Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:00
[I 2.0] Nierówne obroty, spadek mocy
Autor Wiadomość
killKeny 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander I 2.0
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 24-08-2013, 10:49   [I 2.0] Nierówne obroty, spadek mocy

Witam. To stało się z dnia na dzień. Wczoraj wszystko ok. Dzisiaj rano odpalam, strasznie głośno pracuje silnik i obroty falują. Dolałem oleju, bo wydawało mi się ciut mało, a niedawno wymieniałem. Troszkę się przejechałem. Silnik się wyciszył ale falujące obroty zostały. Zapaliła się kontrolka silnika. Błąd - wypadający zapłon. Sprawdziłem świece (niedawno wymieniane), kompresję na cylindrach. Wszystko ok. Macie pomysły co tak nagle przez noc mogło się stać? Mam kilka pomysłów, mianowicie:
- przeskoczył rozrząd
- pęknięty przewód do chłodnicy powietrza
- padnięta cewka lub sonda lambda
- padnięty przepływomierz
Dziwne jest też to, że auto podczas jazdy zachowuje się w miarę normalnie, no może poza spadkiem mocy. Już się siwy zrobiłem...

desti 
Forumowicz

Auto: CLS320black, 911(997)4S, Qq+2
Wysłany: 24-08-2013, 19:07   

Jedz na komputer jak się zapaliło CE
Jam mam 2 typy
- sonda lambda
-albo EGR (przepustnica)

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 25-08-2013, 19:26   

A jaki to kod błędu? Nie ma innych błędów?

killKeny 
Forumowicz

Wysłany: 25-08-2013, 22:10   

Podłączałem auto tylko do najprostszego kompa - wywala jedynie wypadanie zapłonu. Odłączyłem dzisiaj aku. Po ponownym podłączeniu kontrolka CE zgasła i na razie się nie zapaliła. Niemniej wolne obroty w zakresie do 1000 nadal pływają. Powyżej 1000 wydaje się być OK, poza niezbyt fajnym odgłosem dochodzącym z silnika (jakieś świsty, terkotanie - trudno to określić). Auto przyspiesza i nie gaśnie. Sprawdziłem jeszcze dzisiaj przepustnicę. Wygląda w porządku. Spróbuję sprawdzić jutro EGR. A jak sprawdzić sondę lambda? Tylko komp, czy można ją w jakiś warsztatowy sposób sprawdzić?

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 26-08-2013, 08:52   

Świsty to brzmi jakby była gdzieś dziura na dolocie lub wydechu. Nie masz może zainstalowanego gazu?

killKeny 
Forumowicz

Wysłany: 26-08-2013, 09:04   

Nie. Nie ma instalacji gazowej. Spostrzeżenia z dzisiejszej jazdy:
- obroty nie falują jak wcześniej pisałem, wskazówka obrotomierza stoi stabilnie na 800 obrotach, lecz silnik nie pracuje równo, szarpie nim,
- na zimnym silniku po wciśnięciu sprzęgła obroty nurkują do 500 lub niżej i silnik lekko przygasa lecz nie gaśnie, na ciepłym silniku obroty "w miarę" stabilne, tzn. przynurkuje ale najwyżej do 600/700,
- spadło spalanie, tzn. dotychczas nie mogłem zejść poniżej 13.7l, w tej chwili jeżdżąc tylko w cyklu miejskim spalanie poniżej 12l
- kontrolka CE świeci, ale są momenty, że delikatnie pulsuje (nie wiem czy to nie wina nierównej pracy silnika, czy coś sygnalizuje)

Arturicos 
Nowy Forumowicz

Auto: outlander 2.4 mivec
Wysłany: 27-08-2013, 10:49   

Witam, nie wiem jak z twoim przebiegiem ale u mnie podobnie było jakiś czas temu no i okazało się że to skrzynia biegów wyła, po wciśnięciu sprzęgła powinno się wyciszyć jeśli tak masz to skrzynia a dokładnie łożysko. Ja miałem takie opory że silnik mi właśnie "pływał" na szczęście w porę zareagowałem i załatwiłem sprawę.
Być może u ciebie jednak coś innego boli twojego miska.

killKeny 
Forumowicz

Wysłany: 27-08-2013, 12:53   

Przebieg 116 tys. Ale gdyby to była skrzynia, to nie stało by się to z dnia na dzień - nagle, Tylko stopniowo.

[ Dodano: 29-08-2013, 12:54 ]
I stała się jasność. Dzięki szybkiej i jakże skutecznej pomocy deejay'a, który mimo nawału pracy i dosyć późnych godzin nocnych podjął wyzwanie. Diagnoza była "osłuchowa" i trwała kilkanaście sekund - przestawiony rozrząd... o 2 i pół zęba!

Po przestawieniu zgodnie ze sztuką auto śmiga aż miło.

Deejay, jeszcze raz chciałbym Ci bardzo podziękować. PS. Na innych warsztatach już mi liczyli popychacze do wymiany...

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 31-08-2013, 23:35   

Rafał ciesz sie ze tylko dwa zęby , bo jeszcze jeden ząb i byłboby "spotkanie" :wink:

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 31-08-2013, 23:47   

Według tego zdjęcia, rozrząd był ustawiony prawie idealnie, tylko pasek jest luźny. Luz na pasku jest normalny w stanie "statycznym" w pewnych pozycjach gdzie sprężyny zaworów naciągają wałki. U mnie jest dokładnie tak samo ustawiony w momencie kiedy jedno z kółek jest ustawione na znaczniku.

deejay 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-09-2013, 00:43   

elektryk napisał/a:
Według tego zdjęcia, rozrząd był ustawiony prawie idealnie, tylko pasek jest luźny.

Dwa zeby to nie jest idealnie :wink: , a pasek jest luzny bo było manewrowane przy wałku wydechowym , stąd taki luz paska .

elektryk 
Forumowicz

Wysłany: 01-09-2013, 11:57   

deejay napisał/a:
Dwa zeby to nie jest idealnie :wink: , a pasek jest luzny bo było manewrowane przy wałku wydechowym , stąd taki luz paska .
Na tym zdjęciu to wygląda tak że jakby napiąć pasek o ten luz między wałkami to znaki by się zgodziły. Też raz po zdjęciu osłon i ustawieniu na znakach miałem wrażenie że rozrząd jest źle ustawiony, po czym po napięciu paska wszystko się ustawiło idealnie.

deejay 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-09-2013, 21:15   

elektryk napisał/a:
deejay napisał/a: Dwa zeby to nie jest idealnie , a pasek jest luzny bo było manewrowane przy wałku wydechowym , stąd taki luz paska . Na tym zdjęciu to wygląda tak że jakby napiąć pasek o ten luz między wałkami to znaki by się zgodziły. Też raz po zdjęciu osłon i ustawieniu na znakach miałem wrażenie że rozrząd jest źle ustawiony, po czym po napięciu paska wszystko się ustawiło idealnie.

To tylko złudzenie , uwierz mi :wink:

Odpowiedz do tematu