|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Proszę o radę i dobre słowo |
Autor |
Wiadomość |
traxxx
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander I 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-07-2013, 23:21 Proszę o radę i dobre słowo
|
|
|
ponieważ czas mojego L300 powoli się kończy, poszukuje czegoś równie dobrego, waham się pomiędzy MSW a MSG (oba dla mnie to duża niewiadoma)
Przeglądając ogłoszenia natknąłem się na to i owo, wrzucam więc, a obeznanych z tematem proszę o jakieś podpowiedzi/uwagi
http://otomoto.pl/mitsubi...-C29583032.html
http://otomoto.pl/mitsubi...-C29659490.html
(po rozmowie okazuje się że pierwszy właściciel...ale w Polsce , od dwóch lat) - ale nie handlarz
http://otomoto.pl/mitsubishi-space-gear-na-gaz-C27115389.html
za jakiekolwiek podpowiedzi i uwagi z góry serdecznie dziękuje
no to trochę szczegółów, może tym razem komuś coś przyjdzie do głowy i podpowie/pomoże
dzwoniłem w sprawie tej oferty - wytłuszczonej. Oto czego się dowiedziałem
samochód jest w Polsce 5 lat - gość jest jego pierwszym właścicielem w PL, w Niemczech ponoć stal w salonie Opla
Gaz sekwencja - spalanie wg. niego w okolicach 13,5-14, pewnie miał na myśli trasę
przebieg - 265 tysi (jak dla mnieakceptowalne -mój L300 ma 304 tys i silnik chodzi równiutko, choć troche cyka i olej łyka), na pytanie o zuzycie oleju (dość oczywiste zjawisko) twierdzil że dolewki robitak +/- 4 razy w roku, no i uzywa 15w40.
Wymiany - wymieniał podporę wału, oraz tylne sprężyny (twierdzi że na oryginaly -bo niemogł znaleźć zamienników)
rozzrząd tez ponoc wymieniony z napinaczami- twierdzi że wymiana była jakoś na początku, ale jest to gdzieś odnotowane przy jakim przebiegu i kiedy.
to tyle -może ktoś ma jakieś uwagi??
dziękuje z góry
[ Dodano: 08-07-2013, 12:45 ]
no i byłem zobaczyć tego Space Geara- z zewnątrz prezentuje się nie najgorzej, widać lata, drobne ryski i odpryski. Ten zarysowany bok jest lekko wgnieciony.
minusy:
przednie koło od kierowcy - lekkie luzy
koło od pasażera - duży luz na sworzniu wahacza
wyciek z silnika - prawdopodobnie na tyle wału, plus prawdopodobnie z uszczelki miski olejowej (prawdopodobnie, bo ocena bez zdjętej osłony silnika jest nieprecyzyjna - jednak wyciek jest faktem)
zapalająca się lampka check engine
niechęć właściciela do obniżenia ceny
Plusy
bardzo dobrze chodzący sillnik + skrzynia biegów, zadbane wnętrze(jak na taki rocznik), sprawne wszystkie elektryczne elementy, dmuchawa itp., itd
Sumując - nie wziąłem, gdybycena poszła troche w dół, to może bym się zastanowił, ale pan sprzedającyauto trochę chyba się zaciął na cenie 9500 i trudno
Dobra szukam dalej
ten z Rypina jak widzę poszedł już w świat chyba
[ Dodano: 08-07-2013, 12:46 ]
no i byłem zobaczyć tego Space Geara- z zewnątrz prezentuje się nie najgorzej, widać lata, drobne ryski i odpryski. Ten zarysowany bok jest lekko wgnieciony.
