dotacje na kolektory słoneczne |
Autor |
Wiadomość |
futro68
Mitsumaniak

Auto: L-400, Astra H, Nissan NV200
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-09-2010, 09:54 dotacje na kolektory słoneczne
|
|
|
Ruszyła akcja dotowania kredytów do instalacji solarnych dla klientów indywidualnych i wspólnot mieszkaniowych. Generalnie sprawa wygląda tak, że jeśli ktoś zamierza zainstalować u siebie kolektory to musi wziąć kredyt w jednym z banków, które podpisały umowę z NFOŚ (np. BOŚ lub wybrane banki spółdzielcze). Po zainstalowaniu kolektorów Fundusz zwraca do 45% wartości instalacji na konto kredytu.
Wygląda nieźle na pierwszy rzut oka ale są też "haczyki":
1. Dotacji podlegają jedynie instalacje do ogrzewania ciepłej wody użytkowej oraz od 2011 roku wspomagania CO.
2. Jak masz ciepłą wodę z sieci miejskiej nie możesz się starać o dotację
3. Koszt kwalifikowany to 2500 zł do m2 kolektora czyli dla standardowej instalacji z 3 kolektorami (dla 4-5 os) 6mx2,5tys = 15 tys. zł. W takiej kwocie spokojnie da się wykonać instalację. Od tego 45% stanowi dotacja, zatem wyniesie 6.750 zł. Dla 2-3 osób z 2 kolektorami wyniesie dotacja 4.500zł. Ale trudno będzie się zmieścić w koszcie 10 tys. oczywiście jeśli chce się montować w miarę przyzwoite urządzenie.
a teraz koszty:
1. Kwotę dotacji należy doliczyć do przychodu i wykazać w zeznaniu rocznym - zatem wg skali 18 lub 32% ucieka
2. Bank bierze prowizję za przyznanie kredytu: od 3 do 5%.
3. Oprocentowanie kredytu od 10 do 12% w skali roku
4. Niektóre banki wymagają uzyskania pozwolenia na budowę dla takiej instalacji - wtedy nie jest wesoło bo koszt instalacji może wzrosnąć o 1000-1500zł
Czyli z 45% zostanie około 20% co daje pewną kwotę ale już nie tak pokaźną jak się na początku wydaje. Jak widać pomyślano o wsparciu eko ale przy okazji na tym zarobić ma skarbówka, banki i urzędnicy. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: 24-05-2011, 10:34
|
|
|
JAk by ktoś sie decydował to napisze jak sie moje sprawuja. Nie mam ich w dotacji, dostałęm w rolziczeniu wiec nie czekam kiedy mi się zwrócą. Nie mam gazu wiec ogrzewanie wody miało sie odbywac piecem CO na drewno/węgiel lub ewentulanie pradem.
A teraz tak moj zestaw to 3 płaskich paneli +300l zasobnik CWU z dwiema wężownicami. Od miesiaca mam zapiewnioną wode na 4osoby, zadnego oszczedzania ciepłej wody, jest ona dostępna o kazdej porze dnia. W kwietniu moze dogrzewałem piecem 3 do 5 razy - były chłodniejsze nie słoneczne dni. Generalnie jestem zadowolony bo mam wielką wygodę i nie musze panmietać o tym ze trzeba nagrzać wode na kapanie na wieczór. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
maniax86
Mitsumaniak

Auto: lancer 1.6 invite 2011r
|
Wysłany: 13-06-2013, 12:55
|
|
|
jak sobie policzyłem ile kosztują kolektory słoneczne z dotacją czy bez i ile mnie więcej bojler zużywa prądu w lecie( w zimie odpada bo ciepła woda z pieca) to koszt zakupu zwróci mi się po ponad 15 latach.... sorry ale nie opłaca się... owszem przy budowie nowego domu jak najbardziej bo te 10-15 tysi więcej na kolektory to już pikuś |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 04-08-2013, 17:37
|
|
|
Z kolektorami słonecznymi jest jak z instalacją gazową, koszt montażu i zakupu zwróci się po czasie. Tyle tylko że mając samochód na gaz nie zastanawiałam się czy pojechać do koleżanki 450 km w odwiedziny tylko jechałam. Tak samo jest z kolektorami słonecznymi. Ciepłą wodę będziesz miał za darmo od zaraz. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 05-08-2013, 07:14
|
|
|
Jak kolektory to tylko z własnego budżetu i nie zawracać sobie głowy bankami.
