|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Samsung Galaxy - duże zużycie prądu z baterii |
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 03-06-2013, 21:42 Samsung Galaxy - duże zużycie prądu z baterii
|
|
|
Kupiony niedawno Samsung S Advance (z rodziny Galaxy) wręcz pożera baterię nawet w trakcie czuwania
Wg papierów, w stanie czuwania ma mieć 570 godzin (czyli jakieś... 23 dni). A u mnie jest tak:
- ładuję telefon do pełna i np. o godz. 23:00 odłączam ładowarkę (jest 100%)
- sprawdzam o 9:00 rano (czyli było tylko czuwanie, żadnych połączeń telefonicznych, żadnych WiFi, żadnych danych nie pobierał, GPS wyłączony....) i stan baterii wynosi ok. 75%
Czyli w ciągu 10 godz. pobrał 25%. W ten sposób baterii wystarczy na 2 dni
I rzeczywiście, w ciągu dnia wykonałem 2-3 telefony, 20 min używam GPS-a i dzień zakończyłem ze stanem baterii 20-30%.
Podobnie było wczoraj - załadowany rano (100%), do wieczora zeszło ok. 25%, do rana kolejne. Po powrocie z pracy wołał już o podłączenie - stan baterii wynosił 11%.
Szukałem na forum androida ale nic ciekawego nie znalazłem. Większość sugeruje, że to WiFi lub dane (GPRS/EDGE/HSDPA) ciągną tyle prądu ale ja specjalnie na czas testów wszystko to wyłączyłem.
W tym modelu jest funkcja "Użycie baterii", która pokazuje na co została zużyta energia. Zastanawia mnie i niepokoi, że najwięcej prądu pożera:
- System Android - 27%
- Czuwanie sieci - 21%
Jest też drugi raz wyszczególniona pozycja "System Android" - zużycie 2%.
Coś ewidentnie jest "nie halo"
Oprócz tego co jest defaultowo zainstalowane w telefonie pobrałem kilka aplikacji ale nie są to żadne cuda - to raz, a dwa - że z danym momencie z nich nie korzystam.
Z moich obserwacji widzę też, że w tle działają jakieś procesy/usługi (aktualizacja, usługi google, mapy.... i jakieś tam jeszcze). Czasem "zabijam" je ręcznie no ale przecież nie o to chodzi, żeby co chwilę klikać i wyłączać ręcznie coś, co się samo uruchomiło, bądź ja uruchomiłem jakąś aplikację ale po użyciu wyszedłem z niej. Przez chwilę miałem też zainstalowaną aplikację "Clean Master", która niby pokazywała, że zabija jakieś procesy ale nie przekładało się to na czas pracy telefonu.
Dodam jeszcze, że tego typu funkcje jak: "autosynchronizacja google" i "dane w tle" mam wyłączone. Jakieś inne o dostępności też wyłączone. WiFi, dane GPRS, bluetooth, GPS - też wyłączone.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem
Dlaczego samoczynnie uruchamiają się jakieś usługi/procesy - gdzie (i czy można) toto wyłączyć
Pomysły na razie mam takie:
- wg sugestii Sławka MJSystema wyłączę tryb 3G i telefon pozostanie tylko w trybie GSM (być może mam daleko do nadajnika 3G i telefon nawet w trakcie czuwania co chwila próbuje łączyć się w trybie 3G, a że ma daleko to dużo zżera prądu)
- wrócę do ustawień fabrycznych i będę obserwował jak się zachowuje bateria instalując po 1 aplikacji dziennie. Zobaczę, w którym momencie następuje znaczący wzrost.
