|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Płyn do wspomagania kierownicy i wspomagania sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
tiger1010
Forumowicz
Auto: CARISMA 1.9 DI-D 2003r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-11-2009, 17:33 Płyn do wspomagania kierownicy i wspomagania sprzęgła
|
|
|
Witam! Dziasiaj sprawdziłem poziom płynu do wspomagania kierownicy w mojej carismie i okazało się, że mam deliktanie poniżej minimum. Srpawdzałem na zimnym zgaszonym silniku. Czy prawda, ze sprawdza sie ten olej na wlaczonym silniku? Jeśli poziom płynu będzie za niski czy mogę dolać HIPOL ATF IID (kolor czerwony). Kolejne pytanie to gdzie znajduje się w cari 2003r. DID zbiornik wyrownawczy płynu wspomagania sprzęgła? Jaki płyn tam przychodzi? Dzięki. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23646 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 07-11-2009, 17:57
|
|
|
tiger1010, do wspomagania ATF DEXTRON II (czerwony) ja leje Mobila, wedle instrukcji nalezy sprawdzac na uruchomionym silniku, zbiorniczek plynu sprzeglowego jak sie nie myle to po lifcie pompka wspomagania zasilana jest ze zbiorniczka pompy hamulcowej plyn DOT4, jak zerkniesz na pompke sprzeglowa, to do niej powinien dochodzic wezyk od zbiorniczka pompy hamulcowej |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
tiger1010
Forumowicz
|
Wysłany: 08-11-2009, 14:48
|
|
|
Dzięki. W takim razie czy mogę dolać HIPOL ATF IID (kolor czerwony)? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23646 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 08-11-2009, 14:56
|
|
|
tiger1010, tak gdyz specyfikacja tego oleju wyraznie pisze Cytat: | Zastosowanie:
Wysokiej jakości, mineralny olej Hipol ATF II D przeznaczony jest do stosowania w automatycznych przekładniach samochodów osobowych, ciężarowych i autobusów, w których producent zaleca stosowanie oleju typu Dexron II D. Olej Hipol ATF II D zalecany jest również do stosowania w urządzeniach wspomagających układy kierownicze, w sprzęgłach hydraulicznych samochodów osobowych i ciężarowych oraz w układach hydraulicznych wymagających stosowania olejów typu ATF.
Klasa jakości:
GM Dexron II D Normy, aprobaty, specyfikacje: - TWT RNJe 8/95, - ZF TE-ML 02F, 03D, 04D, 14A, 17C - Voith lista środków smarowych G 607 |
Dla przykładu Mobil
Cytat: | ZASTOSOWANIE:
Mobil ATF 220 jest zalecany do stosowania w niektórych modelach automatycznych i ręcznych skrzyń biegów w pojazdach osobowych i ciężarowych, do których zalecane jest stosowanie płynów spełniających wymagania jakościowe GM Dexron IID. Olej ten może być również z powodzeniem stosowany w hydraulicznych układach wspomagania układu kierowniczego, oraz innych aplikacjach, do których zalecane jest stosowanie płynów spełniających podobne wymagania.
Klasa jakości:
GM Dexron II, GM Type A Suffix A, Allison C-4, Renk Doromat, Caterpillar TO-2, Ford M2C163-A, |
|
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
tiger1010
Forumowicz
|
Wysłany: 08-11-2009, 15:15
|
|
|
Dzięki robertdg. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
|
Wysłany: 16-01-2013, 12:07
|
|
|
Odświeżę ten temat nieco. A pytanie raczej nietypowe.
Jak wymienić płyn w układzie wspomagania kierownicy? Jak spuścić stary a zalać nowy? Jest jakiś korek spustowy?
Ile takiego płyny potrzeba w układzie wspomagania (w instrukcji jest napisane "według potrzeby").
Jak sądzę każdy płyn się zużywa, tak i ten ma swoje lata i po prostu jest stary. Wiem że ma to być olej ATF DEXRON II.
Edit:
Byłem przed chwilą w sklepie i gość mi mówi że do mojego samochodu przysługuje DEXRON III, a nie tak jak ja pisałem II. Pokazał mi Elf ELFMATIC G3 spełniający Normę DEXRON III i mówi mi że ten jest lepszy (a II jest gorszy) i taki powinienem zalać. Zgłupiałem i nic nie kupiłem... jak to jest z tymi olejami, ten III nie jest rzadszy? |
_________________ Carisma 1.6 R4 '99 4G92 moja http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Galant 2.0 V6 '94 6A12 MIVEC brata http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47575 |
|
|
|
 |
|
|