piszczenie hamulców tylnych |
Autor |
Wiadomość |
szkbury [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2009, 14:47 piszczenie hamulców tylnych
|
|
|
Witam,
Nie znalazłem nic podobnego wiec utworzyłem nowy temat (jeśli gdzieś już był to mnie skarćcie).
Cari 99 po lifcie 1,6. Mam z tyłu hamulce bębnowe. Jakiś czas po zakupie samochodu zaczęły mi piszczeć przeokropnie podczas hamowania. Kupiłem nowe szczęki, jakieś noname'y. Okazało się, iż te stare były nacinane po bokach i na środku. Zamontowali mi nowe bez nacinania, po tygodniu znowu to samo. Tak jeździłem ponad pół roku - jak ikarus...Jakoś teraz rzuciłem się znowu na te hamulce bo mnie już laska zaczęła rozpoznawać po dźwięku hamowania Kupiłem szczęki JC i sporo zapłaciłem. Zamontowali mi je bez nacinania - po dwóch dniach zaczęło piszczeć coraz głośniej. Właśnie wróciłem z warsztatu gdzie mi te JC nacięli. Nic nie pomogło bo piszczą dalej.
Czy ktoś do #$%^& miał coś takiego w swoim aucie? Twierdzą, że bębny mam super. Zastanawiam się czy mimo to nie iść ich przetoczyć, bo piszczy mi pulsacyjnie - z częstotliwością obrotu koła.
Jakieś pomysły jak się tego pozbyć?? |
|
|
|
 |
crimi
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-02-2009, 19:48
|
|
|
Z tego co piszesz, wynika ze bebnow nie wymieniales. U mnie tez juz tylne hamulce chodzily jak w autobusie. Wymienilem tylne bebny na TRW, a szczeki na MK Kashiyama. Problem ustapil. |
Ostatnio zmieniony przez crimi 24-02-2009, 22:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
Pexu
Mitsumaniak
Auto: Colt 1.3 | 1997
Pomógł: 14 razy Dołączył: 25 Sty 2009 Posty: 1267 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-02-2009, 19:56
|
|
|
Jak dla mnie to wina szczęk, nie bębnów. Miałem to samo w Escorcie... Szczęki nowe a piszczało jak jasna cholera! Dopiero po zakupie NAPRAWDĘ DOBRYCH problem ustąpił. Wymiana + regulacja linki pomogły. Na początku popiskiwało trochę, właśnie tak jak mówisz - "pulsacyjnie" ale po parudziesięciu kilometrach szczęki się ułożyły do bębnów i problem definitywnie zniknął. |
_________________ 7,60/100
 |
|
|
|
 |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 14-10-2013, 21:34
|
|
|
Panowie, odświeżam stary temat, jakiej firmy szczęki do Carismy 1.6 97' polecacie? W miarę niedrogie, a niepiszczące! Mój stary mechanior wsadził mi jakieś no-name'y, które prawie od samego początku piszczą, po prostu z natury (są chińskie, tego jestem pewien). Chcę je jeszcze dojechać, ale powoli to staje się irytujące, taka fura, a tak piszczy |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 17-10-2013, 13:39
|
|
|
mateelv,
Powiem Ci że np na przód mam 2 zestaw klocków Kashiyama i są super, nie pylą i nie piszczą a cena całkiem ok Z resztą kolega crimi, pisze że te klocki spox |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 17-10-2013, 20:04
|
|
|
SHARK1979 napisał/a: | mateelv,
Powiem Ci że np na przód mam 2 zestaw klocków Kashiyama i są super, nie pylą i nie piszczą a cena całkiem ok Z resztą kolega crimi, pisze że te klocki spox |
Widzę, że mają klocki tej firmy na allegro do Carismy, ale szczęki... ani widu, ani słychu. |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 18-10-2013, 00:56
|