Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szarpanie przy 1700 obr/min..
Autor Wiadomość
Rafciio 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 94' 2.0 16 V sohc
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-06-2013, 08:59   Szarpanie przy 1700 obr/min..

Witam forumowiczów. Mam pytanie odnośnie galanta.. Silnik 4g63 2.0 16V sohc LPG. Kupiłem galanta 3 mies. temu i jest tak od początku mego zakupu. Szarpanie przy ok 1200-1800 obr. powyżej jest nie odczuwalne. spalanie chyba w normie ok 12 lpg. szukałem przyczyny-wymienione przewody, świece, błędów w Ecu brak.. nie wiem jak z przewodami podciśnienia czy istnieje podłączenie do aparatu zapłonowego przewodem podciśnieniowym?... Szarpie delikatnie jak na Pb jak i na Lpg.. pomóżcie proszę i dziękuję..

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 30-06-2013, 11:26   

Wymieniałeś palec i kopułkę? zapłon ustawiany lampom? objawy występują w trakcie jazdy,czy na postoju również?
Na początek pasowałoby sprawdzić ciśnienia w cylindrach,ustawienie luzów zaworów.

Rafciio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-06-2013, 17:44   

Palec i kopułka nie wymieniane, szarpanie odczuwalne w czasie jazdy.. Głowica była całkowicie robiona przez warsztat naprawczy który zlecił poprzedni właściciel, kompresja moim zdaniem dobra, bo nie odczuwam brak mocy ( nie proszę miśka o rozpędzenie się).. Luzów zaworowych nie sprawdzałem. Przyjrzę się kopułce i palcowi. Dzięki za pomoc. A co do zapłonu nie ustawiane było przeze mnie lampą..

Sianko333 
Forumowicz
Andyandy

Auto: Space Star 1,3
Wysłany: 01-07-2013, 01:00   

Rafciio, czyściłeś przepustnicę i przepływomierz powietrza? Sprawdź też system zapłonowy i filtry LPG. Parownik w LPG też jest ważny.

Rafciio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-07-2013, 06:22   

Dzisiaj trochę przy nim poszperam, przepustnica czyszczona a przepływomierza nie ruszałem.. Może trochę go lekko przedmucham sprężonym powietrzem, szarpanie występuje także na Pb, więc nie są to filtry od gazu.. Kopułkę też zdejmę, nie wiem czy się nie powysypują ze środka części bo nie rozbierałem ustrojstwa.. Dodam że nie ma objawów strzelania.. Zastanawia mnie czy aparat zapłonowy ma w sobie przyspieszenie zapłonu..
Zdjęcie poglądowe identycznego aparatu zapłonowego..

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 01-07-2013, 08:30   

Rafciio napisał/a:
nie wiem czy się nie powysypują ze środka części bo nie rozbierałem ustrojstwa..
Nic się nie wysypie.

Rafciio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-07-2013, 09:32   

Opiszę co zrobiłem.. Otóż rozkręciłem kopułkę, zauważyłem lekki nalot na 4 kołkach przetarłem-zeskrobałem, gryfel jest cały, palec też nie ma znacznych śladów zużycia.. Złożyłem i dobrałem się do przepływomierza( lekko wacikiem przetarłem) poskładałem i odpaliłem.. Przejażdżka na Pb, znikome albo niewyczuwalne szarpanie-czyli poprawa.. Na Lpg jest ale to malutkie szarpanie między 1400/1800 obr.. Wynik-pomogło czyszczenie.. W przyszłości do wymiany będą palec, kopułka i kable ( kable są pewnie słabej jakości bo Janmor" ) Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.. Piwko dla pomagających..

Sianko333 
Forumowicz
Andyandy

Auto: Space Star 1,3
Wysłany: 11-07-2013, 21:58   

Rafciio, Sprawdź zawór egr i jaki stan jest paska rozrządu czy łańcucha nie wiem co masz. Sprawdź też napinacz bo może wpadać w rezonans przy pewnych obrotach i wtedy zapłon wypada rożnych punktach pracy silnika .Szarpie przy pewnych obrotach lub np. na drugim biegu.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 11-07-2013, 22:51   

Sianko333 napisał/a:
jaki stan jest paska rozrządu czy łańcucha nie wiem co masz
Pasek rozrządu.

Rafciio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-07-2013, 06:32   

Tak, to jest przy 1700 obr/min zawsze w tym przedziale. Co do paska to nie wiem kiedy zmieniany, ale coś mi mówi że coś z napinaczem może być bo odgłos dziwny daje. Nie wiem może te silniki tak mają. Mam udokumentowane od poprzedniego właściciela ( zrobiona głowica i rozrząd w marcu tego roku w serwisie) jedynie musiałbym podjechać dobrego mechanika.. Powiem tak wchodzi w obroty dobrze, ale jadąc na np. 2-ce przy ok 25km/h jest te szarpanie odczuwalne. Nie wiem co robić, zaglądałem pod pokrywę rozrządu i jest niby ok. Pytanie czy taki olej można zalać?.. QUARTZ 7000 ENERGY 10W40, i ile wchodzi do silnika?.. 4G63..

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 14-07-2013, 13:16   

Rafciio napisał/a:
Pytanie czy taki olej można zalać?.. QUARTZ 7000 ENERGY 10W40, i ile wchodzi do silnika?.. 4G63..

Tak,to bezpieczny olej dla silnika,jeśli chodzi o gęstość :wink: jeśli chodzi o to czy to będzie Elf,Mobil czy Quartz,to już zależy od Ciebie,i zasobności Twojego portfela :D

[ Dodano: 14-07-2013, 13:17 ]
Oleju wchodzi do silnika ok.3,5 litra.

Odpowiedz do tematu