Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Pajero III] Firmowa nawigacja - i co dalej?
Autor Wiadomość
Sebastian_T 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-01-2010, 22:26   [Pajero III] Firmowa nawigacja - i co dalej?

Witam,

"zaklepałem" sobie PIII z 2005 roku, 3.2 DID, odbieram w środę :rolleyes:

I mam pytanie w związku z nim - otóż jest tam założona firmowa nawigacja (DVD), jest płytka itp.
Wiem, że nawigacja jako taka jest ... no, taka sobie (pod względem jakości map), i dlatego zastanawiam się, co można z nią zrobić.
Co tak w ogóle odtwarza ten DVD? (w sensie, jakie formaty płyt - co tam można "puścić"?)
Czy jest możliwość przerobienia jakoś tej nawigacji, wgrania innego oprogramowania? (widziałem na forum instrukcję, ale niepełną, w postach są linki poobrywane i nie można wyczytać nic więcej)
Czy do tego wyświetlacza (pokazuje się na nim radio, chyba jakieś stany komputera - nie rozkminiłem tego przez net... - i sama nawigacja) można np. podpiąć kamerę (cofania)?

Ew. gdzie można poczytać o tym sprzęcie - jaki to model jest, co sobą reprezentuje...

Aha, czy DVD lub firmowe radio z CD odtwarza pliki MP3 z płyty?

Dzięki z góry :-)
Sebastian

jaho64 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DiD Dakar '05 SH
Wysłany: 16-01-2010, 16:35   

Witam

Mam pajero did 2005 z nawigacja. Tez chcialem cos wykombinowac z ta nawigacja lecz , po udaniu sie do renomowanego serwisu car audio otrzymalem inf ze niestety z tym co jest nie da sie nic zrobic. Odtwarzacz jest owszem dvd , ale sek w tym ze dvd-rom wiec czyta tylko plyty z mapami :/ . Orginalne audio i naped dvd-rom nie czytaja plikow w formacie MP3 wyskakuje blad. Na wyswietlaczu pokazuje sie : radio /zegarek/temp zew / nawiewy(sila nadmuchu, temp, kierunki itp), i nawigacja ( jest tez menu z equalizerem audio , ustawianiem zegarka , podswietlenia itp. Niestety dla DiD-a komputer spalania jest niedostepny :evil: ) Co do kamery cofania to nie jestem pewny ale chyba da sie podlaczyc. Jak bys mial dokladniejsze inf na temat odblokowania nawigacji itp to daj znac bo tez chetnie przeprogramuje to ustrojstwo :P

Pozdrawiam Jaho64

Sebastian_T 
Forumowicz

Wysłany: 17-01-2010, 11:07   

Dobra, będę męczył dalej... ;-)

Pod tym linkiem, na 8 kartce (stronie 14/15) w PDF'ie, jest pokazana dokładnie ta nawigacja, o którą pytam. Są tam numery elementów, jednak nigdzie w necie nie znalazłem specyfikacji tego sprzętu czy jakiegokolwiek zdjęcia "wnętrza" (tzn. tyłu, przyłączeń itp.).
Pal sześć MP3 czy inne DVD, do szczęścia nie jest to potrzebne, mam zewnętrznego playera z 2 monitorami (dla dzieciaków z tyłu), 5 minut i jest to zamontowane ;-)
Ale czy pod ten monitorek LCD, co tutaj jest, można podpiąć np. kamerę cofania? Czy jest to zupełnie bezużyteczny sprzęt i nadaje się tylko do wymiany lub tylko do obsługi radia/klimy itp., a do kamerki trzeba kombinować inny monitorek?

Sprzęt ma następujące numery:
DVD unit kit MZ312792
DVD display kit MZ312355

Sebastian

SoffCar 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DID 2005
Wysłany: 19-01-2010, 00:15   

Witaj !
Po pierwsze - bardzo dobry wybór !!
CO do kamery - oj tam przyzwyczaisz się ;) skasujesz ze dwa znaki jak ja i będzie dobrze. W razie czego masz tam koło - przydaje się ;) jako odbojnik :D
Najważniejsze, żeby uważać na te betonowe pachołki. Małe to (jak dla Pajero) i łatwo zawadzić.
Ja nie mam nawigacji, więc nie pomogę w tym temaccie, ale jakby coś innego - dawaj znaki - coś podpowiem w okolycy :wink: .
Pozdrowienia
S.

