Dziwny objaw buczenia |
Autor |
Wiadomość |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 22-05-2012, 01:24 Dziwny objaw buczenia
|
|
|
Siemanko koledzy ostatnio po przerwie przeprosiłem markę Mitsubishi i sprawiłem sobie Grandisa 2.4 benz. Z większością problemów nowego nabytku już sobie poradziłem,ale jedna rzecz mnie trapi,dziwne basowe buczenie przy prędkości 80km/h później cichnie i bardziej nasila się ponownie przy 100-110km/h przy 120 cichnie.W miśku wymieniłem półośkę krótszą bo był przegub wew. wywalony i drgał przy przyśpieszaniu,te buczenie też było wcześniej,ale myślałem,że przejdzie po wymianie półośki.Półośkę dostałem z piastą bo koleś,który sprzedawał nie miał jak jej odkręcić,więc podmieniłem piasty dla sprawdzenia czy to nie łożysko,(chyba że obie piasty mają walnięte łożyska)zamieniłem opony tył na przód już kurcze pomysły się kończą Już zaczynam podejrzewać skrzynię,może podpowiedzcie coś koledzy,bo można już zgłupieć.Dodam,że na luzie z górki buczy ciągle tak samo a przy hamowaniu mam już bicia to może tarcze Opisałem wszystkie objawy i podejrzenia swoje może,ktoś świeżym umysłem ogarnie to i podpowie coś |
|
 |
NUFI
Forumowicz
Auto: RVR 2.0 4x4, Chrysler T&C
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Sty 2009 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-05-2012, 14:37
|
|
|
Odgłos buczenia przy ok. 80km/h jest bardzo charakterystyczny dla uszkodzonego łożyska koła. Tak miałem w Hondzie i Subaru z czego w Hondzie było to łożysko tylnie. Trzeba sprawdzić każde koło... Rozpędz sie do 80-90 i wyrzuć bieg na luz, jeżeli nagle ucichnie to łożyska w skrzyni ale raczej wątpię. |
_________________ 2 duże Futrzaki
 |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 23-05-2012, 22:40
|
|
|
próbowałem już na różnych prędkościach podczas buczenia wrzucałem luz i nie cichło,zastanawia mnie dlaczego przy nie których prędkościach huczy a przy 120km/h praktycznie już nic nie słychać. |
|
 |
NUFI
Forumowicz
|
Wysłany: 24-05-2012, 14:45
|
|
|
Nie wiem dlaczego tak jest, ale prędkość ok 80km/h jest najbardziej krytyczna dla łożysk kół jeżeli chodzi o hałas. Jeżeli na luzie też jest hałas, to szukaj któregoś koła. |
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 31-05-2012, 13:50
|
|
|
skull napisał/a: | zastanawia mnie dlaczego przy nie których prędkościach huczy a przy 120km/h praktycznie już nic nie słychać. | Tak samo jak jedziesz po dziurach w asfalcie 30km/h to autem buja, przy 60km/h będzie bum-bum, a przy 120 poczujesz tylko małe drżenie na karoserii. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 10-06-2012, 00:43
|
|
|
zrobiłem tak:
-pożyczyłem od kumpla komplet felg z oponami od Lancera wrzuciłem do Grandisa przejechałem się buczy bez zmian,oki padło więc na łożyska kupiłem używki piasty ze zwrotnicą zmieniłem i buczy dalej,podejrzenie padło jeszcze na łożysko podpory dłuższej półosi zmieniłem dalej bez zmian. Wiem,że te używane piasty nie jest dobrym rozwiązaniem,ale jeżeli nawet byłyby także zajechane to chociaż inaczej huczałoby a tak ciągle ten sam dźwięk przy tych samych prędkościach.Już obawiam się,że ten uszkodzony przegub wew. który wymieniałem nie wiadomo jak poprzedni właściciel długo z tym jeździł może uszkodziło coś w skrzyni biegów. |
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 10-06-2012, 16:43
|
|
|
A to że buczenie znika i pojawia się nie zależy od obrotów silnika? Wtedy by to wskazywało na skrzynie biegów, sprzęgło i te okolice. |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 10-06-2012, 20:47
|
|
|
na luzie też słychać te huczenie nawet na wyłączonym silniku słuchałem w czasie jazdy:) Teraz świeżo jestem po trasie zrobiłem tak około 700km i co zauważyłem to podczas poprzecznych fałd na drodze gdy auto jest rozpędzone do tej prędkości przykładowo 110km/h kiedy najmocniej słychać buczenie i samochodem bujnie konkretnie to w tym położeniu gdy auto przez moment jest w górze i odciąża koła buczenie ustaje.Przykładowo na takiej pofałdowanej drodze gdy autem buja góra-dół jest taki efekt buczenia też takimi falami podczas gdy przysiada i dociąża się jest buuuuu cisza buuuuu cisza
dobra problem rozwiązany to było jednak łożysko przód od strony kierowcy,okazało się że używane wstawione też huczało,taki to urok używanych części |
|
 |
NUFI
Forumowicz
|
Wysłany: 21-06-2012, 12:33
|
|
|
skull napisał/a: |
dobra problem rozwiązany to było jednak łożysko przód od strony kierowcy,okazało się że używane wstawione też huczało,taki to urok używanych części |
To dobrze, że tylko łożysko koła
Niestety, ale używki tak maja jeżeli chodzi o łożyska... |
 |
|
|
|
 |
mitsu-marcin
Nowy Forumowicz
Auto: Mitshubishi Grandis 2.4 manual
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 21-06-2013, 23:59
|
|
|
Witam, ostatnio zauważylem że przy powolnym skręcie w prawo oraz w lewo słychać wyraźne buczenie dobiegające z przodu. Czy ktoś mial może taki przypadek w swoim mitsku ?
pozdrawiam Marcin |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 22-06-2013, 11:01
|
|
|
mitsu-marcin napisał/a: | Witam, ostatnio zauważylem że przy powolnym skręcie w prawo oraz w lewo słychać wyraźne buczenie dobiegające z przodu. Czy ktoś mial może taki przypadek w swoim mitsku ? | A jak ruszasz kierownicą bez ruchu to też buczy? |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

|
Wysłany: 17-09-2017, 21:37
|
|
|
no i problem z buczeniem-huczeniem czy jak to zwał powrócił tym razem jest inny problem,huczenie pulsacyjne "łu...łu...łu...łu" zaczyna się prz 40km/h do 60km/h jest najbardziej słyszalne później już zlewa się ten dźwięk,jest to irytujące zwłaszcza jak jeździ się po mieście.Wymieniłem łożysko przednie na nowe bo te używane już swoje zjeździło,i ewidentnie huczało.Wymieniłem też opony,ale dźwięk nadal jest wciąż ten sam Sprawdziłem klocki,zaciski czy nic nie blokuje wszystko ok.Może łożysko od strony pasażera ,nigdy nie było wymieniane ,ale czy łożysko koła może huczeć pulsacyjnie ?
to sam sobie odpowiem
to było łożysko tylne |
|
 |
|