Cyfrowy Polsat - problem podczas złych warunków pogodowych |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 1297 Skąd: Cisów
|
Wysłany: 01-06-2013, 16:03 Cyfrowy Polsat - problem podczas złych warunków pogodowych
|
|
|
Cześć
Mam problem z Cyfrowym Polsatem. Chodzi o tzw. telewizję satelitarną nie o cyfrową DVB-T. Gdy weszła do mojego regionu ta druga TV postanowiłam sobie dogodzić i zamówić satelytee ! A co ?! Niech sąsiedzi wiedzą że księżniczkę stać !
I tutaj pojawił się problem. Ponieważ mieszkam na parterze w blokowisku a bezpośrednio przed miejscem gdzie jedynie dało zamontować się antenę mam drzewo, liściaste. Wszystko jest w miarę w porządku gdy pogoda jest słoneczna. Siła zasięgu jest 60%. Gorzej gdy zaczyna padać deszcz. Wtedy oglądanie czegoś więcej niżeli informacji że : "Brak sygnału z anteny satelitarnej. ble ble ble", staje się nie możliwe. W sumie napis jest ciekawy i wyświetlany w super sposób ale po kilku chwilach staje się dość monotonny Być może to tylko wina mojego dziwnego charakteru ale po prostu zero akcji
W sumie wychowywałam się w takim kraju gdzie były tylko trzy stacje TV z czego tylko jedna odbierała Więc wiem co robiły moje starsze koleżanki w czasie kiedy się nudziły ale jakoś mnie do pierwszego czy drugiego wariantu nie ciągnie specjalnie. Zresztą mam też taką pracę że muszę być trzeźwa i wypoczęta
A teraz do rzeczy. Zasięg (siła sygnału) przy dobrej pogodzie to 60%. Przy deszczowej nie mierzyłam bo nie odbiera czyli wywnioskowałam że jest mniej (takie moje logiczne myślenie, dobre chyba ?). Antena to średnica 80 cm. Większych w punkcie CP nie mieli zresztą jakby monter mi to zamontował zapewne od razu sąsiadki plotkowałyby że gustuję w dużych rzeczach ewentualnie olbrzymich a to wcale nieprawda !
Montowane przez profesjonalistę. Inne miejsce nie wchodzi w grę.
Jedyne rozwiązanie które mi się nasuwa to reklamacja.
Może macie jakieś inne rozwiązanie ? |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
adt81
Mitsumaniak

Auto: Porsche Cayenne Turbo 4.8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Gru 2010 Posty: 845 Skąd: Łańcut/Kosina
|
Wysłany: 01-06-2013, 16:43
|
|
|
Reklamować można jedynie montaż anteny skoro podczas deszczu sygnał pada - na mój gust złączka dostaje wody i kicha. Skoro działa przy dobrej pogodzie to drzewo najwyraźniej aż tak bardzo nie przeszkadza no chyba, że podczas deszczu woda zgromadzona na drzewie mocniej tłumi sygnał. Przy antenie 80 sygnał na poziomie 60% to raczej słabo więc albo to drzewo mocno tłumi albo ten profesjonalista coś słabo profesjonalny. Po pierwsze trzeba sprawdzić kabel czy gdzieś izolacja nie jest przerwana a szczególnie złączkę przy konwerterze bo być może jest niewłaściwie zabezpieczona przed wilgocią i stąd problemy podczas deszczu. Jeśli to faktycznie to drzewo to chyba tylko pozostaje dogadanie się z sąsiadem/sąsiadką wyżej i założenie u niego/niej konwertera twin czyli takiego do którego można podpiąć dwa niezależne dekodery pod warunkiem, że w/w osoba też korzysta z CP, Cyfry, N bo to ten sam satelita. Samej telewizji jako takiej nie można zareklamować ponieważ CP nie sprawdza warunków technicznych powinien to zrobić wspomniany profesjonalista (CP sprzedaje dostęp do TV a to czy klient ma możliwości techniczne odbioru raczej ich nie interesuje). |
_________________ Jest: Porsche Cayenne Turbo 4.8
Był: Jaguar S-Type R 4.2 V8 SC
Był: Jaguar S-Type 3.0V6 2001r
Był: Mitsubishi Galant 2.5V6 1998r |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 01-06-2013, 17:17
|
|
|
Możesz też używając słońce sprawdzić czy drzewo zasłania antenę.
http://stud.pam.szczecin..../az/czasaz.html
Taka przewrotna strona. Wybierasz swoją miejscowość albo wpisujesz współrzędne. Z prawej jest wybrany HotBird (to ten do CP). Na górze strony wyświetli się godzina i o tej godzinie słońce jest dokładnie na pozycji satelity. Obecnie satelita będzie trochę niżej niż słońce.
Ja drzewo zasłania antenę to można spróbować znaleźć miejsce nie zasłonięte (tam gdzie o tej godzinie nie ma cienia od drzewa). Ewentualnie można spróbować kupić lepszy konwerter, ale pewnie ideału nie będzie.
Ja nie zasłania to może antena się przestawiła albo fachowiec to był "fachowiec"...? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 03-06-2013, 09:49
|
|
|
też mam CP i niestety po 2 latach odbiór jest dużo gorszy niż na początku - info o braku sygnału czy MPEGowe artefakty widać bardzo często
albo jakiś gorszy soft wrzucili albo dekoder już pomału się żegna z nami
co i tak nastąpi w momencie, gdy skończy się cyrograf z polsatem |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 03-06-2013, 22:07
|
|
|
Olivia napisał/a: | Inne miejsce nie wchodzi w grę. |
A dach? Zapytaj u zarządcy czy nie mają zbiorczej satelity, a jak nie mają to niech udostępnia. Z takim sygnałem na osiemdziesiątce szału nie będzie, wiatr pomajta liśćmi i po ptokach, chociaż mam małą wątpliwość czy aby nie łapie sygnału z odbicia. Mnie drzewo antenę 60cm przysłaniało drzewo i musiało zdrowo śniegiem sypać żebym miał problemy. Ewentualnie przylukaj kto ma Polsat/enkę czy inną cyfrę i adt81 napisał/a: | dogadanie się z sąsiadem/sąsiadką wyżej i założenie u niego/niej konwertera twin czyli takiego do którego można podpiąć dwa niezależne dekodery | bądź quad (nie quatro). Nikomu nie koliduje a liczbę talerzy można ograniczyć.
Krzyzak napisał/a: | po 2 latach odbiór jest dużo gorszy niż na początku |
Poprawić antenę by można było, i złączki posprawdzać, nadawcy ciągle kombinują z transponderami i ja na przykład nie mam TVNTurboHD, gdyż na ich aktualnym transponderze sygnał 0. Zbieram się do poprawki kąta nachylenia talerza ale od razu pociągnę czwarty kabel i neta z dachu co by nie włazić nań za często |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-06-2013, 07:32
|
|
|
i9i napisał/a: | Poprawić antenę by można był | ciężko będzie - dostęp żaden a i fachowca nie znam żadnego...
montował ją gość, który na przyrządach ustawił obraz syfny wręcz i tyle... kombinator taki mówiąc w skrócie
po nim przyjechał na poprawki spec z tej firmy, który już często po nim poprawiał i gołymi ręcami zrobił mistrzostwo świata - tylko naginając talerz w możliwe kierunki ustawił siłę na 100 jakość na 85 (wcześniej było 60)
możliwe, że to ustrojstwo elektroniczne na antenie prosi już o wymianę... |
|
|
|
 |
i9i

