Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
nie mozna zatankowac do pełna?
Autor Wiadomość
Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2006, 20:43   nie mozna zatankowac do pełna?

witam, kumpel ma autko na gaz lpg, skonczyła mu sie gwarancja noi sie zaczeło, na początek jak tankowal zawsze do pelna czyli okolo 36 litrow lpg, tak teraz ledwo tankuje 20 i wywala na dystrybutorze, moze to zawór? pozdr, Bastek

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2006, 20:50   

polecam pojechac przeplukac zbiornik

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-10-2006, 20:50   

pewnie za duża poduszka powietrzna w zbiorniku...

Maryjon 
Forumowicz

Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Wysłany: 25-10-2006, 21:40   

Zawór lub elektrozawór.
Spec gazownik powinien to naprawić. Oczywiście jedzie się do niego na pustym gazowym baku.
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2006, 21:05   

dzięki wszystkim:)

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 27-10-2006, 00:05   

Ja w kliperze mam butle w kole i też nie mogłem zatankować więcej niż 15l. do butli 34 winą tego był zawieszający się pływak w zbiorniku gaziarze mi go wyjeli i wchodzi 30 l.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Jurop
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2006, 10:15   

Czasami stacje mają źle dobraną mieszankę i jak wejdzie im za dużo butanu to też się takie jaja robią dopóki nie wypali się go a to trwa czasami kilka miesięcy

krzysio1972 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Wysłany: 02-11-2006, 10:40   

Cytat:
Czasami stacje mają źle dobraną mieszankę i jak wejdzie im za dużo butanu to też się takie jaja robią dopóki nie wypali się go a to trwa czasami kilka miesięcy

Nie bardzo rozumiem dlaczego?

Jurop
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2006, 22:51   

Jeśli jest zbyt duża ilośc butanu to butla się przytyka chyba że spuścisz z niej wszystko w atmosferę to wtedy tego problemu ponoć idzie się pozbyć prędzej. Kumplowi się tak stało w Audi A6 i nasz dobry znajomy gazownik który można powiedzieć że w okolicach mojego miejsca zamieszkania prowadzi największy zakład montażu inst. gazowych a zarazem jeden z najstarszych mu właśnie powiedział to co napisałem wcześniej.

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 03-11-2006, 19:45   

Jak przeladujesz butle to plywak zablokuje wyplyw gazu -- jest to zabezpieczenie na wypadek pozaru samochodu wywrotki itp/ 92 albo 1 bylem na pokazie wloskiej instalacji tomaseti albo turtillo, spalili auto aby pokazac bezpieczenstwo/ instalacja upuszcza jedynie cisnienie aby nie rozerwalo butli ....
Podobnie jak wyp;lyw gazu jest za duzy-gwaltowny tez jest blokowany.

shortybmx
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2007, 09:23   

krzysio1972 napisał/a:
Cytat:

Nie bardzo rozumiem dlaczego?

chodzi o to ze propan jest drogi a butan tani :) a to dlatego ze pierwszy spala sie lepiej, drugi gozej ... \
wniosek? stacje zeby zarobić dobierają tak mieszanke zeby "dało sie jezdzić" ale mieszanka nie jest idealnie dobrana bo taniej ich to wychodzi i moga wiecej zarobić ...

tez mam ten problem co w temacie .. kiedyś wchodziło mi ok 35-36 litrów gazu do zbiornika 42 litry (czyli norma) ...

a ostatnio zatrzymał sie przy 15 litrach :!: :!: :!: .... a to przez to ze przypadkiem zatankowałem na bardzo złej stacji ...

teraz oprózniam zbiornik i pędze do gazownika zeby ten syf wywalić ... można oczywiscie zrobic tak jak ktoś wyzej juz pisał .. tankowac na sprawdzonej stacji , zawsze do pełna i powoli wypalac odłozony w zbiorniku butan ... ale to trwa ...

nie kazdy ma na to czas i ochote ...

wracając do tej stacji ... jesli ktoś jest z okolic skierniewice odradzam stacje "skier-gazu"
ostatnio tak przesadzili ze jakas babeczka po zatankowaniu ne mogła ruszyć spod stacji !!! :evil:

polecam wiec sprawdzone stacje, a z tego co wiem to najlepsze są albo jakeis sieciowe typu shell czy orlen albo jakeis sprawdzone "budki" czyli stacje tylko zgazem ale takei które wygladają poządnie !

ostatnio kolega tankował na takiej nie "pożądnej" stacji i do zbiornika 46 litrów weszło mu 58 litrów gazu :!: :!: :!:
niestety sprzedawca był lekko podpity dresik wiec za bardzo nie chciał sie awanturować bo on był sam a tamten z kolegami ...

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 27-01-2007, 14:04   

Nie tankujcie na Petrochemi - mam siene z gazem najstarszej nawet nie generacji - bo tam jest tylko śrubka i nic więcej :) Jeździ na wszystkim co się do butli wtłoczy - ale jak się zatankuje na petrochemi to nawet ona nie chce za bardzo jechac. Najlepszy LPG jest na BP. A jak ktoś ma instalację sekwencyjną to niech wystrzega się tanich stacji niewiadomego pochodzenia - zatankuje gaz za 5gr taniej a po 10 min pracy listwa jest do wymiany .

Czas może na Space Stara dla żony?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 27-01-2007, 15:40   

Karwoś napisał/a:
Najlepszy LPG jest na BP

Ciekawe jak wytłumaczysz sytuację, której sam byłem świadkiem:
Najpierw Passat B5 nie mógł ruszyć po zatankowaniu LPG na BP (kichał, prychał, gasł), po chwili podjechało Megane i to samo-kicha.
Moim zdaniem dobry gaz jest tam gdzie akurat taki zostanie dowieziony :wink:
Wszędzie mają wpadki. Ja akurat nie mogłem narzekać na gaz z Petrochemii (właściwie tylko tam tankowałem), za to najgorszy jaki wlałem był z Orlenu.

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 27-01-2007, 21:33   

no właśnie, ciężko wskazać która stacja jest najlepsza, ponieważ Orlen w Skierniewicach może byc super ale już Orlen w Mikołajkach może być do kitu. Więc w sumie jak się mój która stacja OK to trzeba by oprócz loga firmowego podać dokładny adres.
Ja w każdym razie tankuje na dwóch stacjach markowych BP i Shell ?(kilka razy na Orlenie) i nigdy nie miałem problemów a do tego zawsze jak podjeżdżam pod dystrybutor to z przybliżeniem do około 1 litra jestem w stanie powiedzieć ile litrów wejdzie.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Maryjon 
Forumowicz

Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Wysłany: 27-01-2007, 22:03   

stanik napisał/a:
zawsze jak podjeżdżam pod dystrybutor to z przybliżeniem do około 1 litra jestem w stanie powiedzieć ile litrów wejdzie.
Pozdrawiam

Szczęściaż z Ciebie...

Ja jak pdjeżdżam lancernikiem to na wyjechanym zbiorniku do zera tankuje 24-34 litry (zbiornik max pojemność 35 liter). I to jest realnie-> prawdziwe, gdyż proporcjonalnie zwieksza mi się zasięg autka.
Natomiast w MSR tankuje zawsze litr do 4 mniej niz max pojemność zbiornika.
Przestałem na to zwracać uwagę...
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991

Odpowiedz do tematu