Nawiew przednia szyba / deszczowa pogoda |
Autor |
Wiadomość |
kosok
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-09-2013, 16:54 Nawiew przednia szyba / deszczowa pogoda
|
|
|
Witam, mam taki problem
W dniach obfitych opadów jak dzisiaj np. auto w trybie nawiewu na szybę, z obiegiem wewnętrznym wyłączonym ma problem z odparowywaniem szyb wewnątrz. Pomimo mocnego nawiewu tylko na szybę, niezależnie od temperatury nawiewu ( sprawdzone od temperatury min do 20 kilku stopni). Wydaję mi się, że problem pojawił się w momencie zamontowania nowego filtru kabinowego (oryginał). Dopiero załączenie trybu klimatyzacji (niezależnie czy dmucha lekko czy mocno, czy z temperaturą minimum czy 15 czy 25 stopni), zaparowanie odchodzi dosłownie w 3 sekundy z całego auta. Wydaje mi się , że kilka miesięcy wcześniej, na starym filtrze tak nie było :/
Dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 17-09-2013, 17:44
|
|
|
Jak włączyłeś obieg wew to cała ta wilgoć i tak krąży po aucie .
Zobacz jak włączysz obieg zew.
Włączona klima standardowo osusza powietrze . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
kosok
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-09-2013, 18:08
|
|
|
Nigdzie nie pisałem, że włączam obieg wewnętrzny |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 17-09-2013, 18:24
|
|
|
Sorki mój błąd, przegapiłem jedną literkę .
Ten filtr to zakładano ci w ASO (widziałeś go) może zostawili stary i skasowali kasę . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
kosok
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-09-2013, 18:42
|
|
|
Tak, filtr wymieniono w ASO, sprawdziłem go dzisiaj, wygląda na nowiutki, węglowy, oryginalny z datą produkcji sierpień 2013. (albo ważności sam nie wiem czy tam piszą datę produkcji czy ważności, produkcja niemiecka).
Wydaje mi się, że gdyby zostawili stary to problemu bym nie miał, bo jeszcze 4 miesiące temu mieliśmy baardzo deszczowy kwiecień i takie cuda się nie robiły. Jeździłem na dmuchawie bez klimy, na 1-2 zakresie obrotów i było cacy. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 17-09-2013, 19:11
|
|
|
A to bo zależy od wilgotności, a ta jest powiązana ściśle z temperaturą. Moim zdaniem normalne, z drugiej strony nie widzę powodów dlaczego byś miał nie używać klimy. Ja ją rzadko wyłącza. A w dyszlu to na spalaniu nie poczujesz szczególnie, że w trybie "osusz mi szybę" to kompresor dużo mniej pracuje niż w trybie "schłodź ten żar z nieba". Odpal śnieżynkę i zapomnij o problemie. |
|
|
|
 |
kosok
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-09-2013, 19:21
|
|
|
Może to rzeczywiście kwestia przypadku a związek ma z tym obecna temperatura. Tylko że sięgając pamięcią rok wcześniej też nie obserwowałem tego zjawiska we wrześniu / październiku. Pamiętam nawet , że myślałem sobie wtedy jak ładnie to pracuje. A co do klimy - ASX ma tą paskudną przypadłość, że jak się już ją załączy to auto traci na mocy 5-10 km. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 17-09-2013, 19:28
|
|
|
kosok napisał/a: | że jak się już ją załączy to auto traci na mocy 5-10 km. |
Przesadzasz, dodatkowo z tego co wiem ECU odłącza kompresor jak wciśniesz gaz do podłogi więc nic nie tracisz... |
|
|
|
 |
kosok
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-09-2013, 19:34
|
|
|
testowałem to i nie działa |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 18-09-2013, 10:48
|
|
|
wyczyść porządnie szybę od wewnątrz płynem do szyb. Najlepiej takim z dodatkami przeciw zaparowywaniu szyb/luster. Szyby pokrywają się kurzem, który jest mało widoczny - ale sprzyja kondensacji pary. kosok napisał/a: | A co do klimy - ASX ma tą paskudną przypadłość, że jak się już ją załączy to auto traci na mocy 5-10 km. | ale bez problemu osusza powietrze
Przyjrzyj się też dywanikom czy nie są wilgotne albo wykładzina pod nimi.
Ew. jeszcze jest kwestia czy nie padł czasami napęd klapy obiegu wewn/zewn. Jak jedziesz przez dym albo za jakimś śmierdzielem to zasysa z zewnątrz? |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
kosok
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-09-2013, 14:53
|
|
|
kolejny tydzień - kolejna jazda w wielkie deszcze - problem jakby zniknął - może to kwestia 'przedmuchania ' świeżego filtra kabinowego... |
|
|
|
 |
|