[Cari 1.6] Tylne zawieszenie w CARI - skrzypienie - gumy |
Autor |
Wiadomość |
tomicarisma
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Posty: 192 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 01-10-2012, 17:16 [Cari 1.6] Tylne zawieszenie w CARI - skrzypienie - gumy
|
|
|
Witam. W pogodne i cieplejsze dni z tyłu Cari dochodzi odgłos jakby butelka o butelkę plastikową w zgrzewce ocierała. Zlokalizowałem, że to guma w tylnym zawieszeniu od wahacza krótkiego poprzecznego. Jak ją psiknąłem WD40 to przestało na jakiś czas. Ale chcę zmienić te gumy żeby przestało w ogóle. Nie mam jak ściągnąć manuala z forum i zobaczyc jak sie nazywa ta część zawiechy więc może ktoś mi powie jak się nazywają te gumy ze zdjęcia. Prawdopodobnie to tuleje wahacza - czy można je samemu zmienić czy to jakaś prasa potrzebna czy lepiej kupić komplet nowych wahaczy?
http://www.fotosik.pl/pok...24e6082740.html |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21028 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

|
Wysłany: 01-10-2012, 18:12
|
|
|
DZIĘKI! |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 01-10-2012, 21:40
|
|
|
kolego, możliwe, że to ta guma o której piszesz, jednak ja u siebie też szukałem jakiś piszczących gum i okazało się, że górny wahacz (od strony budy a nie koła) był tak wyrąbany, że jego część metalowa obcierała o budę auta. Ja to znalazłem przypadkiem przy dokręcaniu koła, jak miałem auto podniesione i przy dokręcaniu śrub zobaczyłem, że koło aż się lekko kładło. Zacząłem szukać i właśnie znalazłem totalny luz na tzw. cukierku. |
|
|
|
 |
tomicarisma
Forumowicz

|
Wysłany: 04-10-2012, 21:25
|
|
|
W sobotę się biorę za zmianę zawiechy z tyłu to pooglądam te gumy wszystkie - dzięki za sugestię.
Jeszcze jedno pytanie do forumowiczów - czy tę śrubę co trzyma wahacz boczny dolny od strony budy a nie koła da radę wybić czy trzeba albo ciąć albo na prasę jechać? |
|
|
|
 |
zmc29
Forumowicz
Auto: Carisma 2001r. 4G92
|
Wysłany: 15-12-2012, 19:03
|
|
|
tomicarisma napisał/a: | W sobotę się biorę za zmianę zawiechy z tyłu to pooglądam te gumy wszystkie - dzięki za sugestię.
|
Co w końcu było przyczyną dźwięku "ocierających się plastikowych butelek" bo mam taki sam odgłos wyraźnie dobiegający z okolicy zawieszenie tylnego lewego koła. Z tym że u mnie ten dźwięk pojawia się zimą. |
|
|
|
 |
|