|
Wysłany: 04-06-2013, 07:38
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | możliwe, że to ustrojstwo elektroniczne na antenie prosi już o wymianę... |
Raczej czas i pogoda zrobiły swoje, przez dwa lata wiatry na nią dmuchały, grady i deszcze waliły a do złego odbioru wystarczy delikatny odchył albo deformacja talerza a jest z miękkiego materiału |
Adrian
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 04-06-2013, 07:48
|
|
|
i9i napisał/a: | przez dwa lata wiatry na nią dmuchały, grady i deszcze waliły | zgadza się wszystko poza czasem - już 5 lat |
|
|
|
 |
i9i

|
Wysłany: 04-06-2013, 07:57
|
|
|
W takim razie czas najwyższy. U mnie już po roku przestawiło łapę z konwerterem a popredniej zimy śnieg zasypał całą i zmuszony byłem z miotła po dachu ciekać by cokolwiek obejrzeć. |
Adrian
 |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 4173 Skąd: Andrespol/Radków
|
Wysłany: 04-06-2013, 16:35
|
|
|
Olivia napisał/a: | bezpośrednio przed miejscem gdzie jedynie dało zamontować się antenę mam drzewo, liściaste. Wszystko jest w miarę w porządku gdy pogoda jest słoneczna. Siła zasięgu jest 60%. |
Ewidentnie liście!
Sygnał przy dobrej pogodzie 60%? No to jasne, że przy złej pogodzie będzie zrywało. U mnie są 2 anteny, 90 i ... chyba 60 (taka mała) na obu sygnał jest podobnej jakości do czasu aż drzewa zaczną puszczać liście po zimie, coroczne cięcie to już taka moja rodzinna tradycja
Olivia, a jak to wszystko wygląda zimą, sygnał też na poziomie 60%?
[ Dodano: 04-06-2013, 16:38 ]
A jako ciekawostkę powiem wam, że nie tknięty 90cm talerz, wisi w tym samym miejscu od 2000r |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 04-06-2013, 18:01
|
|
|
pamar napisał/a: |
Olivia napisał/a:
bezpośrednio przed miejscem gdzie jedynie dało zamontować się antenę mam drzewo, liściaste. Wszystko jest w miarę w porządku gdy pogoda jest słoneczna. Siła zasięgu jest 60%.
Ewidentnie liście! |
Zależy od dekodera. Sagem ma max 70% i jakość obrazu wysoką. Ja raczej stawiam na zalany wodą kabel lub przesunięty ciut konwerter/antenę. Bądź też i liście. A co do Polsatu... Hm... też od nich uciekam |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 1297 Skąd: Cisów
|
Wysłany: 05-06-2013, 21:36
|
|
|
Nie wiem jak to będzie działało w zimie ponieważ założyłam dopiero w kwietniu lub maju. Monter przyjeżdżał i poprawiał antenę. Ale na nic się to zdało. Kilka gałęzi udało mi się usunąć. Ale na drzewo wchodzić nie chcę aby ściąć największą gałąź. Po drugie zaraz za pierwszym drzewem jest drugie a za nim trzeci. Następnie w odległości około 60 metrów od mojej anteny mam bardzo wysoki budynek mieszkalny (12 pięter). Więc nie wiem czy ścinanie liści i gałęzi u mnie coś pomoże.
Dosłownie nade mną mieszka sąsiad który ma antenę 60 cm ale eNkę i jemu jeszcze gorzej liście zasłaniają. Problem w tym że to taksówkarz i jeździ na nocki a znowu mnie przez półtorej tygodnia nie ma później kilka dni jestem i s powrotem to samo. Więc spotkać się jest trudno.
Mój budynek w którym mieszkam to 9 - cio piętrowy klocek a ja mieszkam na samym parterze. Nie wiem czy ciągnięcie kabla tyle metrów coś da ponieważ wyjście na dach jest zamknięte to raz. A dwa że zawsze jakiś wesołek może mi kabel odciąć dla zgrywy. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
|