodziej nie mógł użytkować telefonu nawet na innej karcie SIM. Podzwonić na mój koszt na szczęście nie podzwoni, złamas jeden..... :evil:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-10-2012, 21:29   

Z tego co wiem to operatorzy sieci (Twój własny operator) zajmują sie takimi rzeczami - po blokadzie IMEI telefon jest bezużyteczny, pod warunkiem, że nie trafi w ręce magików
Z zaświadczeniem od Policji marsz do swojego operatora :P
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 21-10-2012, 21:47   

Ja bym nie blokował IMEI, a tylko zgłosił kradzież. A dlaczego? A dla tego, że moim zdaniem, jak zablokuje się IMEI to albo telefon wyląduje w śmieciach albo u magików i ślad po nim zaginie. A tak to będzie sobie działał i krążył w podejrzanych kręgach albo i nie podejrzanych, wiec jest cień szansy, że przy rutynowej kontroli "trafi" się organom ścigania i zawsze to przynajmniej jedna osoba przekona się, że kradzione nie tuczy. :p

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-10-2012, 21:58   

Jasne, równie dobrze możesz gnębić prokuratora by wystawił odpowiedni wniosek dotyczący lokalizacji telefonu przez operatora na podstawie IMEI, zanim te całe procedury się napędzą to telefon straci kilkukrotnie swoją wartość, wyjątkiem są sytuacje kiedy to znajdują się tam jakies wazne informacje.
Blokady IMEI dokonuje się na terenie danego kraju, i tu chyba jeszcze nie ma obowiązującej ustawy do terenu UE
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Wysłany: 21-10-2012, 22:07   

Nawet jak za kilka lat matoła złapią z komórą za trzy dychy, to na paserstwo limity nie obowiązują i się trochę po sądach powłóczy. Co poskutkuje tym, że jego znajomi już nie kupią kradzionego itd. Jak spadnie popyt na tanie kradzione to i kradzieży będzie ciut mniej.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 21-10-2012, 22:08   

i9i napisał/a:
Ja bym nie blokował IMEI
Hm.... pomyślę :roll: Ale jakoś marnie to widzę by dla byle telefonu możliwa będzie jego lokalizacja.
i9i napisał/a:
przy rutynowej kontroli "trafi" się organom ścigania
Nikt nigdy nie sprawdzał mi telefonu w trakcie rutynowych kontroli. W ogóle ostatnio jakoś mało kontroli jest :roll:
robertdg napisał/a:
Z zaświadczeniem od Policji marsz do swojego operatora
No to muszę jeszcze raz dreptać na Policję.... ](*,)

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Wysłany: 21-10-2012, 22:14   

JCH napisał/a:
Ale jakoś marnie to widzę by dla byle telefonu możliwa będzie jego lokalizacja

Jakbyś napomknął, że złodziej był podobny do gościa ze zdjęcia w rubryce "poszukiwani" na stronie KGP to kto wie :mrgreen: ale lokalizacji wogóle nie biorę pod uwagę , raczej niefart nowego nabywcy albo jakaś dodatkowa wpadka złodzieja.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 21-10-2012, 22:20   

JCH, ja osobiście bym zablokował IMEI. Skoro ktoś był takim dziadem, że zawinął ci telefon to niech teraz przynajmniej się trochę pomęczy o ile w ogóle przyjdzie mu do głowy, że można zmienić IMEI.

Btw, co to za telefon jeśli można wiedzieć? Jak ci go zwinęli?

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 22-10-2012, 00:01   

HTC One V.
A okoliczności, cóż.... w górskim schronisku, siedzieliśmy przy stole w ok. 15 osób, w zasadzie sami znajomi albo znajomi znajomych. Kumpel grał na gitarze, piwo, impreza.... Wyjąłem telefon by nagrać jeden czy dwa kawałki jak gra. I położyłem na stole. Parę metrów obok było ognisko skąd parę osób podchodziło do nas. Jednak nie kojarzę aby ktoś siadał blisko koło mnie i sięgał łapami w moim kierunku.
Normalnie...... shit :evil:

secki 
Forumowicz

Auto: Ford Focus, Lancer GLXi '94
Wysłany: 23-10-2012, 14:09   

Hej,
Tobie już kolego to nie pomoże ale to ciekawa opcja dla posiadających jeszcze swoje telefony

http://lifehacking.pl/201...onu/#more-14128

S.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 28-10-2012, 01:41   

tak, ale czy z Dropboxem nie jest tak, że jak ktoś zrobi "reset do ustawień fabrycznych" to ustawienia Dropboxa też się usuną? raczej tak.

Jest też sporo softu tego typu które wgrywa się jakby przed OS'em z poziomu Recovery.
Pierwsza lepsza osoba nie będzie w stanie zobaczyć że cokolwiek jest zainstalowane więc namierzenie będzie łatwiejsze. nie będzie nawet widziała że GPS jest włączony i wysyła jakieś dane.
W Recovery też można to jakoś ukryć.

Odpowiedz do tematu