|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pęknięty rozrząd - remont? Swap? |
Autor |
Wiadomość |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 13-11-2013, 23:13
|
|
|
jeśli 500zł to drogo to ja nie wiem bo 2 miesiące temu kupowałem dla ojca goły silnik do renówki 1.4 i zapłaciłem 900zł z przesyłką no ale każdy ma swoje zdanie.za rozrząd nie dam głowy uciąć bo był wymieniany na bank ale silnik już 2 lata stoi w garażu więc radziłbym wymienić rozrząd. |
|
|
|
 |
ttomek551
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 '98
|
Wysłany: 14-11-2013, 23:21
|
|
|
adaśko, dlatego napisałem, że 15 000 km, a nie 60 000 km, a generalnie chodzi o to, żeby wytrzymał do następnej wypłaty, bo to można oszacować, spoglądając na pasek, a jak wiadomo to są dodatkowe koszta, a żyjemy w czasach takich, a nie innych to raz, a dwa jednak niejako jesteśmy "rodziną" mitsumaniaków, więc można sobie wzajemnie ufać no chyba, że się mylę?
Na innych forach ludzie też sprzedają graty, które leżą odłogiem, a komuś innemu mogą się przydać, ale sprzedają to naprawdę tanio, a nie tanio względem allegro
Nauczyć się nie miałem czego, bo patrząc książkowo na przebieg i wiek to po prostu był ten czas, że do końca roku będzie trzeba to zrobić, ale okazało się na pasku był olej, co znacznie skróciło jego trwałość
Co do cen rynkowych to nie porównywałbym silników Renault i Mitsubishi, bo zobacz, że benzyniak do Carismy w kwocie 900 zł jest silnikem kompletnym no chyba, że jakiś "rodzynek" typu 1.8 DOHC, to w tym momencie jest to np. 1200 zł skąd to się bierze? Z trwałości.. Owe silniki Mitsubishi są niezniszczalne, więc nie ma takiego zbytu, a w Renault..?
Dziadek kolegi miał Megane 1.4 od nowości i przy 220 000 km zezłomował ją z powodu silnika, czyli ludziom te silniki się psują, więc automatycznie powstaje zapotrzebowanie na rynku na takie silniki i sprzedawcy mogą żądać takich kwot (oczywiście bez przasady, żeby silnik nie przewyższał wartości samochodu), bo ludzie i tak będą je kupować
To tyle wykładu z ekonomii ;D
londolut, mimo, że piszę mało postów, to akurat tę zasadę forum znam Ten post był po to, żeby przedstawić moją defincję słowa "tanio" używanego tutaj, bo co jak co, ale nawet na allegro goły słupek z przebiegiem 160 000 km z anglika potrafi kosztować ok. 400 zł i to u różnych sprzedawców
No i przede wszystkim ja nikomu nie narzucam ceny, za którą ma sprzedać swój przedmiot, tylko zwracam uwagę na zweryfikowanie poprawności znanej definicji używanych słów |
|
|
|
 |
MmzTattoo
Mitsumaniak

Auto: 2003 Eclipse GS 2.4 automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Cze 2013 Posty: 194 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 15-11-2013, 23:01
|
|
|
Gdybym był w twojej sytuacji brałbym pod uwagę dwie opcje
Swap na taki sam goły słupek trafisz za 300 zł do tego rozrząd na dzień dobry dwa piwa i kumpel do pomocy swapa nie trudno machnąć w jeden dzień samemu da radę bez żurawia itp.
Druga opcja kupić głowicę i kompletny rozrząd bo jakoś nie chce mi się wierzyć że głowica w 16v przetrwała tak samo jak nie wydaje mi się żeby w tych silnikach korbowód nie wytrzymał kolizji tłoka z zaworem |
_________________ Eclipse 2.4 03 obecnie http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Carisma 1.6 97 liftback- sprzedana
 |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 17-11-2013, 16:12
|
|
|
każdy ma swoje zdanie odnośnie ceny a ja sprzedaje kompletny silnik a nie goły słupek i nie spieszy mi się z jego sprzedażą najwyżej na złom go oddam jak będzie mi miejsce potrzebne w garażu bo niektórzy to by chyba chcieli za darmo najlepiej dostać. |
|
|
|
 |
ttomek551
Forumowicz
|
Wysłany: 07-12-2013, 04:40
|
|
|
MmzTattoo, no z jednej strony właśnie taką opcję biorę pod uwagę, ale nie chciałbym kupić jakiegoś bubla, czyli silnika, który jest po prostu zużyty, a za 300 zł jest właśnie to ryzyko, bo fajne silniki chodzą po ok. 500 zł, a jeszcze trzeba doliczyć przesyłkę lub własny transport :/ z drugiej jednak strony, skoro mam silnik 1.8, za który jestem w miarę pewien to, aż żal go nie włożyć, jeśli nie wiązałoby się to z większymi komplikacjami, bo jednak różnica tych 15, albo nawet 25 KM będzie odczuwalna Fajnie byłoby znaleźć tutaj osobę na tyle ogarniętą, która byłaby gotowa pomóc w tym zabiegu Jest tu może ktoś taki? ;> |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-12-2013, 22:00
|
|
|
ttomek551, nie ma sprawy, przywoź i ogarniemy. Chcesz adres? |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
ttomek551
Forumowicz
|
Wysłany: 11-12-2013, 22:56
|
|
|
gdyby to było takie łatwe ;D tzn. prawdę mówiąc to zawsze można wynająć lawetę ;D tylko, że to na pewno nie jest kwestia jednego dnia, prawda? ;> Nie wiem, czy nie łatwiej byłoby zaprosić Cię na Śląsk w któryś weekend, bo za paliwo bym zwrócił, zakwaterowanie bym mógł zapewnić, a za pomoc też by się coś ogarnęło ;D
Fajnie by było gdybyś mógł wszystko, krok po kroku wyjaśnić, co trzeba zmienić, na co zwrócić uwagę, a resztę myślę, że z paczką ogarniemy |
|
|
|
 |
|
|