|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Brak hamulców ! |
Autor |
Wiadomość |
emfranc
Forumowicz dadrl.pl
Auto: Carisma GDI'99 EXE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sty 2008 Posty: 170 Skąd: Kietrz
|
Wysłany: 10-04-2013, 20:02
|
|
|
Przejrzałem kilka manuali, ale w żadnym nie znalazłem rozmiarów jarzma i zacisku. Za to z opisu klocków do Cari przed liftem i po wynika, że klocki do tarcz 256 i 281 mają tę samą wysokość - 130mm. Z tego wniosek, że jarzmo po lifcie powinno mieć ten sam rozstaw śrub, ale będzie troszkę szersze (klocek jest szerszy bo tarcza jest większa). Tyle teoria, reszta wyjdzie w praniu.
Co do przewodów hamulcowych, tak jak mówisz długość prawie na pewno ta sama - szukałem różnicy pomiędzy modelami I a II i nie znalazłem. Myślałem o komplecie w stalowym oplocie - ciśnienie ich nie rozpiera tylko wszystko idzie w tłoki Ciężko zdobyć, a jeśli już to kosztują ok 400zł za komplet na 4 koła, więc to melodia dalekiej przyszłości - mam pilniejsze rzeczy do zrobienia na już, a budżet ograniczony :/ |
_________________ http://dadrl.pl/ |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-04-2013, 20:25
|
|
|
emfranc, dlatego pytałem, czy na pewno. Dorobić i zakuć przewody można na zamówienie też. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
emfranc
Forumowicz dadrl.pl
|
Wysłany: 11-04-2013, 06:46
|
|
|
Znasz kogoś kto się tym zajmuje? Gdzie można kupić taki przewód i końcówki - jakie to są koszty? |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-04-2013, 06:51
|
|
|
emfranc, www.enzet.pl |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
emfranc
Forumowicz dadrl.pl
|
Wysłany: 11-04-2013, 07:06
|
|
|
Piwor, pięknie, o to chodziło. Jak coś się dowiem, wrzucę info na forum, może ktoś jeszcze się zainteresuje. Ruszam z tematem, jeśli wszystko dobrze pójdzie to postaram się wrzucić tu jakieś fotki. Dzięki i pozdrawiam.
[ Dodano: 13-04-2013, 06:22 ]
Wszystko sprawdzone organoleptycznie jarzmo na 100% pasuje z Cari GDI po lifcie. Jest większe, ale rozstaw śrub ten sam i wszystko pięknie się zmieści. Jestem w trakcie rozbierania i czyszczenia całego zestawu, ale wcześniej zdążyłem to dla pewności przymierzyć. W wolnej chwili wrzucę kilka fotek dla porównania obu zestawów.
Różnica pomiędzy przednim klockiem i jarzmem przed i poliftowym
 |
Ostatnio zmieniony przez emfranc 16-04-2013, 07:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 13-04-2013, 14:08
|
|
|
nashkarol napisał/a: | Ja mam z tyłu tarcze, przyznam że kręciłem na oko przejechałem się, znów trochę dokręciłem i niby wydawało się ok ... Ale tak jak napisałem, wracałem nie dawno do domu i jak dojeżdżałem do skrzyżowania, wrzuciłem na luz to od razu wyczułem, że auto nie toczy się tak jak zwykle, tylko delikatnie zwalnia ... Podczas przyspieszania również, tak jakby ktoś złapał z tyłu za hak i ciągnął Pod domem sprawdziłem koła i właśnie prawa tylna felga była ciepła i aż "cykała" |
miałem podobny objaw i przyczyną było zablokowanie sie dzwigienki od ręcznego w zacisku hamulcowym, prawdopodobnie ze starosci pod uszczelkę dostała sie woda i dzwigienka mocno zerodowana była , trzeba zdjąć zacisk, i strzykawką z WD 40 wstrzykiwać pod tą uszczelkę gumową i ruszać dzwigienką w ten sposób wypłuczesz wszystkie syfy na koniec smar silikonowy wstrzykujesz i powinienneś mieć spokój na pół może rok. Ja to robiłem dwa razy i wiem że to problem który powraca a więc za 3 razem wymieniłem zacisk na nowy, dziieje sie tak ponieważ przekorodowana dzwigienka ma większe luzy, przez co woda może wnikać przyczyniając sie do dalszej erozji. Uszczelka na niewiele sie zdaje i jedyną barierą w przypadku takiego dorażnego przeczyszczenia jest gęsty smar silikonowy. sprawdzić to można w miarę łatwo zaglądając pod spód samochodu zaciągamy ręczny i sprawdzamy czy dzwigienka rusza się. |
|
|
|
 |
nashkarol
Forumowicz

Auto: Mitsu Cari 1.8 GDI 2000r.
|
Wysłany: 13-04-2013, 17:25
|
|
|
Wymiana się szykuje tylnych hamulców ... Jak byłem zmieniać oponki, to po zdjęciu tylnych kół złapałem się za głowę fakt, hamował ostatnio trochę słabiej ... Prawy klocek jak żyletka, tarcza przerysowana strasznie, lewa strona jeszcze ok.
Ciekawe jaki jest powód tak nierównomiernego wycierania się klocków.
Tak czy inaczej hamulce tył do przeglądu i tarcze z klockami do wymiany
Ktoś wie jakie trzeba zakupić tarcze i klocki na tył do Cari czerwiec 2000r. 1.8 GDI hatchback ? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21958 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 13-04-2013, 22:55
|
|
|
nashkarol napisał/a: | Ciekawe jaki jest powód tak nierównomiernego wycierania się klocków | Zapieczone zaciski. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 14-04-2013, 23:14
|
|
|
nashkarol napisał/a: | Wymiana się szykuje tylnych hamulców ... Jak byłem zmieniać oponki, to po zdjęciu tylnych kół złapałem się za głowę fakt, hamował ostatnio trochę słabiej ... Prawy klocek jak żyletka, tarcza przerysowana strasznie, lewa strona jeszcze ok.
Ciekawe jaki jest powód tak nierównomiernego wycierania się klocków.
Tak czy inaczej hamulce tył do przeglądu i tarcze z klockami do wymiany
Ktoś wie jakie trzeba zakupić tarcze i klocki na tył do Cari czerwiec 2000r. 1.8 GDI hatchback ? |
przyczyną właśnie jest zapiekanie sie tej dzwigienki samoregulatora przy zacisku po spuszczaniu hamulca ręcznego dzwigienka pozostaje w położeniu zaciągniętym przez co klocek ociera o tarcze aż do czasu starcia sie i powstania luzów wtedy grzeje sie koło, a tarcze polecam PAGID niemieckie ponoć na pierwszy montaż były montowane sa ocynkowane tak że po roku jazdy nie było grama rdzy i hamują bomba tylko na początku po wymianie ostrożnie bo słabiutko hamują zanim klocki nie dotrą sie przez warstwe cynku |
|
|
|
 |
|
|