[CS3A 1.6] uszkodzony fotel kierowcy |
Autor |
Wiadomość |
Bojar
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 363 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 14-11-2013, 19:29 [CS3A 1.6] uszkodzony fotel kierowcy
|
|
|
No i mnie misiek negatywnie zaskoczył
Od kilku dni coś mi brzęczało w oparciu fotela (kierowcy).
Dziś go rozmontowałem i zonk puściły spawy z jednej strony na rurce poprzecznej (wysokość lędźwi). Wygląda na fabryczną niedoróbkę bo po primo niewielki i lekki jestem a secundo to jest umiejscowione w tylnej części fotela.
W sobotę mnie czeka spawanko
Pytanie poboczne: da się przy okazji wyprać obicie fotela ? pranie ręczne czy pralka ? |
_________________  |
|
|
|
 |
TOA
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 2.0 DOHC Sport '03
|
Wysłany: 26-11-2013, 00:09
|
|
|
W moim pstryknęła jedna z poprzecznych sprężyn ale to po poprzednim właścicielu (na oko jakieś 120kg) ale wracając do siedzenia da się całkowicie zdemontować tapicerkę do prania, co z poduchami? Ja odsunąłem jedynie tylną część aby całkowicie pozbyć się uszkodzonego drucika, który próbował się wbić w kolana pasażera na tylnym siedzeniu. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-11-2013, 07:22
|
|
|
TOA napisał/a: | wracając do siedzenia da się całkowicie zdemontować tapicerkę do prania, co z poduchami? | Da się, ale ryzyko może wystąpić, że póżniej tego nie założysz, materiał jest bardzo pasowny i trzeba go naciagać aby zamocować na stelażu, a jak sie wstąpi po praniu
Zaproponowałbym pranie na aucie, są firmy co robią to dojeżdżając do klienta, prawda jest taka, że jak jest bardzo zniszczony materiał to i pranie mu za wiele nie pomoże, ale za to będzie poprostu czyste
Jakbś demontował fotel to nie zapomnij o odpięciu akumulatora wcześniej (jezeli masz boczne poduchy) |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
cefaloid
Forumowicz
Auto: 1.6
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-11-2013, 10:04
|
|
|
robertdg napisał/a: | Jakbś demontował fotel to nie zapomnij o odpięciu akumulatora wcześniej (jezeli masz boczne poduchy) |
Tu należy uściślić po co należy odłączyć zasilanie.
Poduszka powietrzna jest odpalana bardzo ściśle określoną sekwencją napięcia zmienneng, więc nie ma żadnej możliwości wystrzału poduszki przy podpinaniu czy odpinaniu jej.
Jedyny powód za tym aby odłączyć akumulator jest taki, że np włączenie zapłonu przy odłączonej wtyczce poduszki spowoduje zapalenie się kontrolki airbag którą trzeba skasować a to kosztuje. I tyle. |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 363 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 26-11-2013, 23:25
|
|
|
Dokładnie. Akumulator był odłączony. Poduszka nie świeci
Tapicerki oparcia nie da się niestety zdjąć w całości bo w jednym miejscu jest "paskiem" przyklejona do gąbki.
Zresztą całe poszycie oparcia to gąbka.
Okazało się, że poszły spawy rurki łączącej boki stelaża oparcia.
Już zespawane i założone. Jak nowe
[ Dodano: 26-11-2013, 23:29 ]
TOA napisał/a: | ...ale wracając do siedzenia da się całkowicie zdemontować tapicerkę do prania, co z poduchami? Ja odsunąłem jedynie tylną część aby całkowicie pozbyć się uszkodzonego drucika, który próbował się wbić w kolana pasażera na tylnym siedzeniu. |
Nie nie da się zdjąć. Jest w pewnym miejscu materiał przyklejony do gąbki.
A drucik co ciekawe jest tylko jeden poprzeczny |
_________________  |
|
|
|
 |
Kaktus82
Nowy Forumowicz świerzak
Auto: Grandis 2.0DiD
|
Wysłany: 18-05-2016, 20:18
|
|
|
A od siedziska ktos sciągał tapicerke bo u mnie jest wysiedziana z jednej strony gąbka i chciałbym to naprawic |
|
|
|
 |
|