Jak wymontować alternator w Sigmie ? |
Autor |
Wiadomość |
Moni-ka [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2007, 18:41 Jak wymontować alternator w Sigmie ?
|
|
|
To mój pierwszy post - witam wszystkich
Sprawa niby prosta ale od strony teoretycznej W praktyce jednak trochę gorzej
Padł alternator - to pewne , mój facet za dwa dni jedzie do Polski więc chcieliśmy wymontować go i oddać do regeneracji.
Niestety nie mamy zielonego pojęcia którędy możnaby wyciągnąć to ustrojstwo.
Odkręciliśmy boczną obudowę (nadkole) i dalej nic, zastanawiamy się czy przegub ruszać , czy jest łatwiejsza droga? Górą odpada
Sami wiecie nie sztuka rozkręcic pół auta... tym bardziej ,że z nas taaaacy mechanicy
Byłabym wdzięczna za każda radę
Pozdrawiam. Monika. |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 17-02-2007, 22:37
|
|
|
Koleżanko przesyłam Ci linka z danymi technicznymi alternatora który zamieścił Chi-Man
http://www.diamanteowners...20regulator.pdf
Jeśli dobrze pamiętam to wyciąga się go przez górę tylko trzeba odkręcić zbiornik płynu do spryskiwaczy reflektorów i jeśli trzeba łapę mocującą silnik ja ją na pewno odkręcałem ale do wymiany paska rozrządu, dzisiaj nie idę już do garażu ale jutro sprawdzę i napiszę Ci czy trzeba odkręcić mocowanie silnika
a w nadkolu wystarczy tylko tylko odkręcić ten plastikowy boczek mocowany na chyba na 4 śrubach i masz dostęp do alternatora i dostęp do poluzowania rolki napinającej pasek
Sam demontaż alternatora jest prosty i tylko trzeba mieć trochę zdolności manualnych
Pozdrawiam jutro postaram się odezwać ale jestem pewny że wyciągałem go przez górę
na razie powodzenia |
|
|
|
 |
Moni-ka [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 10:21
|
|
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź
Odkręciłam tą plastykową osłonkę wszystko co trzeba jest poluzowane ale jest za mało miejsca żeby wyciągnąć go dołem
Wychodzi na to że, trzeba odkręcić przegub - albo próbować górą ...
Tylko nad alternatorem ja mam (chyba) pompę hamulową , w każdym razie to nie jest zbiornik z płynem do spryskiwaczy
A jeszcze jedno pytanko
Czy mocowanie alternatora, które ma mocowanie z miską olejową da się odkręcić ? Odkęcilismy już 4 śruby ale jeszcze trzyma - nie chcemy szarpać za mocno bo jak jest a uszczelce to lipa.
Jeszcze raz ślicznie dziękuję |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 10:56
|
|
|
Jak już pisałem alternator wyciągnąć trzeba górą a pompę ABS masz z i mały zbiornik na płyn masz z boku natomiast oczywiście mówimy o prawej stronie stojąc przodem do silnika
Ja mam sigmę z 92r 3,0 6V 24
Ja ściągałem zamocowanie alternatora jak masz ten uchwyt z góry patrząc na alternator masz 2 śruby a z boku przy uchwycie mocującym silnik też 2 śruby jak u mnie przy a raczej nad nadkolem jest zbiornik płynu do spryskiwaczy reflektorów więc go trzeba zdemontować
Mając odkręcone zamocowanie alternatora i zdemontowany zbiornik trochę kombinacji manualnej i alternator musisz wyciągnąć
NIE ODKRęCAJ PRZEGUBU jak jeszcze nie wiesz jak to daj znać zrobię zdjęcie i prześlę bo może nie rozumiemy się do końca i piszemy o różnych rzeczach a może Ty odkręcasz nie te śruby które trzeba bez urazy pozdrawiam
[ Dodano: 18-02-2007, 11:11 ]
Byłem teraz zajrzeć do mojego auta i Ty droga Moniko odkręcasz chyba sprężarkę do klimatyzacji która znajduje się pod alternatorem
Alternator jak otworzysz maskę masz widoczny zaraz z góry po prawej stronie
Przyjrzyj się dobrze wszystkiemu i sprawdź być może robisz dobrze a ja mam po prostu inną wersję auta ale nie podejrzewam żeby były to wielkie różnice i nie myślę byś nie wiedziała jak wygląda alternator
W każdym bądź razie jakby coś to pisz |
|
|
|
 |
Moni-ka [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 11:26
|
|
|
Syski byłabym wdzięczna za fotke bo chyba nie do końca sie rozumiemy
Narazie odkręcony jest tylko alternetor - mocowanie też 2 długie śruby i 2 krótkie - tylko po odkręcenie tego mocowania dalej coś trzyma - nie można go wyciągnąć. I na tym mocowaniu jest jakiś "czujnik" - trochę zagmatwałam.