Jeszcze jest taka opcja, że pojemność mojej baterii jest dziwnie mała
Jakieś inne pomysły |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-06-2013, 07:36
|
|
|
nic niezwykłego
swojego HTC ładuję codziennie i też mam wszystko powyłączane
jak był nowy, to 2 dni potrafił wytrzymać
do Galaxy masz obudowo-baterie - takie płaskie rozmiarów całego fona; często łączone z dodatkową pancerną obudową
to jedyne wyjście, by wydłużyć czas pracy |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 04-06-2013, 08:07
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | to jedyne wyjście, by wydłużyć czas pracy | Darku, bez jaj
Wg parametrów powinien wytrzymać 540 godz ponad 20 dni, a wytrzymuje max 2 dni w stanie czuwania. To nie jest normalna sytuacja
Na początku użytkowania był taki moment, że przez noc "zjadł" 4% baterii i tak mniej więcej powinno to wyglądać (4% przez ok. 10 godz. ok. 10% na dobę czyli wytrzymałby 10 dni. To i tak dużo mniej niż deklarowane 540 godz. ale przyjmijmy, że warunki są dalekie od idealnych )
JCH napisał/a: | - wg sugestii Sławka MJSystema wyłączę tryb 3G i telefon pozostanie tylko w trybie GSM (być może mam daleko do nadajnika 3G i telefon nawet w trakcie czuwania co chwila próbuje łączyć się w trybie 3G, a że ma daleko to dużo zżera prądu) | Niestety.... Przestawiłem na tryb tylko GSM i rano, po 8 godz. czuwania pozostało 76% baterii. Po kolejnej godzinie pokazuje 73%. Tak więc Sławku to nie kwestia 3G |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
Sunderland86
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Pomógł: 11 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Posty: 1050 Skąd: Ostróda
|
Wysłany: 04-06-2013, 08:38
|
|
|
Może sama bateria jest na wykończeniu. |
_________________ 28.04.2014 [*]
 |
|
|
|
 |
Iron.Falcon
Mitsumaniak Brummi Fahrer

Auto: Galant 2.4 GDI
Kraj/Country: Germany
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Cze 2013 Posty: 427 Skąd: Bad Rothenfelde
|
Wysłany: 04-06-2013, 08:57
|
|
|
wrzuć customowy ROM lub jakiś kernel - nie poznasz swojego tel.
Ja kilka dni temu wrzuciłem do galaxy tab Yoda's Kernel i prócz modulacji napięcia na procesorze ( 216 - 1600 MHz ) przy standardowych 1000 MHz all time dostałem funkcje deep sleep na której to zużycie baterii mam 0.2 % / 1h ( bez Wi-Fi ) i 0.9% z Wi-Fi
Na dniach biorę się za tel ( galaxy S GT-i9003 ) - jeszcze nie wybrałem tylko nowego softu. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 04-06-2013, 09:12
|
|
|
Sunderland86 napisał/a: | Może sama bateria jest na wykończeniu. | Też dopuszczam taką możliwość ale telefon ma raptem 3 m-ce Może jakaś wada a nie zużycie.... Chciałbym wpierw wykluczyć przyczyny software'owe zanim będę reklamował. Iron.Falcon napisał/a: | wrzuć customowy ROM lub jakiś kernel - nie poznasz swojego tel. | Gdzie? Skąd? Jak?
Napisz proszę w wolnej chwili "łopatologicznie" jak się za to zabrać.
Iron.Falcon napisał/a: | zużycie baterii mam 0.2 % / 1h ( bez Wi-Fi ) | No właśnie - tego rzędu zużycie powinno być. |
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 04-06-2013, 09:21
|
|
|
Poczytaj http://forum.android.com....-opinie-183285/
http://forum.android.com....baterii-128680/
http://forum.android.com....znoa-ci-280131/
Po pierwsze - to co wypisuje producent o czasie czuwania to możesz wsadzić na półkę obok Piotrusia Pana
Tylko telefony zbliżają się do deklarowanych czasów, smartfony nie. Dobrze jest jak zachowuje 10% czasu czuwania podanego w danych katalogowych.
Po drugie, brandowany czy nie?
Po trzecie z moich obserwacji wynika, że Google+ wpieprza nieludzkie ilości prądu. Mam porównanie dwóch różnie użytkowanych Adv. Oba bardziej wyciskane niż twój. Oba pracują około 48-60h na jednym ładowaniu.
Ogólnie na samym początku byłem napalony na Adv ale szybko się wyleczyłem. Mam porównanie z moim OneS i nie chodzi tu o jakość wykonania, półki cenowe czy inne paście. Stockowy soft HTC jest napisany 100x lepiej i bardziej optymalnie niż w Samsungu.
Jedyną radą na twoje bolączki jest deinstalacja apek-śmieci ale do tego potrzeba root`a. Jeśli zrobisz root`a rozważ też custom ROM i bardziej zoptymalizowany kernel.