Wiadomo, że sie to nie opłaca choć handlowcy robią ludziom wodę z mózgu przy przeciętnym domu jednorodzinnym gdzie koszty ogrzewania wody to ok. 60zł miesięcznie instalacja zwraca sie po 15-20 latach gdy już trzeba ja wymieniać na nową.
Nie wiem jak jest obecnie bo lobby załatwiło że nowe budynku muszą mieć eko źródła energii i wtedy przy negocjacjach całej instalacji CO solary można wyrwać za dobrą cenę choć i tak ekonomicznie sie to nie opłaca wliczając koszt zakupu, montażu, serwisu , prądu (czyli ok. 20tys/zł) do otrzymanych korzyści 60zł przez 6 miesięcy
Choć całe to eko z EKO nie ma nic wspólnego dlatego że jeżeli dobro mamy za darmo to go nie szanujemy lejemy tej wody ile wlezie czyli nie jesteśmy proekologiczni i zapominamy o tym że ktoś tej wody nie ma ale to iny temat.
PS. Pamiętajcie że3 prawie wszystkie solary robione są w Chinach , polecam (alibaba.com) poza Paradigmą i może jeszcze jakąś niszowa marką. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 05-08-2013, 07:42
|
|
|
Student - ma wspólnego z eko i to bardzo dużo - to że przelewasz wodę, to żaden problem, to że masz C.W.U. to to jest właśnie eko - nie musisz palić paliwa kopalnego (gazu, węgla)...
A czy to się opłaca - w mojej opinii inżyniera, który trochę temat zgłębiał, to myślę, że przy obecnych cenach kolektorów słonecznych.. to się opłacać - problemem jest to, że kolektory należy dobrać optymalnie.
Ja bym też kupił z Chin
A co do dotacji, to najlepiej podpytać w BGK
i tutaj: http://www.nfosigw.gov.pl/
W mojej opinii nfosigw jest zobowiązany rozporządzeniami do pełnienia roli "nadzorcy" nad innymi instytucjami rozporządzającymi środkami.
[ Dodano: 05-08-2013, 07:44 ]
Aha - można ewentualnie zapodać panele fotowoltaiczne i bezpośrednio na zaciski grzałki zapodać napięcie z panelu
Pewnie nie jest to zgodne z przepisami.. ale z pewnością z praktyką |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
|
Wysłany: 05-08-2013, 07:55
|
|
|
Jak zakładał mój ojciec, to cała inwestycja wyszła około 17 tys zł, dzięki dotacjom zapłacił coś około 9 tys zł ale tylko wtedy mógł otrzymać dotacje kiedy kredyt wziął w konkretnym banku i do tego montaż wykonała konkretna firma. Dotacje tak naprawdę poszły do tej konkretnej firmy która montowała bo solary sam mógł kupić za około 9 tys zł. Trochę dziwne, że nie mógł sam wybrać firmy montującej a jedynie mogła to zamontować firma której właścicielem był brat jednego z ważniejszych urzędników w województwie |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-08-2013, 08:03
|
|
|
RalfPi, ja rozumiem ocb. Studentowi - generalnie EKO to moda i psychologiczna ustawka, żeby wydawać kasę pod ładnymi hasłami
kiedyś był taki bilans zrobiony w USA - na pewno da się poszukać, bo to już za Barraka było - stworzenie miejsca pracy EKO kosztowało podatnika tyle kasy, że można było stworzył 500 zwykłych miejsc |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 05-08-2013, 08:06
|
|
|
Ktoś ma te solary? Interesuje mnie w ile dni w roku ma ciepłą wodę cały dzień. Oraz co robi jak wyjeżdża na 14 dni? Co robi jak akurat nie będzie prądu, a z nieba leje się żar?
Bo moim zdaniem te solary to jedynie lobby producentów i firm montażowych. Dużo ciekawiej prezentują się pompy ciepła do wody powietrze-woda. Nie są uzależnione od słońca, a potrzeba używania jest w okresie kiedy nie dogrzewamy pomieszczeń, a wtedy powietrze na zewnątrz gwarantuje dużą sprawność. Niestety na razie nie ma dofinansowań... |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-08-2013, 08:11
|
|
|
Jak nie ma prądu to cały układ się zatrzymuje i nic mu nie grozi, jak prąd zostanie włączony, to cały układ dalej jest wyłączony aż do wieczora kiedy temperatura na solarach spadnie do bezpiecznej wartości. Na czas wyjazdu solary można spokojnie pozostawić włączone. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-08-2013, 08:13
|
|
|
plecho1 - pytam dlatego, że już nieraz słyszałem, że solary zagotowały wodę, a podczas urlopu muszą mieć program, który ją wychłodzi w nocy, żeby znowu mogły ją grzać w dzień. Bujda?
