Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pęknięty rozrząd - remont? Swap?
Autor Wiadomość
adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-11-2013, 23:13   

jeśli 500zł to drogo to ja nie wiem bo 2 miesiące temu kupowałem dla ojca goły silnik do renówki 1.4 i zapłaciłem 900zł z przesyłką no ale każdy ma swoje zdanie.za rozrząd nie dam głowy uciąć bo był wymieniany na bank ale silnik już 2 lata stoi w garażu więc radziłbym wymienić rozrząd.

ttomek551 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 '98
Wysłany: 14-11-2013, 23:21   

adaśko, dlatego napisałem, że 15 000 km, a nie 60 000 km, a generalnie chodzi o to, żeby wytrzymał do następnej wypłaty, bo to można oszacować, spoglądając na pasek, a jak wiadomo to są dodatkowe koszta, a żyjemy w czasach takich, a nie innych :) to raz, a dwa jednak niejako jesteśmy "rodziną" mitsumaniaków, więc można sobie wzajemnie ufać ;) no chyba, że się mylę?
Na innych forach ludzie też sprzedają graty, które leżą odłogiem, a komuś innemu mogą się przydać, ale sprzedają to naprawdę tanio, a nie tanio względem allegro ;)
Nauczyć się nie miałem czego, bo patrząc książkowo na przebieg i wiek to po prostu był ten czas, że do końca roku będzie trzeba to zrobić, ale okazało się na pasku był olej, co znacznie skróciło jego trwałość ;)

Co do cen rynkowych to nie porównywałbym silników Renault i Mitsubishi, bo zobacz, że benzyniak do Carismy w kwocie 900 zł jest silnikem kompletnym :) no chyba, że jakiś "rodzynek" typu 1.8 DOHC, to w tym momencie jest to np. 1200 zł ;) skąd to się bierze? Z trwałości.. Owe silniki Mitsubishi są niezniszczalne, więc nie ma takiego zbytu, a w Renault..?
Dziadek kolegi miał Megane 1.4 od nowości i przy 220 000 km zezłomował ją z powodu silnika, czyli ludziom te silniki się psują, więc automatycznie powstaje zapotrzebowanie na rynku na takie silniki i sprzedawcy mogą żądać takich kwot (oczywiście bez przasady, żeby silnik nie przewyższał wartości samochodu), bo ludzie i tak będą je kupować ;)

To tyle wykładu z ekonomii ;D

londolut, mimo, że piszę mało postów, to akurat tę zasadę forum znam ;) Ten post był po to, żeby przedstawić moją defincję słowa "tanio" używanego tutaj, bo co jak co, ale nawet na allegro goły słupek z przebiegiem 160 000 km z anglika potrafi kosztować ok. 400 zł i to u różnych sprzedawców ;)
No i przede wszystkim ja nikomu nie narzucam ceny, za którą ma sprzedać swój przedmiot, tylko zwracam uwagę na zweryfikowanie poprawności znanej definicji używanych słów ;)

MmzTattoo 
Mitsumaniak

Auto: 2003 Eclipse GS 2.4 automat
Wysłany: 15-11-2013, 23:01   

Gdybym był w twojej sytuacji brałbym pod uwagę dwie opcje
Swap na taki sam goły słupek trafisz za 300 zł do tego rozrząd na dzień dobry dwa piwa i kumpel do pomocy swapa nie trudno machnąć w jeden dzień samemu da radę bez żurawia itp.
Druga opcja kupić głowicę i kompletny rozrząd bo jakoś nie chce mi się wierzyć że głowica w 16v przetrwała tak samo jak nie wydaje mi się żeby w tych silnikach korbowód nie wytrzymał kolizji tłoka z zaworem

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 17-11-2013, 16:12   

każdy ma swoje zdanie odnośnie ceny a ja sprzedaje kompletny silnik a nie goły słupek i nie spieszy mi się z jego sprzedażą najwyżej na złom go oddam jak będzie mi miejsce potrzebne w garażu bo niektórzy to by chyba chcieli za darmo najlepiej dostać.

ttomek551 
Forumowicz

Wysłany: 07-12-2013, 04:40   

MmzTattoo, no z jednej strony właśnie taką opcję biorę pod uwagę, ale nie chciałbym kupić jakiegoś bubla, czyli silnika, który jest po prostu zużyty, a za 300 zł jest właśnie to ryzyko, bo fajne silniki chodzą po ok. 500 zł, a jeszcze trzeba doliczyć przesyłkę lub własny transport :/ z drugiej jednak strony, skoro mam silnik 1.8, za który jestem w miarę pewien to, aż żal go nie włożyć, jeśli nie wiązałoby się to z większymi komplikacjami, bo jednak różnica tych 15, albo nawet 25 KM będzie odczuwalna :D Fajnie byłoby znaleźć tutaj osobę na tyle ogarniętą, która byłaby gotowa pomóc w tym zabiegu :) Jest tu może ktoś taki? ;>

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 10-12-2013, 22:00   

ttomek551, nie ma sprawy, przywoź i ogarniemy. Chcesz adres? :P

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

ttomek551 
Forumowicz

Wysłany: 11-12-2013, 22:56   

gdyby to było takie łatwe ;D tzn. prawdę mówiąc to zawsze można wynająć lawetę ;D tylko, że to na pewno nie jest kwestia jednego dnia, prawda? ;> Nie wiem, czy nie łatwiej byłoby zaprosić Cię na Śląsk w któryś weekend, bo za paliwo bym zwrócił, zakwaterowanie bym mógł zapewnić, a za pomoc też by się coś ogarnęło ;D
Fajnie by było gdybyś mógł wszystko, krok po kroku wyjaśnić, co trzeba zmienić, na co zwrócić uwagę, a resztę myślę, że z paczką ogarniemy ;)

Odpowiedz do tematu