[ Dodano: 04-06-2013, 09:23 ]
http://forum.android.com.pl/f800/ |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
Iron.Falcon

|
Wysłany: 04-06-2013, 09:33
|
|
|
JCH napisał/a: | Gdzie? Skąd? Jak?
Napisz proszę w wolnej chwili "łopatologicznie" jak się za to zabrać. |
te linki co podał Ci londolut + http://supportsamsung.pl/...laxy-s-advance/ i będziesz wszystko wiedział. Sama czynność zmiany oprogramowania jest bajecznie prosta i nie wymaga nic więcej jak wykonanie kilku kroków opisanych na tych forach.
londolut ma rację jeśli chodzi o oryginalny soft w Samsungach - jest w nich 10tki zupełnie niepotrzebnych śmieci które po zrobieniu root'a będziesz mógł sobie wyrzucić/zastąpić czym bardziej Ci odpowiadającym. lista aplikacji które można usunąć miłej lektury... a jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 04-06-2013, 09:56
|
|
|
londolut,
Ad.1. No ok, ja nie wymagam aby to było dokładnie tyle godz. co w papierach bo warunki nie takie. Ale to jest 10x mniej To jakby Ci Colt palił 60 zamiast 6 litrów
Ad.2. Telefon nie brandowany, kupiony poza siecią
Ad.3. Tak, mam zainstalowany Google+ ale nie korzystam z tego (raz czy dwa próbowałem zamieścić zdjęcia i tyle). No chyba, że to dziadostwo chodzi w tle i tego nie widać
Poczytam w wolnej chwili te tematy, dzięki za sugestie.
Aha, wersja Androida 2.3.6 jeśli to ma znaczenie. |
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-06-2013, 11:48
|
|
|
JCH napisał/a: | wersja Androida 2.3.6 | to wbijaj na coś od 4.0.x wzwyż - różnica jest kolosalna a szczególnie w szybkości działania
albo lepiej od razu jakiś cyjanogen |
|
|
|
 |
Iron.Falcon

|
Wysłany: 04-06-2013, 11:57
|
|
|
dokładnie... ja mam w TABie 4.0.4 a na tel 2.3.5 <- dwa różne androidy |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 04-06-2013, 12:57
|
|
|
JCH, ja wiem, że to kolosalna różnica w czasie czuwania.
JCH napisał/a: | Telefon nie brandowany, kupiony poza siecią | Czyli masz bardzo mało albo wcale różnych śmieciowych softów. Zanim zaczniesz wgrywanie czegokolwiek to spróbuj wejść do recovery (Vol+, Home oraz Power) i zrób przywracanie ustawień fabrycznych. To pierwsza rzecz, którą robię po zakupie tel z antkiem i nigdy nie miałem problemu ze stabilnością systemu i/lub jakimiś jazdami samego hardware`u.
Google+ ... JCH napisał/a: | to dziadostwo chodzi w tle | i może nawet być tak, ze nie ma tego w procesach.
Krzyzak napisał/a: | wbijaj na coś od 4.0.x wzwyż | Na Adv nie ma 4.0.x . Jest od razu JB, który jest niewypałem w stocku. Oficjalnego cyjana też nie ma.
Jak będziesz kombinował z customami to wypróbuj parę bo Adv to takie dziwne sztuki, że jedne mają battery drain na jednym ROMie i kernelu a inne na tej samej konfiguracji chodzą jak złoto.
Polecam lekturę www.android.com.pl |
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 04-06-2013, 13:29
|
|
|
Na razie, w tzw. międzyczasie zaktualizowałem się do 4.1.2. Będę obserwował jak się zachowa
Generalnie widzę po tematach, które podałeś, że problem jest.
502 Bad Gateway |
 |
|
|
|
 |
Iron.Falcon

|
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 04-06-2013, 13:41
|
|
|
JCH napisał/a: | w tzw. międzyczasie zaktualizowałem się do 4.1.2 |
londolut napisał/a: | Jest od razu JB, który jest niewypałem w stocku. |
hehe.
[ Dodano: 04-06-2013, 13:43 ]
Aha, Jacek po aktualizacji obowiązkowy wipe.
[ Dodano: 04-06-2013, 13:44 ]
JCH napisał/a: | 502 Bad Gateway | Mnie ładuje portal. Forum jest pod takim adresem jak podał Iron.Falcon. |
 |
|
|
|
 |
|
|