Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA0 92-96] Problem z ładowaniem
Autor Wiadomość
czesio1709 
Nowy Forumowicz

Auto: colt 1,6 16v 94r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 18-10-2013, 22:09   [CA0 92-96] Problem z ładowaniem

Witam od czterech dni jestem posiadaczem colta 1,6 16v z 1994r ale niestety nie nacieszyłem się z jazdy ponieważ nie dojechałem nim do domu. Kupiłem auto od handlarzy i do domu miałem około 16 km po 12 km niestety odmówił posłuszeństwa. Nazajutrz zaprowadziłem go do mechaników dużej firmy w warszawie "Norauto" tam stwierdzono ze popsuty jest alternator i wycenili mi naprawę na 1200zł zabrałem autko od nich i sam wykręciłem alternator do regeneracji za 360zł z pół roczną gwarancją. Dziś odebrałem alternator i zamontowałem go s powrotem ale ładowanie jak było na poziomie 11,58 na włączonych światłach i bez świateł 12,00. Akumulator kopiłem nowy. Co mogło się jeszcze zepsuć? Z tego co się zorientowałem to regulator jest wbudowany w alternatorze a ja mam wszystko w nim wymienione na nowe części. Proszę o pomoc. Kupiłem autko które nie jeździ.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 19-10-2013, 07:43   

Sprawdź i ewentualnie przeczyść główne masy czyli od akumulatora do silnika i od akumulatora do karoserii. Często śniedzieją - korodują ich połączenia które trzeba rozkręcić i wyczyścić. Po czyszczeniu połączenia należy zabezpieczyć wazeliną techniczną.
A co się dzieje z kontrolką ładowania, działa poprawnie, czyli gaśnie po odpaleniu?

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 19-10-2013, 08:03   

Sprawdz czy wogóle prąd dochodzi z akumulatora do alternatora i mierz napięcie przy alternatorze :)

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

czesio1709 
Nowy Forumowicz

Auto: colt 1,6 16v 94r
Wysłany: 19-10-2013, 09:10   

Kontrolka od ładowania w ogolę się nie zapala

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 19-10-2013, 09:39   

To na początek, jeśli masz zamontowany alternator, odpal auto i dodaj gazu tak do 4000 - 5000 tys obrotów i dopiero po tym mierz ładowanie. Możliwe, że masz spaloną kontrolkę ładowania przez co nie chce się wzbudzić ładowanie na wolnych obrotach. Możesz też sprawdzić, czy kontrolka się zapali jeśli dotkniesz cienkim kablem idącym do alternatora gdzieś do masy auta. Jeśli tak kontrolka się zapali, to raczej jest coś nie tak albo z regulatorem napięcia albo ze szczotkami.

maciej 63 
Forumowicz

Auto: COLT 1.6 cjo 98r bistro
Wysłany: 19-10-2013, 14:01   

może handlarze wyjeli żarówkę z kontrolki ładowania , żeby ukryć jego brak.

Odpowiedz do tematu