[3.2 DID] Jak podnieść Pajero |
Autor |
Wiadomość |
konrad.klusek
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero III 3.2 long
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-11-2013, 18:40 [3.2 DID] Jak podnieść Pajero
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów, jestem nowy na forum. Co roku podczas wymiany kół na zimowe pojawia się ten sam problem - wulkanizator nie wie jak podnieść Pajero. Widziałem już różne pomysły, jeden podnosił podkładając podnośnik 4-ramienny pod progi, drugi przednią część podnośnika podkładał pod wzmocnienie które biegnie pod skrzynią biegów a tylną pod progi. Za każdym razem kiedy muszę odwiedzić wulkanizatora wiem, że problem się pojawi i sama myśl na temat podnoszenia samochodu przysparza mnie o gorączkę. Jak zatem podnosić Pajero tak, aby było dobrze i nic się nie uszkodziło? Może zaproponować wulkanizatorowi podnoszenie każdego z koła osobno na poduszce pneumatycznej poprzez podparcie pod wahacz? Proszę o porady oraz jeśli to możliwe o jakieś foto z miejscem zaznaczenia umieszczenia podnośnika.
Pozdrawiam
Konrad |
|
|
|
 |
wojtyszka
Mitsumaniak

Auto: Pajero III 3.2DiD
|
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 11-11-2013, 22:36
|
|
|
konrad.klusek napisał/a: | Może zaproponować wulkanizatorowi podnoszenie każdego z koła osobno na poduszce pneumatycznej poprzez podparcie pod wahacz? |
Dokładnie tak , mój podnosi na poduszkach oba tylne i potem przednie ( albo na odwrót ) Na podnośniku cztero ramiennym zawsze jest problem ze statecznością , udżwigiem , długością ramion i srub . Z poduszkami jest szybko i sprawnie , a czterech kół i tak naraz wyważać nie będzie , robi po jednym . Najlepszy ubaw to mam jak nieraz chłopaki chcą podnosic podkładając podnośnik pod przekładnie . Karoseria wysoko , podnośnik na max. wyciągnięty , a .... koła jak stały na betonie tak stoją .I ta pełna zdziwienia mina , bezcenne I moje słowa : przecież mówiłem, że tylko pod wachacz |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 359 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 12-11-2013, 05:23
|
|
|
Ja tam nigdy nie miałem problemu z podniesieniem tak to wygląda:
 |
_________________ HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY |
|
|
|
 |
buchaj
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 DID 2001
|
Wysłany: 12-11-2013, 11:05
|
|
|
Ty masz dobrze kolego bo nie masz progów bocznych , a jak są te stopnie boczne to już nie jest tak łatwo . Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 359 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 12-11-2013, 15:31
|
|
|
buchaj napisał/a: |
Ty masz dobrze kolego bo nie masz progów bocznych , a jak są te stopnie boczne to już nie jest tak łatwo . Pozdrawiam. |
Tam gdzie są miejsca styku podnośnika z podwoziem są wykręcane podpórki. Wystarczy je dostatecznie mocno wykręcić i progi nie straszne. No chyba, że te progi wystają do dołu o 20cm ale w takim wypadku chyba lepiej się ich pozbyć. Pozdro |
_________________ HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY |
|
|
|
 |
alfik
Forumowicz
Auto: Pajero III, 3,2DiD SWB auto
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Mar 2013 Posty: 38 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-11-2013, 19:25
|
|
|
Też wymianialem na poduszkach albo żabach, chińskie podnośniki kolumnowe, jak widzą pajero, udają, że ich nie ma . Musi być porządny, wtedy i udźwigu starczy i progi nie straszne. |
|
|
|
 |
|