Przesunięty przez: Hubeeert 17-01-2007, 21:19 |
[CA4A 1.6] Mitsubishi Colt 1.6 GLXi 93r |
Autor |
Wiadomość |
Marcin123 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 18:42 [CA4A 1.6] Mitsubishi Colt 1.6 GLXi 93r
|
|
|
Witam wszystkich!!!!
Od dwoch dni jestem szczesliwym posiadaczem Colta 1.6 GLXi z 93r, do tej pory jezdzilem Coltem z 86r niestety sie troszeczke miedzy soba roznia wiec prosze o pomoc!!!!
1.Zaczelo sie od tego, ze w momencie kiedy chcialem go wyprobowac zaczal mi na wysokich obrotach przerywac chwile pozniej ku mojemu zdiwieniu zacza mi mrugac zegarek i po chwili zgasl calkowicie przejechalem kilka kilometrow i wyladowalo mi akumulator (kontrolka ladowania sie nie swiecila) wylaczylem silnik po trzech minutach go odpalilem i wydawalo mi sie ze jest wszystko ok, ale chcialem sprawdzic czy to sie nie powtorzy wic przycisnalem go troche i sytuacja sie powtorzyla zaczal przerywac itd. ledwo dojechalem do domu.
2. Cos ie dzieje z zegarkiem - resetuje sie po wylączeniu silnika.
3. Swiatlo na podsufitce dziala tylko przy wlaczonym silniku - czy tak ma byc??
4.Centralny zamek dziala tylko w momencie odpalania silnika (blokuja sie wtedy drzwi) - czy nie powinien dzialac rowniez przy wylaczonym silniku podczas zamykania drzwi kluczykiem???
Bardzo prosze o pomoc!!!!!
[ Dodano: 17-01-2007, 18:45 ]
Jeszcze zapomnialem dodac strasznie chlapie z rury wydechowej - co moze byc przyczyna??? |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 12-10-2007, 16:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 07:39
|
|
|
Do warsztatu elektrycznego z tym samochodem.
Check engine nie swieci podczas jazdy ? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21951 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-01-2007, 08:20
|
|
|
Marcin123 napisał/a: | eszcze zapomnialem dodac strasznie chlapie z rury wydechowej - co moze byc przyczyna??? |
Trochę chlapać może, mamy "zimę" (albo raczej jest chłodniej niż latem ) więc skrapla się woda w tłumiku i po odpaleniu ją wyrzuca.
Jeśli mocno "rzuca" wodą to niestety może być uszkodzona uszczelka pod głowicą.
Jakie wskazania ma czujnik temperatury silnika na desce rozdzielczej?
I czy nie ubyło płynu w chłodnicy? |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 08:24 Re: Mitsubishi Colt 1.6 GLXi 93r
|
|
|
Marcin123 napisał/a: | Witam wszystkich!!!! | Witamy Cię również.
Marcin123 napisał/a: | 3. Swiatlo na podsufitce dziala tylko przy wlaczonym silniku - czy tak ma byc?? | Absolutnie nie.
Marcin123 napisał/a: | 4.Centralny zamek dziala tylko w momencie odpalania silnika (blokuja sie wtedy drzwi) - czy nie powinien dzialac rowniez przy wylaczonym silniku podczas zamykania drzwi kluczykiem??? | Tutaj miałem identyczny problem. Wine za stan rzeczy ponosił spalony bezpiecznik autoalarmu.
Ogólnie rzecz ujmując sugerowałbym kontakt z jakimś dobrym elektrykiem. W pobliżu Lublina masz dobry warsztat. Prowadzi go nasz klubowisz, Piotr Masicz. Sam jeździ Coltem, więc zna te samochody na wylot - możesz śmiało się do niego udać. Niestety nie znam dokładnych namiarów. Może koledzy z Lublina się wypowiedzą. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 08:52
|
|
|
Sugerowałbym na początek wymianę akumulatora - kiedys ktos pisał na tym forum że ECU Mitsu samo wyłącza zbędne urządzenia elektryczne kiedy brakuje prądu dla innych ważnych układów. |
|
|
|
 |
Marcin123 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 10:43
|
|
|
kaeres napisał/a: | Check engine nie swieci podczas jazdy ? |
Zadna kontrolka sie nie swieci! (wszystkie sa sprawne)
Hugo napisał/a: | Jakie wskazania ma czujnik temperatury silnika na desce rozdzielczej? |
Czujnik nie dochodzi nawet do polowy podzialki. Temperatura jest OK.
Hugo napisał/a: | I czy nie ubyło płynu w chłodnicy? |
Plynu nie ubywa.
gregorbu napisał/a: | . Swiatlo na podsufitce dziala tylko przy wlaczonym silniku - czy tak ma byc??
Absolutnie nie. |
Czyzby ktos cos poprzestawial w elektryce, czy ten model tak poprostu ma!! Wszystkie bezpieczniki sa OK, moze brak radia ma cos z tym wspolnego??
gregorbu napisał/a: | Marcin123 napisał/a:
4.Centralny zamek dziala tylko w momencie odpalania silnika (blokuja sie wtedy drzwi) - czy nie powinien dzialac rowniez przy wylaczonym silniku podczas zamykania drzwi kluczykiem???
Tutaj miałem identyczny problem. Wine za stan rzeczy ponosił spalony bezpiecznik autoalarmu. |
Tak jak juz pisalem bezpieczniki sa ok, i w moim modelu nie ma alarmu.
slo_mo napisał/a: | Sugerowałbym na początek wymianę akumulatora - kiedys ktos pisał na tym forum że ECU Mitsu samo wyłącza zbędne urządzenia elektryczne kiedy brakuje prądu dla innych ważnych układów. |
Akumulator jest nooowka 55 ah. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 10:50
|
|
|
Wg powyższego, z mojej strony zostaje już tylko rada żeby Miśka obejrzał jednak elektryk. |
|
|
|
 |
ZAC [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 10:50
|
|
|
Proponował bym sprawdzić bezpiecznik od alternatora(ten 80A w komorze silnika kolo akumulatora) Ja go spaliłem podłączając odwrotnie akumulator. Kiedzy przełożyłem go właściwie radio, zegarek i światło w podsufitce działały tylko przy włączonym silniku Po zgaszeniu wszystko się wyłączało Zmiana bezpiecznika załatwiła sprawę
POzdrawiam |
|
|
|
 |
Marcin123 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-01-2007, 09:56
|
|
|
ZAC napisał/a: | Proponował bym sprawdzić bezpiecznik od alternatora(ten 80A w komorze silnika kolo akumulatora) Ja go spaliłem podłączając odwrotnie akumulator. Kiedzy przełożyłem go właściwie radio, zegarek i światło w podsufitce działały tylko przy włączonym silniku Po zgaszeniu wszystko się wyłączało Zmiana bezpiecznika załatwiła sprawę
POzdrawiam |
Pomogło!!!! Dzieki sliczne!!!! |
|
|
|
 |
ZAC [Usunięty]
|
Wysłany: 19-01-2007, 16:49
|
|
|