Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Jakie kable, przewody zapłonowe ?
Autor Wiadomość
mefju 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-02-2013, 18:18   

Po raz kolejny dzięki :)

Mam pytanie czy tą nieszczęsną uszczelkę 01236 = MD346062 można dostać w jakimś sklepie motoryzacyjnym ? Lub gdziekolwiek indziej poza ASO ? Czy może jest jej jakiś zamiennik o innym oznaczeniu ? W ASO mi powiedziano, że musieliby ją ściągnąć z Holandii i kilka dni by to zajęło.

Z pozostałymi uszczelkami problemu nie ma i są dostępne nawet w sklepach online. Różnice w cenach są zatrważające, np uszczelka 01110 = MD346750 w ASO to koszt
165zł w sklepie nawet za 58zł.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 19-02-2013, 18:27   

Zawsze można spróbować dorobić taką uszczelkę trzeba tylko wiedzieć, jaką grubość ma oryginalna i z jakiego jest materiału.

mefju 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-02-2013, 02:21   

Dostałem uszczelki, tą o której wyżej wspominałem trza było sprowadzić aż z Holandii. Po rozmontowaniu dolotu i pokrywy okazało się, że uszczelki (poza tą od świec) trzymają i są w stanie bardzo dobrym, także gdyby ktoś miał podobny dylemat to niech się nie spieszy z zakupem.

Ja natomiast mam nieco inny problem, bo aktualnie wszystko jest rozmontowane i jutro mechanik będzie kończył robotę, ale poinformował mnie przy okazji ściągania rozrządu, że zasada jest taka, że jak się ściąga się rozrząd powinno się założyć nowy pasek rozrządu. Tylko, że ja cały komplet rozrządu łącznie z paskiem wymieniałem raptem 39 tyś. km. temu i powiedziałem, że zostaje ten co jest, bez zmiany. I teraz tak się zastanawiam czy aby słusznie ? Czy może jednak zamówić z rana pasek i niech założą nowy ?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-02-2013, 06:04   

Jak zrobiłeś na nim 40 tys to zostało mu w sumie tylko 20 tys więc może wymień na nowy aby za te 20 tys ponownie nie rozbierać jeśli oczywiście inne elementy są OK i dadzą radę kolejne 60 tys.

mefju 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-02-2013, 18:55   

Zaraza zaraz, zawsze byłem przekonany, że komplet rozrządu wymieniamy co 90tys, nawet chyba na forum było gdzieś napisane, że pasek tyle ma wytrzymać. Jeśli to 60 tys to faktycznie zmienia postać rzeczy.

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 27-02-2013, 21:34   

90 tyś km na oryginalnym pasku itp. 60 tyś km na zamiennikach. Także zależy, co włożyłeś ;)

No i jeszcze chyba warto spojrzeć, ile czasu ma rozrząd. Nie jestem teraz pewny, ale drugim kryterium jest chyba 5 lat(nie jestem pewny).

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-02-2013, 21:48   

Tak, chodzi o okres pięciu lat.

mefju 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-02-2013, 22:13   

Dzięki chłopaki. Pasek oczywiście mitsuboshi - chyba ten był montowany seryjnie ? Rolki koyo lub skf, pompa wody aisin, napinacz już nie pamiętam ale któryś z tych firmowych. Generalnie pamiętam, że cały komplet był producentów polecanych na forum. Montaż 2 lata temu, przy przebiegu 155 tys.

PS. 600zł za robociznę przy montowaniu tych uszczelek i świec to normalna kwota?

scoratir 
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
Wysłany: 27-02-2013, 22:38   

Przy przbiegu 40tys pasek na bank bym wymienił, resztę łożysk czy napinaczy już niekoniecznie, bo mogą spokojnie wytrzymać 150tys. (koyo, skf). 600zł? nigdy nie rozbierałem silnika GDI, ale z tego co mi mówił brat, to trzeba rozebrać pół silnika, a może i więcej... tak że sam nie wiem czy za 600zł bym się podjął, bo z głowa to złożyć to... :)

Odpowiedz do tematu