Sebastian_T 
Forumowicz

Wysłany: 19-01-2010, 08:17   

Ja tak, dam radę, ale żona marudzi, że nie będzie widziała, co z tyłu... No nic, jak już wezmę, siądę którejś wolnej chwili i wyciągnę draństwo, zobaczę, co ma z tyłu (nigdzie żadnych opisów niet...). Trudno się wyciąga monitorek z półki?

SoffCar 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DID 2005
Wysłany: 19-01-2010, 15:38   

wiesz co ja sam takich rzeczy nie robiłem, ale był tu gdzieś na forum opis rozbierania czegoś w tych okolicach... zaczyna się od plastyków w okolicach dźwigni biegów i dalej idzie w górę..
może mądrzejsi coś podpowiedzą...
tu rozbierali coś niżej, nie wiem, czy się przyda... zobacz:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=44948
http://www2.pajeroclub.co...hlight=removing

Sebastian_T 
Forumowicz

Wysłany: 19-01-2010, 19:03   

O, dzięki :-) Od razu (tylko niech się cieplej zrobi, bo dzisiaj mi ręce przymarzały, jak robiłem porządek w garażu - tadaaa, odebrałem Miśka, stąd te porządki - musiałem troszkę miejsca więcej zrobić, niż miałem na poprzedni samochód :-) ) poprowadzę sobie podłączenie do CB (prund, znaczy się, z gniazda w podłokietniku), żeby mi niepotrzebnie gniazda nie zajmowało ;-)

WOJTEK-PN 
Forumowicz

Auto: MITSUBISHI PAJER 3,2 DID
Wysłany: 02-02-2010, 08:45   nawigacja

Witam.
Mam podobny problem.
Demontaż radia mam juz opanowany do perfekcji,trzeba tylko bardzo uważać na "drewniane plaskiti" ,lubią się łamać:).
W moim misku dodatkowo okazało się,,ze nie ma czytnika dvd:(,więc wyswietlacz jest własciwie bezużyteczny.Najchętniej przeprogramowałbym to na coś innego.
Pozdrawiam Wojtek

Sebastian_T 
Forumowicz

Wysłany: 02-02-2010, 09:01   

Ja jeszcze nie rozkręcałem, ze względu na te "drewniane plastiki" właśnie, nie chcę przy ujemnych temperaturach (a mam zimny garaż) połamać czegoś.

Najgorsze jest to, że nigdzie nie mogę znaleźć, czy można cokolwiek jeszcze do tego wyświetlacza podłączyć (kamerkę itp.)... (korzystam z nawigacji zewnętrznej, więc mnie najbardziej interesuje podłączanie innych źródeł).

Niegłupim pomysłem wydaje się np. Navroad MR780, ale wtedy chyba tracimy "podgląd" z radia i wentylacji - no chyba, że jakoś można podpiąć (Navroad ma zewnętrzne źródła obrazu - typu kamerka cofania właśnie, i akurat pasuje do tego otworu po wyświetlaczu centralnym). Jak trochę znowu kasy uzbieram, to będę myślał nad innymi rozwiązaniami ;-)

WOJTEK-PN 
Forumowicz

Auto: MITSUBISHI PAJER 3,2 DID
Wysłany: 03-02-2010, 09:15   NAVI

Witam.
Interesuje mnie jeszcze mozliwosc przeróbki wtyczki radiowej i wyświetlacza żeby można było dołączyć usb.
Po takiej przeróbce może da się pokombinować z oprogramowniem?:)
Co o tym sadzicie?

[ Dodano: 23-02-2010, 10:15 ]
Witam.
Znalazłem taki czytnik płyt dvd na allegro .
Jak sprawdzić czy pasuje do mojego miska?
http://allegro.pl/item900...zytnik_dvd.html

[ Dodano: 03-03-2010, 08:41 ]
Witam.
Interesuje mnie jeszcze mozliwosc przeróbki wtyczki radiowej i wyświetlacza żeby można było dołączyć usb.
Po takiej przeróbce może da się pokombinować z oprogramowniem?:)
Co o tym sadzicie?

Witam.
Znalazłem taki czytnik płyt dvd na allegro .
Jak sprawdzić czy pasuje do mojego miska?
http://allegro.pl/item900...zytnik_dvd.html

tmcgalanteria 
Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 16-03-2013, 23:50   

ktos sie orientuje jaki rodzaj sygnalu trafia do wyswietlacza LCD, chodzi o ekran jak na zdjęciu
http://img03-otomoto.soga...27808537_13.jpg
jest to sygnał Video??

Odpowiedz do tematu