skrzynki aktywne combo car audio |
Autor |
Wiadomość |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 05-02-2007, 19:11
|
|
|
Niestety nie. Cokolwiek by to było |
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2007, 21:03
|
|
|
Serek napisał/a: | Cokolwiek by to było |
Fajnie by to było mieć jak bedziesz mial kiedys okazje posłuchac to polecam, niestety ciezko kupic, bo juz nie robią, to naprawde rarytasik
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-02-2007, 21:56
|
|
|
Napisz parę słów na ich temat - model, lata produkcji, przeznaczenie. Popytam znajomych. |
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 05-02-2007, 22:28
|
|
|
...niestety wiem niewiele, lat produkcji nie znam ( moze coś koło 2000-2002 ), INFINITY BETA TEN, 10' calowy sub, bardzo zacny i jak ktos ma nie chce go sprzedac Gra słodko, tyle wiem.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 902 Skąd: Alderley Edge UK
|
Wysłany: 06-02-2007, 22:16
|
|
|
dzis bylem w innym sklepie, mieli tam uzywki i byl tam wlasnie jakis INFINITY, 300wrs za 130 funtow, ale jaki wzmak do czegos takiego? mieli w tym sklepie wzmacniacze przedzialu JBL GTO te pomaranczowe, oraz te z przyciemnianá szybká zaslaniajácá elektronike, mieli tez jakiegos Soundstreama 360wrs, wszysciutko w tym sklepie tanie pozatym tym wmakiem soundstreamem.
na regalach staly paczki jbl, kickery, soundstream ,fli.. wiele inych i wsio uzywka w ceneie okolo 50-60 funtow |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2007, 11:14
|
|
|
TommiCrazy napisał/a: | byl tam wlasnie jakis INFINITY |
Cały sukces tkwi w tym, zeby nie kupować "jakiś" ale ten dobry
TommiCrazy napisał/a: | mieli tez jakiegos Soundstreama 360wrs, wszysciutko w tym sklepie tanie poza tym tym wmakiem soundstreamem. |
To chyba mowi samo za siebie W tym przypadku akurat drożej znaczy lepiej. A JBL z szybkami itd sobie odpuść.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2007, 12:37
|
|
|
JBL poza serią GTi to tandeta, amerykańska sława nadajaca sie na wieś albo na odpust a nie do grania... |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2007, 12:40
|
|
|
TommiCrazy przejrzałem raz jeszcze cały ten temat i napiszę kilka słów od siebie w ten sposób. Faktycznie trudno będzie utrafić w Twój gust, ponieważ nikt z nas go nie zna. Poza tym nie wiemy co tam sprzedają (marki, modele,...), w jakim stanie, od kogo,...
Moim pierwszym zestawem był JBL GTO na 16-tkach. Po przygotowaniu drzwi, zrobieniu dystansów montażowych, podłączeniugłośników i zestrojeniu ich mile przyglądałem się minom przechodniów Jeszcze przyjemniej było w środku. W tej chwili wiem na czym mi zależy i prawdopodobnie drugi raz już bym nie kupił tego zestawu.
Moja rada dla Ciebie: szukaj produktów spośród podanych przez nas producentów, nie kupuj najtańszych modeli ani tych drogich. Kup gotową skrzynię wraz z głośnikiem (możesz pokusić się o używaną) oraz wzmacniacz z jednego z tych sklepów (jeżeli będzie gwarancja). Zapewniam Cię, że nie będziesz zadowolony na 100% za pierwszym razem. Będziesz szczęśliwy ale szybko zrozumiesz, że można to zmienić. Tak to się zaczyna.
Innym rozwiązaniem, które proponuję w ramach eksperymentu jest montaż "miny" czyli tzw. przetwornika niskich częstotliwości. Montaż pod siedzeniem - niestety metoda inwazyjna.
Zasada podobna do skrzynki subwoofera w domu lub przy komputerze. Niewielka powierzchnia membrany plus właściwe dobranie obudowy = dobra zabawa wewnątrz pomieszczenia. Zajmuje minimalną powierzchnię (wzmacniacz można zainstalować pod siedzeniem pasażera, przetwornik pod kierowcą). Bagażnik cały dla Ciebie.
