|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Drukarka laserowa, urządzenie wielofunkcyjne |
Autor |
Wiadomość |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-08-2013, 12:02 Drukarka laserowa, urządzenie wielofunkcyjne
|
|
|
Witajcie, moja poczciwa atramentówka najprawdopodobniej wyziąneła ducha, nie czyta tuszu barwy czarnej, 3-krotnie kupowałem i zmieniałem, jak nie regenerowany to zamiennik ActiveJet, kontrolka miga oznaczając brak tuszu/cartridge, myślałem, że HP920C pośmiga jeszcze jakiś czas, no ale chyba będe zmuszony zmienić
Zastanawiałem się nad drukarką laserową, bądź urządzeniem wielofunkcyjnym, druk w czerni, jakichś zbytnich wymagań nie mam, chciałbym tylko aby druk stanowił odwzorowana jakośc co do wydruku poczciwego HP. Szukałem testów popularnych urządzeń pod katem jakości druku i kosztów eksploatacji, bezskutecznie.
Myślałem o przeznaczeniu kwoty rzędu 300-600zł licząc na dobrą jakośc druku/skanu oraz stosunkowo tani toner w eksploatacji. Ze względu na tanie tonery w jakości zamiennik, bez cudowania z jakimiś kartami/chip'ami etc, wedle allegro wypada produkt Brother. Jeżeli chodzi o urządzenie wielofunkcyjnie Brother DCP-7055W plasuje się całkiem całkiem, koszt tonera w zamienniku jest rzędu 50zł, rzekomo ma starczyć na ~3000stron przy pokryciu 5%, oryginał około 130zł. Gdzieś tam na necie wyczytałem że polecają urządzenia wielofunkcyjne Konica-Minolta, no niby na allegro można kupić za okolice 600zł, no ale niespełna tegpo sam toner.
Najczęsciej drukuje tekst, czasami obrazki, zdarza się, że trafiają się jakieś malutkie znaki, etc., interesuje mnie coś taniego w zakupie, taniego w eksploatacji, oferującego jakość wydruku w stosunku do wyżej wspomnianej atramentówki HP, czy wogóle warto, jesteście w stanie coś podpowiedziec |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 11-08-2013, 12:07
|
|
|
Jak nie masz dużych wymagań to kup Brothera DCP-J315W. Urządzenie sprawdzone i przez wielu polecane. Szwagrowi kupiłem i nie ma zastrzeżeń. Tusze kupujesz jakieś dobre zamienniki i nie ma problemu.
Gdzieś w tym dziale była dyskusja tani laser vs tani atrament. Ale mnie Lasery śmierdzą, atramenty też są problematyczne. Ale bardzo tanio masz przy okazji kolor jak byś coś potrzebował, a nie tylko czarno-biało.
Ps. Swoją drogą już dawno wyleczyłem się z jednego. Nie kupuje się czegoś mało popularnego ponieważ potem ze wszystkim jest problem jak nie ze sterownikami (np. do nowego systemu) to częściami eksploatacyjnymi. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 11-08-2013, 12:33
|
|
|
Hej,
ja zakupiłem laserówkę za jakieś 800zł (w Saturnie) około 2 lata temu.
CLX-3185 - Żona drukuje namiętnie, ja rzadko - w sumie w dwa lata przy druku około 15 stron tygodniowo, czyli 700 rocznie. Tonery jak ujął jeden facet od Nas z pracy - dożywotnie
Co prawda to są "startery", ale podejrzewam, że może raz wymienię toner przez 10lat...
Druk jednostronny, skaner, druk w kolorze i czarno-biały.
Skaner działa wypasienie
Komunikacja po kablu.
Jedną wadą jest, że czerwony toner zostawia czasami takie malutki, maciupkie kropeczki na 1promilu kartki.. (tak ze 20 kropek). A reszta to same zalety:)
To co napisał Krzychu- coś pewnego, sprawdzonego.
Pozdrowienia!
