[Cari 1.8 GDI] Zgasła w trakcie jazdy!!! HELP -... pęknięty |
Autor |
Wiadomość |
pawelz
Nowy Forumowicz
Auto: Out 2.0 '09, Prius '12
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-11-2013, 21:05 [Cari 1.8 GDI] Zgasła w trakcie jazdy!!! HELP -... pęknięty
|
|
|
Witam wszystkich ...jestem pierwszy raz na forum.
Ale do rzeczy.
Od kilku lat, jeżdżę Carismą 18 GDI 1998. Znam ją prawie od zawsze gdyż od roku 2001 jeździł ją mój tata. Obecnie ma 230 kkm i do tej pory w zasadzie nie mogłem narzekać.
Lałem, wymieniałem co potrzeba i wszystko było OK.
Niestety , tydzień temu gdy moja żona jechała moim Miśkiem, ten ni stąd ni zowąd zgasł podczas manewru na skrzyżowaniu... i już nie ruszył.
Oględziny:
-paliwo jest
-rozrusznik kręci
-kontrolka Check Engine się nie pali
-pompa paliwowa OK (sprawdzone)
-brak iskry na świecach
Co to może być?
Próbowałem znaleźć gniazdo, zmoskować piny 1 i 4 aby "wypikać" błąd ale ... nie mogę go znaleźć pod kierownicą. W necie niestety nie ma zdjęcia, jak ono wygląda (może ktoś podeśle), ale nie wiem czy ma to sens gdyż jak wspomniałem kontrolka CheckEngine się nie świeci.
Może to jakiś czujnik wstrząsowy został wciśnięty przez moją żonę obcasami podczas jazdy ?(kiedyś coś takiego wcisnąłem w Civic-u podczas intensywnego odkurzania), niestety nie wiem jak to sprawdzić?
Proszę o pomoc i sugestie, może mogę to sam sprawdzić/naprawić.
Jeszcze jedno, znacie jakiegoś dobrego, taniego(?) mechanika w Łodzi, zajmującego się Miśkami?
Pozdrawiam
Paweł |
Ostatnio zmieniony przez pawelz 13-11-2013, 10:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
|
Wysłany: 05-11-2013, 21:49
|
|
|
Stawiam na czujnik położenia wału. W manualu masz opisane nr. błędówy i procedury, a złącze diagnostyczne jest po prawej stronie pod kierownicą, wcale nie schowane głęboko. Po złączeniu pinu 1-4 na włączonym zapłonie wymrugaj błędy. Długi błysk lampki "check" pierwsza liczba, krótki liczba druga. |
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21027 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23646 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 06-11-2013, 07:20
|
|
|
Nie ma czujnika wstrząsowego, do sprawdzenia czujnik połóżenia wału korbowego i wałka rozrządu, oraz pasek rozrządu |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Jaro1974
Mitsumaniak Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5A i moto
Pomógł: 57 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20739 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
Auto: SdKfz 181
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
|
|
|
 |
pawelz
Nowy Forumowicz
Auto: Out 2.0 '09, Prius '12
|
Wysłany: 13-11-2013, 09:46
|
|
|
Dziękuję za wszystkie rady, ale niestety rzeczywistość okazała się bardziej brutalna - pękł pasek rozrządu
Mam proste pytanie ,czy już mam szukać używanego silnika, czy może jest jakaś szansa, że da się naprawić ?
Nie wiem czy ma to znaczenie ale z relacji mojej żony wynika, że pasek pękła przy małej prędkości (w trakcie zakrętu na skrzyżowaniu)
Na co zwrócić uwagę, przy zakupie używanego silnika ?
Pozdrawiam, Paweł |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21027 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 13-11-2013, 10:38
|
|
|
pawelz, forumowicz Piwor wystawia w dziale sprzedam silnik 1,8GDi z Carismy 98 rok. 236 000km przebiegu za 1200zł.
http://forum.mitsumaniaki...profile&u=14375
Nie masz dostępu do działu sprzedam więc jak coś to pisz do niego PW.
Najlepiej jakby jakiś mechanior ocenił czy silnik nadaje się tylko do kosza. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 13-11-2013, 16:48
|
|
|
silnik w dobrym stanie możesz sprowadzić z Anglii tam taki silnik ze 100 tys nakręconymi kupisz za 200 funtów, ale najpierw mechanik bo może sprawa tak kiepsko się wcale nie przedstawia, może wystarczy samą głowice zmienić |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
Auto: SdKfz 181
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
Wysłany: 13-11-2013, 18:55
|
|
|
pawelz, to co sie Tobie stało przerabiałem 3 miesiace temu
1.proponowano mi abym sprzedal miska w takim stanie
2.wymiane silnika cena uzywki 800-1200 zl
ja zdecydowalem sie na naprawe tylko dlatego ze uszkodzona byla glowica reszte silnika znam a nowego silnika nie nie wspomne o przekładaniu elementów
Glowica kupiona za 250 zl plus cały rozrzad jakies 650 zl dokladnie nie pamietam
uszczelka pod glowice ,kolektor wydechowy,ssacy i i płyn chlodniczy wsumie wyszlo mi okolo 1200-1300 zl
robilem sam podmianke wiec mechanik nie zarobił
Jezeli myslisz o naprawie głowicy to wybij sobie to z głowy rorzad w misce jest kolizyjny jak nic posypały sie wszystkie 16 zaworow no moze ze 2 zostaly o popenkanych szklankach nie wspomne cena naprawy jaka mi powiedzieli 900 zl ----tak było w takiej samej sytuacji u mnie |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=xEGvaJMDia8 |
|
|
|
 |
|