|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dlaczego mam dopłacić ?......... |
Autor |
Wiadomość |
vendetta
Mitsumaniak Agata

Auto: Ibiza Cupra 6L
Zaproszone osoby: 2
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 21-12-2012, 12:37
|
|
|
tomek84 napisał/a: | jak zniżki przechodzą pomiędzy jednym a drugim TU to dobrze, a jak szkody przechodzą, to już źle ?? | I to jest najlepszy komentarz do tej sytuacji
Krzyzak napisał/a: | bo błędem jest, że ubezpieczenie płaci się od auta a nie od właściciela/kierowcy tomek84 napisał/a: | od 12 lat czekam na to w Polsce |
| I tak i nie, bo masz 2 samochody i nie możesz grzecznościowo komuś użyczyć pojazdu komuś kto nie miałby swojego OC. Lekki absurd
Kolejnym tez absurdem jest brak możliwości wyrejestrowania pojazdu i brak obowiązku ubezpieczenia OC w czasie gdy nie jest on użytkowany - patrz moto - praktycznie jeżdżę od IV do X (7 miesięcy) a płacę za 12. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Tomek

|
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 21-12-2012, 12:44
|
|
|
tomek84 napisał/a: | JCH napisał/a: |
I tak i nie, bo masz 2 samochody i nie możesz grzecznościowo komuś użyczyć pojazdu komuś kto nie miałby swojego OC. Lekki absurd |
chce jechać/jeździć niech się ubezpieczy | Ale w sytuacji gdy ja chcę żeby mnie zawiózł to co
Np. jazda do serwisu na 2 auta, powrót z imprezy "pod wpływem".... itp. Są czasem sytuacje, że to w moim interesie jest żeby ktoś pojechał tym akurat autem a tu.... zonk byłby |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
|
Wysłany: 21-12-2012, 13:18
|
|
|
Morfi napisał/a: | Mi AXA nie potrąciła nic zniżek, pomimo poinformowania, że samochód, którym byłem wspówłaścicielem miał kolizje. |
To jest słowo klucz, grzecznościowo (promocyjnie) potraktowali to jako uczciwość i uczciwie pominęli przy kalkulacji, ja przez rok miałem axę po potrójnej kolizji spowodowanej przez mojego brata w moim aucie i też nie uwzględnili tej kolizji, za to kolejną kolizję brata (tym samym autem) przy kolejnym roku dorzucili 300 zł, więc poszedłem gdzie indziej. Suma summarum liczą całkiem przyzwoicie.
vendetta napisał/a: | Ja się tylko zastanawiam jak można dochodzić odszkodowania z AC bez zgody obu współwłaścicieli? Miałam AC z tatą i musiał się zgłosić osobiście podpisać papiery. |
Pieniądze też wypłacają po równo (czy z AC czy z OC). Także mówiąc "nie wiedziałem" można dopatrywać się znamion przestępstwa. Ale to tak na marginesie.
JCH napisał/a: | I tak i nie, bo masz 2 samochody i nie możesz grzecznościowo komuś użyczyć pojazdu komuś kto nie miałby swojego OC. Lekki absurd |
Zawsze będzie ktoś poszkodowany, ale z drugiej strony można mieć i pięć pojazdów i sobie wszystkimi od czasu do czasu pomykać bez ceregieli i ubezpieczania każdego z osobna. Może Swinks by podpowiedział jak to jest na wyspach z użyczaniem osobie bez ubezpieczenia.
JCH napisał/a: | Ale w sytuacji gdy ja chcę żeby mnie zawiózł to co
Np. jazda do serwisu na 2 auta, powrót z imprezy "pod wpływem".... itp. Są czasem sytuacje, że to w moim interesie jest żeby ktoś pojechał tym akurat autem a tu.... zonk byłby |
W takich sytuacjach trzeba prosić osoby, które jednak poruszają się pojazdami po drogach publicznych, a nie tylko posiadają patent. Systemu idealnego nigdy nie wymyślą, zawsze komuś będzie żyło się lepiej a ktoś niestety straci (najczęściej młodzi kierowcy).
Zastanawia mnie jeszcze jak w takim systemie gdy ubezpieczenie jest na osobę działa AC, bo tu może być pole do popisu dla różnych cwaniactw i przekrętów. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
Ostatnio zmieniony przez i9i 21-12-2012, 13:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tomek

|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-12-2012, 14:41
|
|
|
JCH napisał/a: | nie możesz grzecznościowo komuś użyczyć pojazdu komuś kto nie miałby swojego OC. Lekki absurd | tak samo, jak nie możesz komuś, kto nie posiada prawa jazdy
jeździsz = masz OC, nie widzę tu absurdu |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 21-12-2012, 17:46
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | JCH napisał/a: | nie możesz grzecznościowo komuś użyczyć pojazdu komuś kto nie miałby swojego OC. Lekki absurd | tak samo, jak nie możesz komuś, kto nie posiada prawa jazdy
jeździsz = masz OC, nie widzę tu absurdu | Być może tak, może to kwestia zmiany naszego podejścia do tematu.
Swoją drogą ciekawe jak to jest w bardziej cywilizowanych krajach
Ale też taki przykład (nieco z czapy):
- mam 5 samochodów, wszystkie stoją na parkingu, mam jedno OC "na osobę". Jadę sobie jednym z samochodów a w tym samym czasie drugi z nich, na skutek .... i tu możemy wymyślić cokolwiek.... złego zaparkowania, awarii hamulca postojowego, stoczył się z miejsca postoju i uszkodził inny pojazd. Mógł też zostać skradziony i uczestniczy w kolizji/wypadku. Co wtedy
To ubezpieczenie OC "na osobę" musiałoby uwzględniać ilość posiadanych pojazdów, gdyż wraz z liczbą posiadanych pojazdów ryzyko wzrasta. |
 |
|
|
|
 |
Tomek