minusy:
przednie koło od kierowcy - lekkie luzy
koło od pasażera - duży luz na sworzniu wahacza
wyciek z silnika - prawdopodobnie na tyle wału, plus prawdopodobnie z uszczelki miski olejowej (prawdopodobnie, bo ocena bez zdjętej osłony silnika jest nieprecyzyjna - jednak wyciek jest faktem)
zapalająca się lampka check engine
niechęć właściciela do obniżenia ceny
Plusy
bardzo dobrze chodzący sillnik + skrzynia biegów, zadbane wnętrze(jak na taki rocznik), sprawne wszystkie elektryczne elementy, dmuchawa itp., itd
Sumując - nie wziąłem, gdybycena poszła troche w dół, to może bym się zastanowił, ale pan sprzedającyauto trochę chyba się zaciął na cenie 9500 i trudno
Dobra szukam dalej
ten z Rypina jak widzę poszedł już w świat chyba |
|
|
|
 |
dekolt
Mitsumaniak

Auto: Space Gear PA4W , Colt C52
|
Wysłany: 27-07-2013, 15:32
|
|
|
Przerobiłem ten temat w zeszłym roku, po 12 miesiącach w sieci, dziesiątkach telefonów znalazłem MSG w mieście obok, w dodatku z historią na forum i w zeszycie serwisowym. Kupiłem od jednego z nas, choć trochę jeszcze na auto czekałem bo od spotkania do kupna minęło 7-8 miesięcy
Na początku były pewne sprawy do zrobienia jak końcówki, drążki, łączniki stabilizatora, podpora wału czyli standardowe sprawy są do zaakceptowania.
Były też takie jak regeneracja przekładni, wymiana krzyżaka w kolumnie kierowniczej, ale to właśnie auto szukałem i należało to zrobić.
W poszukiwaniach zwróć uwagę na korozję, zwłaszcza podłużnic, blach, bo jak zacznie gnić to będzie słabo. Silnik jak czysty, nie klekocze będzie długo służył. Na gazie sprawuje się dobrze (14-15 w mieście przy kołach 16"). Oleju nie bierze, po roku było tyle ile powinno, a mam przebieg 280. Generalnie w tym aucie nie ma się co psuć, chyba, że kupisz już zaniedbane...
Powodzenia |
|
 |
traxxx
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
dekolt
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-07-2013, 13:58
|
|
|
Najważniejsze sprawdzić wszystko czy działa i w jakim jest stanie przed zakupem.
Na moim przykładzie kupiłem z klimatyzacją która gubiła czynnik po napełnieniu,
nie sprawdziłem, nie dopytałem i teraz mam wymiana skraplacza z przodu i tyłu, ten tylny nie do znalezienia
Zwróć też uwagę na model z przeszklonym dachem crystal lite roof:
https://www.dropbox.com/s...3j1f/fq5CSciOdW
ma ciut więcej miejsca na wysokość we wnętrzu, te modele są wyposażone maksymalnie,
ale bez dachu.
No i fotele 7 miejsc czy 8. 8 osobowe mają kanapę i krzesełko otwierane, ale kanapy nie ruszysz, z fotelami kapitańskimi masz więcej kombinacji, obracasz, składasz i da się przespać,
najlepiej z dodatkowym materacem. Otwierasz roletki na dachu i patrzysz w gwiazdy |
|
 |
traxxx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-07-2013, 14:20
|
|
|
dekolt napisał/a: | Najważniejsze sprawdzić wszystko czy działa i w jakim jest stanie przed zakupem.
Na moim przykładzie kupiłem z klimatyzacją która gubiła czynnik po napełnieniu,
nie sprawdziłem, nie dopytałem i teraz mam wymiana skraplacza z przodu i tyłu, ten tylny nie do znalezienia
Zwróć też uwagę na model z przeszklonym dachem crystal lite roof:
https://www.dropbox.com/s...3j1f/fq5CSciOdW
ma ciut więcej miejsca na wysokość we wnętrzu, te modele są wyposażone maksymalnie,
ale bez dachu.
No i fotele 7 miejsc czy 8. 8 osobowe mają kanapę i krzesełko otwierane, ale kanapy nie ruszysz, z fotelami kapitańskimi masz więcej kombinacji, obracasz, składasz i da się przespać,
najlepiej z dodatkowym materacem. Otwierasz roletki na dachu i patrzysz w gwiazdy |
to o czym piszesz (kapitańskie, crystal lite, roletki itp.) przerabiałem kilka ładnych lat temu kiedy mialem tak wyposazony L300 (poprzedni, 2,4 bena) -to jest rzevczywiście wypas i powiew luksusu...roletki rządzą, spędziłem w nim trochę wyjazdów z noclegiem
Ale...w moim obecnym L300 jest kanapa (zasadniczo 9 miejsc) i chyba, podkreślam, chyba zdecyduje sie jednak na kanapę - chodzi o to że często wożę więcej osób i ilość miejsc w aucie ma dla mnie znaczenie. Ponadto kanapę też można rozłożyc i też jest łóżko ...i dobrze
no i nie upieram się co do klimy - moglo by jej nie być, jestem lekko na nią uczulony. Rozumiem że nie ma problemu z ew. z odłączeniem klimatyzacji, kiedy nie mam zamiaru jej używac (pytam w ten prosty sposób, ponieważ nigdy nieposiadałem auta z klimą )
Bardziej interesuje mnie wytrzymalość auta (no ale to mitsu, tak więc nie może być źle), oczywiście przed zakupem mam zamiar odwiedzić te miejsca z fachowcem i popróbować
ps. a propos tej kanapy z rozkładanym fotelikiem to w moim l300 (i podejrzewam że w SG) kanapę można "odwrócic" oparciem do kierowcy |
|
|
|
 |
dekolt
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-07-2013, 14:38
|
|
|
W Space Gear kanapy nie odwrócisz, taką opcję ma tylko Delika.
