[3.2 DID] Szum na wolnych obrotach |
Autor |
Wiadomość |
emka
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-03-2013, 22:13 [3.2 DID] Szum na wolnych obrotach
|
|
|
Witam,
Coś mi miarowo szumi na wolnych obrotach. Takie jakby ocieranie. Obstawiam coś co jest napędzane paskiem i z przodu silnika. Gdzieś z tamtego miejsca to słyszę. 2005r, 120k km.
Wydaje mi się, że jest coraz głośniej. Kiedyś zanikało lub było ciszej po nagrzaniu silnika. Teraz słychać stale.
Jakieś pomysły? Bardzo będzie bolało? Dzięki
Pozdr, |
|
|
|
 |
jeremy
Mitsumaniak

Auto: Pajero Sport
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Lis 2012 Posty: 77 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 13-03-2013, 20:43
|
|
|
Sprawdzić możesz samemu w jakim stanie są paski, to nic nie boli.
Oglądasz i oceniasz ich stan, czy nie strzępią się jak są naciągnięte.
Piszczały pewnie na jesień jak było dużo wilgoci w powietrzu a po kilku km było cicho jak wszystko się nagrzało.
Na odległość to trudna sprawa, jak masz kogoś zaufanego to niech strzeli okiem i oceni zakres prac do wykonania.
Chyba ze masz wszystko zabudowane bo z bliska na oczy nie widziałem Twojego szczęścia co to tam siedzi pod maską. |
_________________ Jeżeli 5kg młotek nie pomógł to musi to być problem z elektryką.
 |
|
|
|
 |
pios
Nowy Forumowicz pios
Auto: Pajero III 3.2 DiD 2001r.
|
Wysłany: 13-03-2013, 22:54
|
|
|
Sprawdź, czy efekt ocierania nie zniknie po wyłączeniu klimatyzacji. Ja miałem podobne objawy i koniec końców brzmiało to jak wytarty pasek klinowy. Okazało się, że do wymiany była rolka napinająca pasek klimatyzacji. Wymiana zajmuje 10 minut, a koszty nie odstraszają. |
|
|
|
 |
emka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-04-2013, 22:12 Sprężarka klimy
|
|
|
Witam,
Paski posprawdzane, wszystko OK.
Szumi i popiskuje jakieś łożysko sprężarki klimy, nie rolka napinająca pasek. Szumi przy kółku od paska. Mechanik psiknął jakimś wd40 w szparę koło koła od paska klinowego na sprężarce i przestało na kilkaset kilometrów (stąd 100% pewności, że to nie rolka) ale teraz zaczyna na nowo. Czy to rozbieralne czy cała sprężarka do wymiany? Czy w razie tragedii na trasie można zdjąć pasek od klimy i jeździć bez klimatyzacji do momentu najbliższej wizyty w warsztacie?
Dzięki i pozdrawiam, |
|
|
|
 |
tompol34
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Gru 2007 Posty: 350 Skąd: kętrzyn
|
Wysłany: 18-04-2013, 21:23
|
|
|
możesz zdjąć pasek |
|
 |
emka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2013, 21:17 Szum ze sprzęgła sprezarki klimy
|
|
|
Wracam z tematem.
Klimatyzacja chłodzi, tylko z okolic koła pasowego spręzarki klimatyzacji dochodzi szum. Po wpuszczeniu kilku kropli oleju lub psiknieciu WD40 w szczelinę pomiędzy koło/sprzęgło klimy a część nie obracającą się na jakiś czas przestaje, potem za kilkaset kilometrów jest samo. Czy można wymienić samo łożysko w tym ustrojstwie? Z tego co wyczytałem da się zdjąć to sprzęgło i koło bez demontażu sprężarki z samochodu.
Brzmi to jakby nie nasmarowane łożysko chodzące na sucho, coś w tym stylu. Nie wygląda na całą spręzarkę, w zeszłym roku w układzie wymieniany i olej i czynnik.
Jak ugryźć ten temat? Dzięki z gory. |
|
|
|
 |
|