|
Wysłany: 21-12-2012, 21:35
|
|
|
JCH napisał/a: |
Ale też taki przykład (nieco z czapy):
- mam 5 samochodów, wszystkie stoją na parkingu, mam jedno OC "na osobę". Jadę sobie jednym z samochodów a w tym samym czasie drugi z nich, na skutek .... i tu możemy wymyślić cokolwiek.... złego zaparkowania, awarii hamulca postojowego, stoczył się z miejsca postoju i uszkodził inny pojazd. Mógł też zostać skradziony i uczestniczy w kolizji/wypadku. Co wtedy
To ubezpieczenie OC "na osobę" musiałoby uwzględniać ilość posiadanych pojazdów, gdyż wraz z liczbą posiadanych pojazdów ryzyko wzrasta. |
stoczył się z miejsca postoju - znaczy źle zaparkowany, kto zaparkował??
ktoś kto jechał, znaczy miał OC
samochód skradziony spowodował kolizję - czemu właściciel ma ponosić odpowiedzialność ??
ale ogólnie masz trochę racji
już kiedyś obmyśliłem idealny system OC, ale do dzisiaj nikt go nie zaimplementował |
_________________ 02132/KMM
Obecnie w mojej stajence:
Infiniti Q50S Red Sport (09.2023 - ?)
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )
Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)
|
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 21-12-2012, 22:38
|
|
|
i9i napisał/a: | Może Swinks by podpowiedział jak to jest na wyspach z użyczaniem osobie bez ubezpieczenia. |
Już skrótowo opisałem w poście wyżej.
To jest banalnie proste.
Kupując ubezpieczenie "TP" (takie OC) mogę zgłosić imiennie do polisy inne osoby, które będą kierowały moim pojazdem. W zależności od tego kto to jest i ile tych osób stawka ubezpieczenia rośnie odpowiednio. Jak chcę kierować innym autem (znajomego, ojca, brata itd.) a nie jestem osobą wskazaną w polisie właściciela to muszę dokupić sobie taką "jednodniówkę".
W przypadku ubezpieczenia "Full" (OC/NW/AC/asistance), wtedy moim autem mogą poruszać się inni użytkownicy, którzy mają "full", oczywiście za moją zgodą. I vice versa. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-12-2012, 22:45
|
|
|
tomek84 napisał/a: | już kiedyś obmyśliłem idealny system OC | ja obmyśliłem idealny system podatku PIT - zajmował pół kartki zeszytu A5 - tylko nikt go nie zaimplementuje, bo trzeba by zwolnić kilkaset tysięcy osób pracujących przy ustalaniu prawa, legislacji, pilnowaniu i liczeniu oraz szukaniu "optymalizacji"...
teraz już wiesz o co chodzi |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 21-12-2012, 23:24
|
|
|
tomek84 napisał/a: | stoczył się z miejsca postoju - znaczy źle zaparkowany, kto zaparkował??
ktoś kto jechał, znaczy miał OC | Tak. Jednak w tejże chwili jedzie drugim pojazdem i jego OC "działa" tam właśnie. Musiałoby działać w dwóch miejscach jednocześnie
tomek84 napisał/a: | samochód skradziony spowodował kolizję - czemu właściciel ma ponosić odpowiedzialność ?? | Czemu poszkodowany ma być stratny? Jak to jest w takim przypadku w obecnym stanie prawnym - pokrywa się szkodę z OC sprawcy czy UFG pokrywa swinks_UK napisał/a: | muszę dokupić sobie taką "jednodniówkę". | Czyli nie jest to już tak banalnie proste lub wprowadza ograniczenia |
 |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 22-12-2012, 00:20
|
|
|
JCH napisał/a: | swinks_UK napisał/a: | muszę dokupić sobie taką "jednodniówkę". | Czyli nie jest to już tak banalnie proste lub wprowadza ograniczenia |
No coś ty, z choinki się urwałeś?
Ubezpieczenia dostępne są 24/7 online, na telefon, internet. Zajmuje to dosłownie max 10 minut.
A jak ktoś przewiduje ujeżdżanie różnych furek, to kupuje sobie droższego full'a. Zwyczajnie, płacę to jadę, nie płacę to nie jadę. Zero kombinacji, każdy odpowiedzialny za siebie. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 22-12-2012, 11:34
|
|
|
swinks_UK napisał/a: | JCH napisał/a: | swinks_UK napisał/a: | muszę dokupić sobie taką "jednodniówkę". | Czyli nie jest to już tak banalnie proste lub wprowadza ograniczenia |
No coś ty, z choinki się urwałeś?
Ubezpieczenia dostępne są 24/7 online, na telefon, internet. Zajmuje to dosłownie max 10 minut. | Tak, tak..... "online, telefon, internet..... 24/7".
Są miejsca na świecie (w tym, żeby daleko nie szukać, są i w Polsce ) gdzie nie uświadczysz tych przyjemności
Wiem, wiem.... wymyślam Najlepiej po prostu gdyby człowiek miał wybór |
 |
|
|
|
 |
|
|