Klimy po prostu nie włączasz jak nie chcesz. |
|
 |
traxxx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-07-2013, 15:41
|
|
|
dekolt napisał/a: | W Space Gear kanapy nie odwrócisz, taką opcję ma tylko Delika.
|
Patrz, a myślałem, że skoro sa takie same kanapy jak w L300 to da się odwrócić...no cóż, przeboleję.
ech...a wyglądają identiko
To auto którego daleś link, to Twoje? Jeśli tak to gratuluje - lux wersja |
|
|
|
 |
dekolt
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-07-2013, 15:47
|
|
|
Tak mój, jestem już 3 posiadaczem w kraju.
Najbliższe plany mam takie, aby zmienić go na Delice 4x4,
ale dopiero jak będzie możliwość rejestracji aut z kierownicą po prawej, lub zdecyduję się na przekładkę... za jakiś czas. |
|
 |
traxxx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-08-2013, 11:47
|
|
|
no i stało się - wczoraj przyjechałem z Berlina Space Gearem...zrobił te 280 km ze spokojem, bez żadnych przygód.
rocznik `99, przebieg 100 tys, pierwszy właściciel - widać że sporo stał (w dodatku pod drzewem)
zadbany, jak na swój wiek, podwozie bez dziur i bez rdzy, nie malowany - kolega mechanik z Berlina sprawdził, tyle ile można.
się okaże - póki co 300 km bez kłopotu (jedyną widoczną wada to rura wydechowa która oderwała się od metalowego uchwytu - do zrobienia u "pana Gienie" za 50 pln).
silnik cichy, klima działa, chyba trza wymienić olej bo trochę ciemnawy. 0w20 - wg. naklejki
zeszyt serwisowy do 50 tysięcy.
teraz czas na żmudny proces rejestracji (ale chyba zlecę to firmie, bo ja muszę pracować niestety ) potem przeróbka na gaz i zobaczymy. |
|
|
|
 |
dekolt
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-08-2013, 18:01
|
|
|
Gratulacje! Jaka wersja? |
|
 |
traxxx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-08-2013, 19:00
|
|
|
dzięki
wersja GLX, 8 miejsc - jednak, hmmm..musiałem wymienić łączniki stabilizatora i gumy, na szczęście niewielki wydatek (a i u "Pana Gienia" spawanie łącznika rury tylko 30 pln), na próbnej jeździe nie wyszły, wyszły po dystansie, cóż zdarza się. Cała reszta bez zarzutu. Znaczy, zobaczy się
fotki, takie se, ale to i owo widać
mam nadzieję że nie za duże |
|
|
|
 |
marcin-kraków [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2013, 19:23
|
|
|
Witam.
A jak to wszystko załatwiłeś? Telefon do sprzedawcy i jazda do niemiec czy ktoś Ci "zaklepał"?? |
|
|
|
 |
traxxx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-08-2013, 21:10
|
|
|
witam
2-3 tygodnie szukania na mobile.de, ten stał w Berlinie od 2 miesięcy w komisie, ale jego początkowa cena była nie do zaakceptowania. Jednak z czasem opuścili cenę, miałem też na oku inne w Niemczech - znajomi z Berlina dzwonili tu i ówdzie, planowałem nawet mały objazd Niemiec.
No ale jak opuścili cenę, to zgadałem się z gościem z Berlina co to trochę zna się na autach, poprosiłem o oględziny, gdy te wypadły korzystnie postanowiłem podjechać. Reszta poszła jak z górki i oto jest |
|
|
|
 |
|
|