PS Ja ze swojej strony polecam sprzęty Samsunga. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 11-08-2013, 14:45
|
|
|
Tak szczerze powiedziawszy nie wiem czy chce atramentówke, no niby fajne, ale po przejsciach z kilkoma róznymi atramentówkami naprawdę chwaliłem sobie HP 920C ze względu na to, że można było dzięki niej naprawdę dużo wydrukować, zamienny tusz czarny kosztował ~50-60zł, no ale coś jej ostatnio nie pasują tusze ani regenerowane ani markowe, no chyba, że musze pomyślec o oryginale
Wracając do meritum, w obecnych atramentówkach z jakimi sie spotykałem są strasznie małe pojemniki na tusze, rozpiętośc cenowa od 30-60zł za zamiennik (oczywiście nie kupując na pasazu w centrum handlowym, bo tam trzeba pomnozyć cene 2 krotnie ) co za tym idzie częstośc zmian i ilośc wydruków ograniczona. Przy laserówce na startowym tonerze wedle tego co piszą to można spokojnie wydrukować koło 500 jednostronnych kartek tekstu w zalezności od jakości, etc., przy zamiennych ta ilośc moze się zwiększyć nawet 3 krotnie, przy czym ceny tonerów zaczynają się od 40 kilku zł, taka sucha kalkulacja.
Sa jeszcze inne kalkulacje z którymi nie jestem obeznany bo nie znam tej branży, dlatego pytam bo na jednym mozna zaoszczedzić a na drugim utopić |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 11-08-2013, 16:05
|
|
|
Że ile? To chyba mówisz o pojemniku z tuszem, który ma zintegrowaną głowicę? Wtedy to nie jest zamienniki tylko tusz napełniany! Często awaryjny. Można samemu napełniać, ale to też droga przez mękę...
A do brothera masz same tusze (bez głowicy) za 20-30zł to masz 10 tuszy:
http://allegro.pl/10x-bro...3394685646.html
Oczywiście laserówka jest trochę mniej problematyczna, ale 2 razy droższa i tylko czarno biała. Dodatkowo nawet skala szarości dla większości jest problemem... |
|
|
|
 |
Batmanikus
Mitsumaniak CHORY ALE NATCHNIONY

Auto: Galant VIII / C5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Sie 2013 Posty: 530 Skąd: Trzcianka
|
Wysłany: 11-08-2013, 18:28
|
|
|
Ja ostatnio kupiłem używana laserowke hp laserjet 1022n. Zaplacilem 200 pln i mam fajna drukarke po przegladzie i z nowym tonerem (koszt nowego okolo 40 pln). Dodatkowo jak podlacze ja do rutera to mam ja dostepna dla wszystkich komputerów w sieci |
_________________ www.mOTO-batman.pl - moje przygody nie tylko z motocyklem
Mitsubishi Galant VIII 2.0 LPG (2017-...)
Citroen C5 X Break 2.0 LPG (2016-...)
Chrysler Neon II 2.0 SE LPG (2015-2018)
VW Polo II Coupe LPG (2015-2015†)
Mitsubishi Carisma II 1.6 LPG (2013-2016)
Yamaha TDM 900 (2011-2018 :[ )
Yamaha XJ 600 N (2009-2011)
Opel Vectra A 1.6 (2008-...)
Jawa TS 350 (2008-2009) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 11-08-2013, 21:12
|
|
|
krzychu napisał/a: | Że ile? To chyba mówisz o pojemniku z tuszem, który ma zintegrowaną głowicę? Wtedy to nie jest zamienniki tylko tusz napełniany! Często awaryjny. Można samemu napełniać, ale to też droga przez mękę... | Nie siedzę w tym temacie i nie wiedziałem, że są Cartridge bez glowicy, czyli jako takie same wkłady z tuszem
krzychu napisał/a: | Oczywiście laserówka jest trochę mniej problematyczna, ale 2 razy droższa i tylko czarno biała. Dodatkowo nawet skala szarości dla większości jest problemem... | Dlatego pytam co i jak |
 |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
Wysłany: 11-08-2013, 21:16
|
|
|
właśnie dzisiaj miałem zakładać taki sam temat, a tu widzę, że już nie muszę
potrzebuje zakupić głównie skaner, bo drukarkę mam
jestem raczej zwolennikiem laserówki, mam HP P1005 i w zupełności mi wystarcza, co więcej toner startowy starczył na długi czas, a potem zakupiłem chyba jakiś zamiennik na alle i mam go do dzisiaj (2-3 lata)
drukuje sporadycznie, ale jakby to liczyć to jednak trochę się tego nazbiera
a, że nie lubię mieć za dużo mebli w domu, to stwierdziłem, że pasowałoby mi mieć takie urządzenie 3w1 (skaner, druk, ksero), a obecną drukarkę sprzedam, czy oddam komuś
wystarczy mi druk w czerni, a skaner w kolorze
no i obowiązkowo, żeby było to urządzenie sieciowe, bo mam już dość kabli USB
budżet 400-600 |
_________________ 02132/KMM
Obecnie w mojej stajence:
Infiniti Q50S Red Sport (09.2023 - ?)
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )
Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)
|
|
|
|
 |
|
|