http://www.monacor.pl/cat...g=62&SubKtg=280 |
|
 |
TommiCrazy
Forumowicz VR-4 LIFE
Auto: UKOCHANE
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Cze 2005 Posty: 902 Skąd: Alderley Edge UK
|
Wysłany: 07-02-2007, 20:05
|
|
|
racja :> niewiem czemu ja podchodze do tego tak jakby to mial byc pierwszy i ostatni zakup w moim zyciu :> jutro przejde po tych sklepikach jesli wyrobie sie tam przed praca i zapytam o dokladne nazwy tych modeli, pochwale sie co maja. to czego ja oczekuje od brzmienia to soczystosc :> niekoniecznie huk |
_________________ Galant E38A GLSI 4x4
Starion Turbo widebody 2.0T
GTO MK3- 3.0V6 Twin Turbo
Outlander 2.0 PHEV 5HS
 |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-02-2007, 22:44
|
|
|
Jeżeli tak to przede wszystkim nie bierz pod uwagę średnicy większej jak 10 cali ( 25 cm ). Duże powierzchnie to duże ciśnienie i mniejsza kontrola nad zachowaniem się głośnika. Max. to 10 cali. Potrzebujesz głosnika, który ma wysoką skuteczność (pow. 90 dB), to przekłada się na mniejszą, potrzebną moc wzmacniacza. Wzmacniacz możesz nabyć dwukanałowy. Jeżeli masz pomysł na przyszłą instalację, możesz zainwestować już teraz w czterokanałowy lub nawet 5-o czy 6-o kanałowy. Pamiętaj też, że moc wzmacniacza powinna być przynajmniej równa mocy głośnika - dla bezpieczeństwa lepiej jak ją przekracza. Łatwiej spalić cewkę głośnika słabym wzmacniaczem niż mocniejszym. |
|
 |
kikan
Forumowicz

Auto: carisma 99r 1.8 gdi exe
|
Wysłany: 07-02-2007, 23:15
|
|
|
jesli moge sie wtracic to firmy jbl i infinity nie sa takie super jakby sie wydawalo. pozatym 130f za infinity jakis uzywany?zadna to okazja.
najlepiej jest kupowac z odsluchem,podlaczyc kilka skrzynek i wzmacniaczy,wtedy samemu ocenic.
podobno tez najwazniejsze sa glosniczki w drzwiach przednich i to one musza byc najlepszej jakosc.
subofery 30cm srednicy sa raczej wolne,wiec do szybkiej muzy lepiej czasem zastosowac 2x25cm. |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2007, 23:49
|
|
|
Serek, Cytat: | Duże powierzchnie to duże ciśnienie i mniejsza kontrola nad zachowaniem się głośnika. Max. to 10 cali. |
w przedziale budzetowym masz rację... ale generalizujesz, słuchałeś kiedyś chociażby Aliante 12" ? W pudle BR, które nie sprzyja szybkości oraz średnicy 12", którą jak wspomniałeś ciężko kontrolować. Po odsłuchaniu tej zabawki pod dobrym wzmakiem powiedz mi jakie wrazenia |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-02-2007, 00:11
|
|
|
Kikan
Cytat: | jbl i infinity nie sa takie super jakby sie wydawalo |
dlatego właśnie o nich też wspomnieliśmy
Cytat: | najlepiej jest kupowac z odsluchem,podlaczyc kilka skrzynek i wzmacniaczy,wtedy samemu ocenic |
nie każdy wyrazi na to zgodę, poza tym pomieszczenie a wnętrze samochodu to dwie różne sprawy
Cytat: | podobno tez najwazniejsze sa glosniczki w drzwiach przednich i to one musza byc najlepszej jakosc |
temat nie dotyczy tego zagadnienia
leser
odbiegasz od tematu. Sprawdź o jakim przedziale cenowym rozmawiamy. |
|
 |
Bogas [Usunięty]
|
Wysłany: 08-02-2007, 15:24
|
|
|
Serek napisał/a: | (...) Pamiętaj też, że moc wzmacniacza powinna być przynajmniej równa mocy głośnika - dla bezpieczeństwa lepiej jak ją przekracza. Łatwiej spalić cewkę głośnika słabym wzmacniaczem niż mocniejszym. |
Coś mi tu nie gra, bo czy czasem nie jest tak, że to moc głośnika nie powinna być co najmniej równa mocy wyjściowej wzmacniacza? W jaki sposób wzmacniacz o mocy wyjściowej mniejszej niż moc nominalna głośnika miałby go uszkodzić? Najłatwiej uszkodzić wzmacniacz lub głośnik przykładając mu głośnik o niewłaściwej (za niskiej) impedancji. Wszelkie inne niedopasowania ważą jedynie na jakości odtwarzanego dźwięku. Zresztą dobierając głośniki patrzyć sie powinno bardziej na ich efektywność i charakterystykę, a nie na moc No i nic nie zastąpi odsłuchu. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 08-02-2007, 16:03
|
|
|
Bogas napisał/a: | W jaki sposób wzmacniacz o mocy wyjściowej mniejszej niż moc nominalna głośnika miałby go uszkodzić? |
Znieksztalceniami harmonicznymi. |
|
|
|
 |
|