|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Carisma 1.9TD duże spalanie turbo? |
Autor |
Wiadomość |
viriano
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma '97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-06-2013, 16:34 Carisma 1.9TD duże spalanie turbo?
|
|
|
Witam. Zatankowałem ostatnio swoją Carismę do połowy zbiornika, czyli 30l gdzieś tam powinno się znajdować. Po przejechaniu dosłownie 160km, wskazówka opadła poniżej kreski wskazującej 15l, mniej więcej na 13, więc wychodziło by, że moje auto pali ponad 9 na setkę. Chciałbym zaznaczyć że 90% trasy jakiej pokonałem, to miasto. Może też być tak, że jest walnięta turbina, gdyż auto jest zamulone i żeby wrzucić ją na dwójkę, trzeba ją wkręcić na obroty na jedynce, co może kosztować większym spalaniem..., ale czy aż tak? Moja turbina nie "gwizda", wiem, że jest mała, ale jest i powinna dawać o sobie znać, a jakoś nie chce :c
Co to może być? |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.9 TD 1997 |
|
|
|
 |
mariusz_skc
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16v 98r
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 54 Skąd: Skierniewice
|
Wysłany: 01-06-2013, 17:06
|
|
|
mi w passacie teraz padła (w poniedziałek będzie nowa ) turbina 0.5cm luzu wzdłużnego i poprzecznego - po rozgrzaniu auta nie brał oleju i jeździł normalnie, na zimnym brał olej że masakra... dlatego po moich przejściach zdejmij rurę od strony gorącej i zobacz czy jest olej i jakie ilości - zobacz czy wirnik ma luzy i jak dobrze zerkniesz czy wirnik ma całe łopatki. Jeżeli to będziesz miał dobre tzn że nie turbo, nie wiem jak dokładnie w cari jest ale w pasku mi blokowało się cięgno na gruszce i nie miał mocy. Dla mnie raczej to nie są objawy padniętej turbiny, a jakby nie dawał podciśnienia. |
|
 |
viriano
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma '97
|
Wysłany: 01-06-2013, 17:29
|
|
|
a jak sprawdzić to czy daje podciśnienie? |
_________________ Mitsubishi Carisma 1.9 TD 1997 |
|
|
|
 |
gitarr
Forumowicz
Auto: Mitsu Carisma 1,9TD 1999r Lift
|
Wysłany: 01-06-2013, 22:19
|
|
|
Po pierwsze nie sugeruj się wskaźnikiem poziomu paliwa, bo jest on orientacyjny. Zatankuj pod korek przejedź 200-300km i znowu pod korek - wtedy idealnie obliczysz spalanie. U mnie zwiększone spalanie spowodowane było zablokowanym kołkiem LDA. Turbinę słabo słychać |
_________________ Mitsubishi Colt 1,6GLXi 113KM 1992r.
Mitsubishi Colt 1,6GLXi 113KM 1992r. automat
Mitsubishi Carisma 1,8GDI 2001r.
Mitsubishi Carisma 1,9TD 1999r. - obecnie
Mitsubishi Colt GLi 1,3 1996r. - obecnie
Mitsubishi Space Star 1,3 1998r. - obecnie |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23646 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 02-06-2013, 08:58
|
|
|
mariusz_skc napisał/a: | zdejmij rurę od strony gorącej i zobacz czy jest olej i jakie ilości - zobacz czy wirnik ma luzy i jak dobrze zerkniesz czy wirnik ma całe łopatki. | Słabo wykonalne, od strony gorącej to paluchami do wirnika nie dostanie, olej jakby był po tej stronie to na rozgrzanym tłumiku smierdziałby i kopcił co nie miara |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
vivare
Forumowicz
Auto: Carsima 1.8 GDI LNPGL6
|
Wysłany: 02-06-2013, 09:49
|
|
|
Turbina do spalania raczej za wiele nie ma:) Jak nie kopci to sprawdź po prostu czy na wirniku jest luz (wzdłużny jest nie dopuszczalny,na boki drobniutki może być).
Co do spalania to standard końcówki wtrysków do sprawdzenia, kat wtrysku.
Co do zbiornika paliwa... nie jest on symetryczny, dlatego w różnych położeniach pływaka wskazania są różne przy odpowiednio przejechanej ilości KM. |
|
|
|
 |
|
|