Pytanie też jak znoszą ostrzał gradu, który coraz częściej nawiedza okolice... |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-08-2013, 08:49
|
|
|
Z gradem to nie wiem bo jeszcze nie było a jeśli chodzi o zabezpieczeniem przed przegrzaniem, to w przypadku tych co ma ojciec wszystko odbywa się automatycznie i dodatkowo solary mają taką wytrzymałość, że nie trzeba ich wychładzać. Nie wiem dokładnie jaki do model ale są to solary o konstrukcji rurowej, są to dwa panele po kilka (chyba siedem) rur. Jeśli wcześniej nie było prądu, to układ sam się załączy kiedy w nocy spadnie temperatura na samych solarach i następnego dnia solary już normalnie pracują. Sterownik nad wszystkim czuwa i nie trzeba nic robić, może w starszych konstrukcjach były takie problemy ale raczej teraz nie ma takiej możliwości. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 05-08-2013, 08:54
|
|
|
krzychu - pompy są fajne, ale z tego co szukałem to pompę zrobisz/zainstalujesz za 60kzł o mocy powiedzmy 10kW... Więc to się nigdy nie zwraca
Ale oczywiście jak to w Polsce... mistrzowie od samoróbek robią własne pompy ciepła, które wychodzą ok. 2x taniej.. i wtedy cały biznes nabiera sensnu:)
Jest cały wątek tak na 40 czy 100 stron bodajże na muratorze.
[ Dodano: 05-08-2013, 08:56 ]
krzychu napisał/a: | Pytanie też jak znoszą ostrzał gradu, który coraz częściej nawiedza okolice... |
Myślę, że jest ta szyba ochronna bez problemy wytrzymuje uderzenia gradu. Jeżeli nie, to podejrzewam, że opiewa na to gwarancja. Ale konkretów nie znam..
Słyszałem nawet, że są to specjalne szyby, które nie zbierają brudu, i nie trzeba ich "konserwować"
[ Dodano: 05-08-2013, 08:58 ]
plecho1 napisał/a: | Jak nie ma prądu to cały układ się zatrzymuje i nic mu nie grozi, |
Myślę, że albo rozwiązane jest to poprzez przesłony, albo wymianę wody z dużym zbiornikiem ciepła (np. 100 czy 200l), który przecież może się nagrzać do np. 90 stopni - myślę, że ciężko to przegrzać - ale fakt, też słyszałem o tym problemie w starszych instalacjach i tam trzeba było wodę spuszczać. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: 05-08-2013, 09:01
|
|
|
Ja od kwietnia na ciepłą wodę paliłem raz.... i nie musiałbym chyba bo woda miała 35st, ale spaliłem kartony i papier nagromadzony w domu:).
Mam 3 panlele płaskie po 2m2, zbiornik 300L z dwoma wężownicami - marka Immergas.
Co do bezpieczeństwa - w sterowniku masz opcję i włanczasz chłodzenie, jak to działa? Po nabiciu zbiornika do max temp solary czekają, jak wieczorem spada temperatura powetrza to przepompują ,płyn aby schłodzić.
Max temp to np.80st, jak nabiją to czekają, jak temperatura na panelach wzrośnie do 140st to pompują jeszcze do 85 i wtedy jest stop i pożniej chodzenie. Nie miałem jeszcze stanu "Ostrzeżenia" o za wysokiej temperaturze, nie licząć pierwszych dni kiedy system miałem zapowetrzony.
Grad przezyły beż kłpotów, może nie był jak kurze jajka ale był..:)
Genaralnie jestem super zadowolony bo.... bo nie mam gazu i musiałbym codziennie przepalać na ciepłą wodę a tak mam super wygodę.
Pozdrawiam |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-08-2013, 09:11
|
|
|
RalfPi napisał/a: | ale z tego co szukałem to pompę zrobisz/zainstalujesz za 60kzł o mocy powiedzmy 10kW... Więc to się nigdy nie zwraca |
Że ile? Za tyle to masz instalacje CO i to grunt-woda, a nie CWU.... Samo CWU to tak na allegro patrze ~6000zł... |
|
|
|
 |
|