Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] dziwne zachowanie na ssaniu
Autor Wiadomość
michoł 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-04-2013, 21:12   [2.5 TD] dziwne zachowanie na ssaniu

Cześć, ostatnio coś zaczęło się dziać z moim miśkiem, zauważyłem że przy zimnym silniku czy li jeszcze na ssaniu, czasem przy wciskaniu pedału przyśpieszenia następuje jakby odwrotny efekt. Tzn ja mu but ,a on nie przyśpiesza a zwalnia i obroty spadają. Dzieje się to najczęściej w okolicy 3 tyś. obrotów. Wrażenie takie jakby go zalewało ale nie kopci nic a nic. Nie jest tak zawsze ale ostatnio coraz częściej, dziś przy tych objawach zapalił się jeszcze "czek". Nie ma jak sprawdzić błędów bo te interfejsy które posiadam nie łączą się z miskiem. Na ciepłym jeszcze się to nie zdarzyło, ale od jakiegoś czasu silnik chodzi jakoś dziwnie głośno, lecz innych objawów brak. Ma ktoś jakiś pomysł ? Jakiś wtryskiwacz świruje ?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 04-04-2013, 22:25   

prawdopodobnie elektrozawór doładowania turbiny szwankuje.

michoł 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Wysłany: 05-04-2013, 08:54   

hmmm, dzięki na to bym nie wpadł, muszę to jakoś sprawdzić. Apropos turbiny własnie jestem na etapie szukania jakiegoś dobrego warsztatu regenerującego, ponieważ moja nie jest już w najlepszym stanie, tzn puszcza olej i łapiąc za wirnik wyczuwa się luzy promieniowe i osiowe. Jakie jest wasze zdanie na temat regeneracji ? czy nie jest to wyrzucanie kasy w błoto? jest nowa u Zbyszka za 2 tysie. regeneracja pewnie z 1 tys.

[ Dodano: 12-04-2013, 20:36 ]
Napiszę dla potomnych, przyczyną tego zachowania był rozwalony wężyk podciśnienia właśnie przy elektrozaworze. Teraz silnik pracuje zupełnie inaczej, miękko, ciszej i idzie o wiele lepiej, takie naprawy to ja lubię = 0 pln. ale teraz wymiana turbiny, już tak tanio nie będzie.

Odpowiedz do tematu