Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
l200- problem z napędem!
Autor Wiadomość
paweł31 
Nowy Forumowicz

Auto: l200
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-07-2011, 20:25   l200- problem z napędem!

Witam wszystkich. jest to mój pierwszy post na tym forum. Stałem się posiadaczem Mitsubishi L200 rok 2010 kupiony w salonie. Jest to wersja invite AC+ , mój problem polega na tym że w salonie nie poinformowano mnie że ze skrzynią easy select mogę tylko jeżdzic w terenie z napędem na 4 koła (wogole nie wiedziałem ze są rozne wersje skrzyn a w jezdzie probnej normalnie jezdzilem na asfalcie na 4 kola autem testowym)Jakj bym to wiedział to pewnie kupił bym z inną skrzynią. Jezdziłem autem ponad miesiac i pare razy uzyłem napedu na 4 koła i przy wolnej jezdzie i skrecie kół kola jakby sie blokowały, pojechałem do serwisu a tu panowie mowią ze tylko w terenie na 4 moge jezdzic, jestem bardzo niezdowolony poniewaz mam 2 dzieci i kupiłem ze wzgledów bezpieczenstwa aby bezpiecznie jezdzic i zima i na mokrym? Czy ktoś miał może podobne doswiadczenia o niepoinformowaniu o czyms w salonie i o wyegzekwowaniu czegos od firmy. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Wydra 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 1989 2.5 TD
Wysłany: 24-07-2011, 18:13   

Witaj paweł31.
już Ci tłumacze na czym polega Twój problem. jak napisałeś kupiłeś mitsu ze skrzynią ES czyli Easy Select. jest to skrzynia bez centralnego mechanizmu różnicowego, tzn. nie możesz jeździć z napędem 4x4 na czarnym suchym asfalcie, czyli tam gdzie koła mają dużą przyczepność. Natomiast po śniegu czy po ulewnych deszczach możesz śmiało zapinac 4x4. Dlatego w serwisie Ci powiedzieli że możesz tylko w terenie jeździć, bo tam koła nie mają takiej przyczepności jak na asfalcie. Na jeździe testowej jeździłeś autem ze skrzynią SS czyli Super Selekt która takowy mechanizm posiada. Wszystkie szczegóły znajdziesz na forum w dziale Pajero bo tam wszystko jest pięknie opisane. :D

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 24-07-2011, 19:35   

Ja jak swojego kupowałem nie miałem bladego pojęcia,że są dwa rodzaje napędów.
Na szczęście trafiłem na SS.W innym wypadku też bardzo bym się zdenerwował.
SS jest to chyba jedyna rzecz której nie ma u konkurencji.Przy lekkiej pupie w zimie i na mokrym bezcenne.
Pozdrawiam.

paweł31 
Nowy Forumowicz

Auto: l200
Wysłany: 25-07-2011, 20:32   

Wydaje mi się, że sprzedawca powinien mi o tym powiedzieć. Ciekawe jakie szansę na to ze uda mi sie cos wkórać - pewnie marne znając nasze realia :)

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 26-07-2011, 20:29   

"Marne" to bardzo optymistycznie.Ja myślę,że zerowe.

Geo 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero'93 Long/ l200 '06
Wysłany: 27-07-2011, 09:03   

Rzeczywiście przykra sprawa. Sam nie wiem co tu doradzic, może spróbuj napisac do Rzecznika Praw Konsumenta albo do TVN Turbo....

jaceksu79 
Forumowicz

Auto: actyon sports
Wysłany: 27-07-2011, 10:36   

Żebyś miał to rozpisane( na SS oczywiście) na umowie przedwstępnej to byś mógł walczyć z niezgodności towaru z umową ( w przypadku osoby prywatnej). A tak to jest mega trudna sprawa. Z drugiej strony umowa ustna jest tak samo ważna jak umowa pisemna i jeżeli sprzedawca coś Ci obiecał oraz masz na to świadków to szanse są realne. O co najgorsze w każdym takim przypadku - CZIAŚ :D on zawsze działa na niekorzyść klienta- każdą sprawę należy zgłaszać wyraźnie na piśmie niezwłocznie.

Bandzior80 
Nowy Forumowicz
Od dzis L200

Auto: L200 2008 r.
Wysłany: 14-12-2013, 21:02   

Cześć chłopaki .... a jak sprawdzić jaką mam skrzynię ???? Es czy Ss ???

pawel80 
Forumowicz

Auto: L200 '11 178hp
Wysłany: 21-12-2013, 16:02   

ilość przełożeń na reduktorze prawdę ci powie
2h-4h-4hl-N-4llc
to super select
w easy jest 2h 4h i 4l moze byc jeszcze N

Bandzior80 
Nowy Forumowicz
Od dzis L200

Auto: L200 2008 r.
Wysłany: 22-12-2013, 22:14   

2h-4h-4hl-N-4llc dokładnie mam tak na 2 dzwigni.... ale jeszcze nim włącze ostatnie muszę wcisnąć dzwignie....
Czyli mam SS tak ???

pawel80 
Forumowicz

Auto: L200 '11 178hp
Wysłany: 23-12-2013, 00:55   

dokładnie tak ostanie to reduktor jedziesz dwa razy wolniej :)

Odpowiedz do tematu