Jeżeli nie psrawi Ci to problemu to prosiłabym jeszcze o fotkę, bo my wszystkie zbiorniki do spryskiwaczy mamy z przodu
Pozdrawiam i dziekuję bardzo. |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 11:35
|
|
|
Sorry ale teraz muszę już jechać będę pewnie po 13 tej to zaraz Ci prześlę fotki jeszcze raz sorry że nie teraz bo wiem jak to jest jak się spieszy, ale u mnie też siła wyższa
Jak masz tę chwilę to na spokojnie spróbuj jeszcze raz wszystko obejrzeć co masz odkręcone i co może być tym powodem że ni można go wyciągnąć
Lecę nara |
|
|
|
 |
Moni-ka [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 11:51
|
|
|
Dzięki bardzo - |
|
|
|
 |
Tomek210
Forumowicz
Auto: Sigma'96
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-02-2007, 15:37
|
|
|
Może coś pomogą moje fotki
 |
_________________ Sigma 24V'96r |
|
|
|
 |
Moni-ka [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 16:04
|
|
|
Ja mam taki silnik i coś mi się wydaje, że trochę się różni od Twojego Tomku.
Jestem bardzo wdzięczna za wklejenie fotek - dziękuję Ci bardzo Mam nadzieję , że Syski ma taki sam silnik jak ja
Och coś mi się wydaje, że czeka nas dłuuuugi wieczór ze śrubokrętem |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 16:20
|
|
|
Spóźnione ale przesyłam linki moich zdjęć
http://my.opera.com/paulinus/albums/
Otworzysz sobie album z kilkoma zdjęciami
Pozdrawiam
[ Dodano: 18-02-2007, 16:34 ]
No Moniko dlatego się nie możemy dogadać mamy inne silniki mój jest 6g72
Szkoda że nie ma na forum Chi-Mana bo na pewno by Ci pomógł on zna wszystkie silniki i ma praktyczne podejście do tematu
Gdybyś to auto miała tutaj to pewnie umiałbym Ci pomóc i wymontowałbym ten alternator bo przecież to na pewno nie jest trudne tylko trzeba znać jakiś myk a jak ktoś wie to podpowie bo po co wyważać otwarte drzwi
Wiem że tam nie ma dobrego dojścia i źle jest zrobić zdjęcie bo gdyby było więcej ujęć to można by było wydedukować co go tam jeszcze trzyma
W każdym bądź razie jak masz jakieś pytania to możesz na mnie liczyć nara
[ Dodano: 18-02-2007, 16:37 ]
Aha kliknij na zdjęcie to otworzy album ale to na pewno wiesz piszę tylko k woli ścisłości bez urazy |
|
|
|
 |
Moni-ka [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 16:39
|
|
|
Dziekuję za pomoc chłopaki !
Syski - ja po obejrzeniu tych fotek mam do ciebie pytanie. Gdzie u ciebie jest alternator ?
Bo wydaje mi się , że tak jakby z przodu, po prawej stronie.... w okolicach reflektora.. mój jest "za" amortyzatorem - noo głębiej - o tak powiem.
Mamy chyba różne autka -
Dzisiaj musimy wykręcić ten alternator więc nie ma siły trzeba rozkręcić co się da
Jeszcze raz baaardzo Wam dziękuję
Pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 17:06
|
|
|
Tak ja mam go z przodu z prawej strony u góry i nie ma problemu w demontażu a tam gdzie piszesz to ja mam pompę wody
Ale tak myślę jak byś tam miała kogoś znajomego kto zna się na samochodach to może by wam pomógł oczywiście myślę o polakach bo BELG TO JUż MUSI BYć MECHANIK
szkoda że nie jestem bliżej
A w Twoim pomyśle popieram rozkręć co się da i bo waży jest efekt końcowy! a potem pomartwisz się jak to skręcić
[ Dodano: 18-02-2007, 17:09 ]
Aha jeśli chodzi o pomoc to po to jesteśmy w klubie
Możesz zawsze na kogoś liczyć |
|
|
|
 |
Moni-ka [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 17:15
|
|
|
Zaatakowałam już Chi-man'a
I jak dzisiaj nie wyciągnę tego "dziada" jutro rozkręcam co się da - jedyne wyjście z mojej sytuacji.
Jak się uporam zdam relację co i jak - przyda się na przyszłość
Pozdrawiam i dziękuję |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 17:21
|
|
|
[ Dodano: 19-02-2007, 18:03 ]
Przeglądałem ogłoszenia kupna sprzedaży na auto gratce i jest ta zdjęcie mitsubishi diamante i jego silnika czyżby to był ten? przesyłam link do strony
http://www.gratka.pl/moto...962b84d158db427 |
|
|
|
 |
Moni-ka [Usunięty]
|
Wysłany: 19-02-2007, 22:12
|
|
|
syski napisał/a: | :D
[ Dodano: 19-02-2007, 18:03 ]
Przeglądałem ogłoszenia kupna sprzedaży na auto gratce i jest ta zdjęcie mitsubishi diamante i jego silnika czyżby to był ten? przesyłam link do strony
http://www.gratka.pl/moto...962b84d158db427 |
Identiko Silnik ten sam tylko, że ja mam kombiaczka.
No ale chciałam sie pochwalić - alternator wyjęty !Od razu mówię co należy zrobić aby wyjąć ustrojstwo.
1.Odkręcamy plastykowa osłonkę, któa mieści się w prawym nadkolu. (Najlepsze dojście )
2.Odkręcamy alternator oraz wszystkie mocowania
3. Odkręcamy cewkę oraz uchwyt na kolektorze
4.Wyciągamy dziada
Teraz to wydaje się taakie proste |
|
|
|
 |
|