Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Nagłosnienie
Autor Wiadomość
kalus4 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-11-2012, 22:00   [3.2 DID] Nagłosnienie

Witam mam do was małe pytanie jak polepszyć audio w moim miśku co polecanie auto jest z 2005

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Wysłany: 19-11-2012, 23:38   

Zależy jakim budżetem dysponujesz.

kalus4 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 25-11-2012, 20:06   

Troszke ograniczonym bo jak to w sezonie świątecznym lecz mam pytanie czy musiałbym od razu wymieniac radio czy może zostać te orginalne ? Dużych wymagań nie mam lecz troszkę wyraźniejszy i czystrzy głoś by się przydał

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 29-11-2012, 21:58   

kalus4 napisał/a:
Troszke ograniczonym bo jak to w sezonie świątecznym lecz mam pytanie czy musiałbym od razu wymieniac radio czy może zostać te orginalne ? Dużych wymagań nie mam lecz troszkę wyraźniejszy i czystrzy głoś by się przydał

Ogólna zasada, to modernizacja toru akustycznego "od tyłu":
  • wymiana głośników i okablowania
  • wymiana/instalacja końcówki mocy
  • wymiana źródła dźwięku (odtwarzacz)

Zacznij od głośników i okablowania.
Dobrym pomysłem jest instalacja zestawu separowanego, gdzie głośnik nisko-średniotonowy jest w drzwiach (rozmiar min. 12, najlepiej 16+ cm), zaś głośnik wysokotonowy na wysokości uszu, więc albo na "trójkącie" w drzwiach przednich przy lusterkach, albo na słupku A, albo "leżące" na podszybiu, promieniujące dźwiękiem odbitym od szyby - ale wtedy trzeba dobrze ustawić zwrotnicę i wzajemne kąty, czasem jest potrzebna soczewka akustyczna.

Jeszcze jedna uwaga: głośniki niskotonowe wymagają wytłumienia komory akustycznej - bez tego nie ma sensu założenie nawet zestawu Bang & Olufsen.

Do różych preferencji dobiera się też różne głośniki, zarówno jeśli chodzi o aspekt techniczny (typ głośników, zawieszenie miękkie/twarde, typ i kąt ustawienia zwrotnicy, typ kopułki, itp, itd) jak i w aspekcie producenta.

Generalnie jest to "temat rzeka".
Ja osobiście przymierzam się do założenia (Pajero II long) z przodu zestawu separowanego trój-drożnego, gdzie dobór zarówno głośników jak i zestrojenie zwrotnicy są dużo trudniejsze :(
Ale w akustyce (nie samochodowej, bardziej estradowej i studyjnej) mam już ponad 20 lat doświadczenia, więc może sobie poradzę ;)

Jesteś trochę daleko ode mnie, bo mógłbym posłuchać Twoje autko i coś doradzić. Ale zawsze możesz podjechać do kilku firm zajmujących się audio samochodowym, aby z nimi porozmawiać.
Taka pożyteczna uwaga:
weź ze sobą płytę z muzyką, jaką lubisz słuchać. Pracownicy takich firm często się chwalą swoimi autkami (nieważne, że inne auto). Posłuchaj, jak Twoja muzyka tam brzmi. Jak ktoś robi z głową nagłośnienie, to nawet na Helixach czy PowerBasie będzie całkiem przyzwoicie brzmieć.
Jeszcze jedno: jak ktoś Ci proponuje jako wygłuszenie maty bitumiczne ze sklepu budowlanego za 15 zł, to podziękuj takiej firmie i idź szukać dalej.

Adam.

TATT00s 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero III 06r/S
Wysłany: 03-12-2012, 01:36   

Osobiście myślałem również nad wymianą nagłośnienia w moim Pajero III 06r. Radio było w wersji na płyty,grało fajnie,czysto, ale dźwięk był jakiś stłumiony...wymianę zacząłem od niego i zmieniłem na Pioneer 150UI i jest rewela :) To co wydobyło z głośników to radyjko przeszło moje najśmielsze oczekiwania,poważnie. Słucham w większości metalu i d'n'b,ale i muzyka symfoniczna z filmów też nie rzadko leci. Coś co wprawiło mnie zdumienie to bas,strasznie soczysty i głęboki,nawet przy bardzo głośnym odtwarzaniu nie dało się słyszeć ani jakiś zniekształceń czy "pierdzenia" (na maxa nie podkręcałem radia,ale poziom i tak już był nieprzyjemny dla ucha podczas jazdy). Duża ilość ustawień pozwala fajnie je dopasować do własnych potrzeb,jedynie dimmer mógłby bardziej przyciemniać...no i niestety z nieoryginalnym radiem nie działa fabryczne przyciemnianie podświetlenia w aucie. Problemem może być dla kogoś pendrive wystający z radia ale Sandisc Cruzer Fit jest idealnie malutki i mieści się w pokrowcu na panel. Polecam :)

Odpowiedz do tematu