Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie oponki na lato?
Autor Wiadomość
Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-03-2012, 18:15   

Jak powyżej. W pełni się zgadzam.

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Wysłany: 27-03-2012, 20:18   

OK pierwsze próby terenowe za mną.

Jestem bardo zadowolony , faktem jest ze na czarnym zdecydowanie gorzej(głośniej) ,ale jak bym chciał po czarnym to bym sobie kupił sharana :)

Pajero z tymi oponami dostaje odemnie +10 do respektu :)

artmit1 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DiD 04
Wysłany: 27-03-2012, 20:36   

No to teraz kolej na delikatny lift budy chyba ? :biggrin: Mnie też to czeka ale chyba next year, na razie jeżdzę na Dunlop Grandtrek AT20 na lato i SJ5 na zimę. Też będą AT eki :mrgreen:
Pozdro

mstrucz 
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Wysłany: 27-03-2012, 23:18   

Ja od dwóch lat nie zdejmuję Bridgestone 694 AT i muszę powiedzieć rewelacyjne na asfalcie i w miarę trudnym terenie. Bardzo ciche i dobre na śniegu. Takie naprawdę opony uniwersalne. BFG podobno wygrywa niskim zużyciem, ale przez to jest twarda, co zimą niekoniecznie musi być dobre.

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Wysłany: 31-03-2012, 19:45   

Pierwsze wrażenia:
-slisko na mokrym asfalcie nawet bardzo w porównaniu z dobrą szosówką
-głośno na suchym (ale czy przy skręcaniu takie Ateki bardziej hałasują ?)

z tego co leciutko pojeździłem po piachu i błocie to 1000 razy lepiej normalnie niebo a ziemia :)

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 31-03-2012, 20:11   

Toż to dokładnie, co niektórzy chcieli Tobie przekazać , gdy określiłeś warunki brzegowe jako 90 % asfalt. :wink:
Ale ważne jest Twoje zadowolenie !!! Bo chyba dobrze zrozumiałem :wink:

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Wysłany: 01-04-2012, 10:00   

Rozchodzi się o to że normalnie używam autka do przemieszczania się średnio 2 tysie miesięcznie , ale jak tylko widzę drogę w las to nie mogę się oprzeć ;) :badgrin:

Natomiast poruszanie się na ATekach zimą po drogach pokrytych ubitym śniegiem lub lodem jest wysoce ryzykowne i będzie porównywalne z oponą Stomil D-124.

Co do mokrego asfaltu dzisiaj padało troszkę w Ostrowie i dwa zakręty były na drifcie :)

PiotrKw 
Forumowicz

Wysłany: 23-05-2013, 12:11   

PiotrKw napisał/a:
Z czystym sumieniem mogę polecić http://www.agromax.pl/tread/show/name/Grabber+HTS

Niestety , musze sam siebie zacytować :wink: i zaprzeczyć temu co napisałem . Po dwóch sezonach eksploatacji niestety polecić ich nie mogę . Z oponami dzieje się coś dziwnego , na zewnętrznych pasach bieżnika , zaczyna sie on łuszczyć i powstają ubytki gumy , tak jakby się rozwarstwiała . Dzieje się to na wszystkich oponach , z tym że bardziej zaawansowane jest na przednich . Po zamianie przodu z tyłem , ponownie większe jest z przodu .
Uprzedzając pytania , dwukrotnie sprawdzana pełna geometria , na dwu różnych stanowiskach w różnych stacjach diagnostycznych . Wszystko w jak najlepszym porządku . Sprawdzone amortyzatory , 85 -78 % tłumienia . Sprawdzane ciśnienie na trzech manometrach , jazda na róznych wartościach ( zmieniałem) od podanych fabrycznie 2 atm. do zwiększonych 2,5 atm. Nie ma różnicy . Nie jest to za niskie ciśnienie w oponach . Opony mają przejechane ok 30 tys km stan bieżnika to ok 80 % nowego . Czyli prawie nie zużyte .
Zużycie jest równomierne na całej szerokości bieżnika ( głebokość ) z tym że środkowa część nie wykazuje zniszczenia gumy , jest gładka .
Agromax po rozmowie telefonicznej kazał przysłać opony do nich ale ..... koszt zdjęcia i przesyłki po moje stronie i nie wiadomo co z tego wyniknie. Musze kupić nowe bo na zimówka teraz trudno się poruszać :wink: Generalnie to nic tak mnie nie denerwuje jak kupienie bubla i bujanie się póżniej z reklamacjami . Sprzedawca ....... ech , szkoda gadać , łatwo się sprzedaje .
Dodam , że na zimowych jest wszystko w porządku .
Do tego od tygodnia pojawił sie jakiś wyjący dźwięk , z przodu , w róznych zakresach prędkości , pojawiajacy się i odchodzący . Nie potrafię go zlokalizować , Przednie piasty z łożyskami wymieniane u Zbyszka jesienią ubiegłego roku . Nowe tarcze i klocki.
Jeżdzę i słucham ale jestem za kazdym razem tak samo głupi :wink: Pocieszam się , że to te rozwarstwiające się opony .
We wtorek jadę do Zbyszka na przegląd to może coś wymyślą .
I tak prawdę powiedziawszy to z żadnym samochodem do tej pory nie miałem tylu problemów , i tych na "F" i tych z "F" , i z badziewnej Korei , a tu co chwila coś , niby małe , ot rurka , piasta , zacisk , czujnik , tuleje itp . ale za to upierdliwe i kosztowne jak cholera :wink:

dziakoni 
Forumowicz

Auto: Pajero DID 3,2.
Wysłany: 23-05-2013, 19:56   

Koledzy mam na wymiane felgi 18 od Pajero z 2011 roku oponki mają ok 6,5 do 7 mm zamienie na 16 w teren jeśli ktoś chciałby zaprazszam 501209210

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 23-05-2013, 21:56   

Kolego, od wymiany jest inne miejsce na forum. A poza tym 16tki nie założysz do Pajero z 2011 roku więc nie rób sobie krzywdy.

tomquat 
Forumowicz

Auto: Pajero V78 automat
Wysłany: 24-05-2013, 08:33   

Heilsberg napisał/a:
Kolego, od wymiany jest inne miejsce na forum.
no właśnie, ja musiałem przejść skomplikowana procedurę :wink:

PiotrKw 
Forumowicz

Wysłany: 31-05-2013, 20:58   

Opony wymienione na Nokian'y HT , sporo ciszej poza nie do końca jeszcze zlokalizowanym łożyskiem :wink: Grabery z grupy Continentala idą do reklamacji , wymieniający oponiarz ocenił, że coś nie tak z mieszanką , albo temperaturą w procesie wulkanizacji zewnętrznej części formy . Ale to nie przedstawiciel Continentala . Spróbuję znaleść odpowiedniego do złożenia reklamacji w Trójmieście . Na razie jest sporo przedstawicieli do sprzedaży , nie trafiłem jeszcze na tego od reklamacji , skończy się w poniedziałek na telefonie do Continental Polska
Tak czy inaczej reklamuję , dam znać jak wygląda "droga " w drugą stronę niż zakup . Ta ostatnia jest szybka, przesyłka na drugi dzień od zamówienia :wink: :wink:

artmit1 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DiD 04
  Wysłany: 31-05-2013, 21:31   

A ja się zastanawiam co wybrac - Yokohamę ATS G012 czy może Cooper Discoverer AT3 ( rozmiar 265/60/18 lub 265/65/18) .O Yokohamach już trochę wiem, o cooperach at3 nic. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma, używa, chce zmienić na super BFG super bo nie fungują ? :) Pls o opinie

PiotrKw 
Forumowicz

Wysłany: 07-06-2013, 17:37   

Opony zdane do reklamacji u przedstawiciela Continentala w Gdyni . Po sporych wahaniach bo nie wiadomo było czy "hamerykański :wink: " wyrób można przyjąć, chociaż posiadałem polską kartę gwarancyjną Conti. .
Odnośnie łożyska , to poleciało w lewym kole , zupełnie nie z tej strony z której było słychać . Za to reklamacja u Zbyszka2m ... żyję już na tym świecie kilka dekad i jeszcze tak nikt nie załatwił naprawy . Wielu powinno się od niego uczyć , oj wielu !!!!!

[ Dodano: 14-06-2013, 21:00 ]
To juz sprawa jasna , przedstawiciel Continentala stwierdził że to .... zużycie eksploatacyjne . Jeszcze nie miąłem opony , której zużycie eksploatacyjne objawia sie łuszczeniem i odpadaniem gumy bieżnika . Teraz mogę wysłać na własny koszt na odwołanie do OBR Stomil w Poznaniu . I wyślę , bo na moje pytanie jak eksploatowałem te opony i jak nie powinienem ich eksploatować aby się nie rozlatywały , nie otrzymałem odpowiedzi .
I tak jak napisałem przy okazji opon do Eli , solidną firmę nie rozpoznaje się po sposobie sprzedaży , lecz po sposobie realizacji reklamacji . Wniosek- nigdy więcej opon tego koncernu . Choć pewnie inne mogą być nie dużo lepsze . :wink:

Odpowiedz do tematu