[Cari 1.9DI-D] Wybór opon zimowych - Dębica czy Fulda??? |
Autor |
Wiadomość |
Macenty
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-11-2013, 22:16 stare opony zimowe czy najtańsze nowe?
|
|
|
nytsug napisał/a: | Zdaję sobie sprawę, że ani jedne ani drugie nie są OK. Chcę poprostu do stycznia przejeździć bo potem sprzedaję auto - mam już drugie a nie chcę inwestować na 2 miesiące w opony. Dlatego dałem pod rozważenie te dwa komplety. |
Nie bierz złomu.
Wiesz ostatni wulkanizator oglądał 7 letnie gumy zimowe w aucie rodziców i orzekł, że bieżnik jest jeszcze spoko ale tak stara guma jest już za twarda i nie gwarantuje przyczepności.
Kup najtańsze markowe polskie zimówki(czyli europejskie niechińskie) i miej spokój. |
|
|
|
 |
pyza
Forumowicz
Auto: carisma gdi 125KM elegance
|
Wysłany: 18-11-2013, 23:13
|
|
|
z tego co wiem to w debicy jest stary bieznik goodyera.nawet kiedys takimi jakis czas smigalem i na sniegu konkretnym dawaly rade az sie dziwilem.a do podejscia do tematu to rocznik opon robi swoje ja bym bral mlodsze |
_________________ elegance |
|
|
|
 |
MmzTattoo
Mitsumaniak

Auto: 2003 Eclipse GS 2.4 automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Cze 2013 Posty: 194 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 19-11-2013, 18:44
|
|
|
Jeżeli już naprawde masz wybór tylko między nimi zakładaj fulde i Św. Krzysztofa na kierownicę |
_________________ Eclipse 2.4 03 obecnie http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Carisma 1.6 97 liftback- sprzedana
 |
|
|
|
 |
nytsug
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Pomógł: 15 razy Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 453 Skąd: LUBLIN - okolice
|
Wysłany: 19-11-2013, 22:50
|
|
|
))) św. Krzysztof jeździ gdzieś schowany w aucie. Na razie śniegu ani mrozu nie ma ale jak przyjdzie to sprawdzę jak się zachowują. Jak będzie klapa to będę szukał miękkiej gumy. |
|
|
|
 |
zawoj
Mitsumaniak

Auto: Carisma GL 1.6 '96 90KM
|
Wysłany: 21-11-2013, 23:47
|
|
|
Dębica to bardzo dobre opony,mam porównanie z obecnym Bridgestone blizzak lm-30, dunlopami,barumami,a nawet goddyearami, model frigo2 który obecnie jest w Biedronce zwłaszcza jest bardzo dobry na śnieg.Oba komplety które wymieniłeś w temacie są zdecydowanie za stare, dlatego jeśli wysokość bieżnika jest taka sama-wybierz nowsze fuldy.A tak na marginesie-w tamtą zimę też miałem św.Krzysztofa schowanego, pod koniec marca zmieniłem juz na letnie yokohama parada spec2, spadł śnieg, nie dość że nie dało się ruszyć to na trzecim zakręcie jazda się skończyła na krawężniku,zero sterowalności.Opony przeżyły,felga nie koniecznie,aczkolwiek 150zł i spawacz zrobił swoją robotę (dla tych którzy twierdzą że alu się nie spawa-dodam że koło jest wyważone i przejechało od tamtej pory 13tys. km w różnych warunkach),foto poniżej.Dlatego byle jaka zimówka jest lepsza niż najlepsza letnia opona.I nie słuchaj rad by zostać na letnich,jeszcze wielosezony od biedy,ale typowo letnie-zapomnij.
 |
|
 |
madź
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany
Auto: Toyota Yaris
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 14 Lut 2010 Posty: 535 Skąd: Katowice/Bytom
|
Wysłany: 22-11-2013, 12:49
|
|
|
zawoj napisał/a: | Dębica to bardzo dobre opony,mam porównanie z obecnym Bridgestone blizzak lm-30 |
Miałam Dębicę Frigo 2 w Carismie. Rozmiar 185/65R14. Łatwo było się zakopać. Na Bridgestone Blizzak LM-30 samochód jeździł jak w lato - bardzo dobra przyczepność w warunkach zimowych. W cieplejsze dni (+10st) bardzo traciła przyczepność.
Moja teściowa w Space Starze tak samo przeszła z Dębicy na Blizzaki i bardzo dobrze przyjęła zmianę - porównanie tych opon to jak porównać Malucha z Mercedesem... |
|
|
|
 |
zawoj
Mitsumaniak

Auto: Carisma GL 1.6 '96 90KM
|
Wysłany: 22-11-2013, 22:49
|
|
|
Dla mnie znowu blizzaki są tragiczne,w poprzednią zimę zakopałem się kilka razy,raz na błocie aż auto zawisło na podłodze, na dębicy nie zdarzyło mi się.I dębice i blizzaki mam od nowości.Z resztą opinie o jednych i drugich mówią za siebie |
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 26-11-2013, 18:03
|
|
|
zawoj, powiedz i coś o tych Yokohomach parada. Powiem prawdę, że zarąbiście mi się podobają, jednak zastanawiam się jak się na nich porusza. Domyślam się, że trzymanie na suchym jest rewelacyjne, ale co z mokrym asfaltem i ich głośnością? |
|
|
|
 |
nytsug
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Pomógł: 15 razy Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 453 Skąd: LUBLIN - okolice
|
Wysłany: 16-12-2013, 21:08
|
|
|
zakupione frigo 2 na przód 2 nowe i jazda nieporównywalna. Polecam miękką gumę:) |
|
|
|
 |
|