Lancer USA kto ma auto bez ABS? |
Autor |
Wiadomość |
diabliz
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer X
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-12-2012, 18:33 Lancer USA kto ma auto bez ABS?
|
|
|
Witam
ABS w autach z USA jest opcją
ABS w autach z UE od lipca 2006 roku jest standardem.
Jeżeli ktoś ma miśka z 2009 roku z USA i bez absu może mieć problem z rejestracją auta w Polsce? Ma ktoś takie auto? |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 07-12-2012, 01:00
|
|
|
Jeśli już są na forum, a są, to raczej są zarejestrowane. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
Janek_W
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '08
Pomógł: 3 razy Dołączył: 20 Sty 2011 Posty: 128 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-12-2012, 00:44
|
|
|
diabliz, nie wiem czy jest na forum ktoś z Lancerem bez ABSu, ale nie wydaje mi się, żeby przepisy o których mówisz dotyczyły samochodów sprowadzanych.
Swoją drogą wątpię, żeby diagnosta przy przeglądzie w ogóle zauważył czy auto ma czy nie ma ABSu |
_________________ Pozdrawiam,
Janek |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 08-12-2012, 08:30
|
|
|
Przepis Unijny o standardach w autach tyczy się aut nowych i sprzedawanych na terenie UE a nie rejestrowanych, można sobie autko nawet na Grenlandii kupić i jeśli spełnia warunki użytkowania w danym kraju można je zarejestrować. A to że jest opcją nie znaczy, że sprzedawcy tam ludiom nie wciskają ABS-u w ramach szeroko pojętych "promocji" |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 08-12-2012, 09:56 Re: Lancer USA kto ma auto bez ABS?
|
|
|
diabliz napisał/a: |
ABS w autach z USA jest opcją |
Jesteś pewien? Bo z tego co gdzieś czytałem to od tego lub tamtego roku to ESP jest w standardzie w USA...
jaca71 ma lancera z USA z początku produkcji i z tego co wiem ma ABS... |
|
|
|
 |
Janek_W
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '08
Pomógł: 3 razy Dołączył: 20 Sty 2011 Posty: 128 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-12-2012, 11:13
|
|
|
ABS był opcją w Lancerze tylko w podstawowej wersji (DE) z manualną skrzynią biegów. W wyższych opcjach (ES i GTS) był już standardem niezależnie od skrzyni biegów.
krzychu napisał/a: | jaca71 ma lancera z USA z początku produkcji i z tego co wiem ma ABS... |
jaca71 ma Lancera w wersji ES, więc z ABSem w standardzie.
krzychu napisał/a: | Bo z tego co gdzieś czytałem to od tego lub tamtego roku to ESP jest w standardzie w USA...
|
Tak jest, ESP od 2012 jest wymagany w nowych w autach w USA, ale obecność ABSu nigdy nie była tam wymagana przepisami. |
_________________ Pozdrawiam,
Janek |
|
|
|
 |
diabliz
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer X
|
Wysłany: 08-12-2012, 19:48
|
|
|
Czyli jeżeli mamy auto kupione poza UE z datą produkcji po lipcu 2006 i nie ma ABSu to w Polsce nikt nie powinien się do tego czepiać? Chodzi właśnie o Lancera DE.
Spotkałem się z taką opinią diagnosty ze auta po lipcu 2006 bez ABSu nie można zarejestrować i nie przejdzie u nas badań technicznych ponieważ wszystkie auta po tej dacie w Polsce muszą mieć ABS. |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-12-2012, 17:24
|
|
|
diabliz napisał/a: | Spotkałem się z taką opinią diagnosty ze auta po lipcu 2006 bez ABSu nie można zarejestrować i nie przejdzie u nas badań technicznych ponieważ wszystkie auta po tej dacie w Polsce muszą mieć ABS. |
Moim zdaniem diagnosta mówi bzdury. Obowiązek instalowania ABS dotyczy PRODUCENTÓW, nie użytkowników. Nie ma przepisu zakazującego poruszania się po drogach samochodu bez ABS, a stacja diagnostyczna ma sprawdzić czy stan techniczny samochodu odpowiada przepisom w Polsce. I samochód bez ABS te przepisy spełnia.
Tak samo rejestracja nowego samochodu spoza UE: ma być dostosowany do przepisów w Polsce (np. żółte kierunkowskazy, przeciwmgielne), nigdzie nie ma informacji o ABS. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 18-12-2012, 02:14
|
|
|
Witam
Z tego co pamiętam to info o ABS-ie dotyczylo aut nowo wyprodukowanych,imortowanych i sprzedawanych, jako nowe na terenie UE.
Pozdrawiam |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
|