Łożysko oporowe sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
pero
Forumowicz
Auto: Lancer Wagon INTENSE 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-12-2013, 11:39 Łożysko oporowe sprzęgła
|
|
|
Witam,
czy ktoś z Was miał z tym problem? Chodzi mi o to, że przy wciskaniu i puszczeniu sprzęgła słychać nienaturalne odgłosy. Gdy kupowałem Lancera jakieś 10k km temu to rzeczoznawca z którym byłem uczulił mnie na to, że wyczuwa iż jest ono lekko zużyte. Teraz gdy żona stoi po 1h dziennie w korku pojawiły się wspomniane odgłosy.
Moje pytania;
-czy ktoś miał podobny problem?
- czy to było łożysko oporowe sprzęgła?
- czy ktoś wymieniał tylko to łożysko czy od razu całe sprzęgło?
- jaki był koszt?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
cefaloid
Forumowicz
Auto: 1.6
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17-12-2013, 14:17 Re: Łożysko oporowe sprzęgła
|
|
|
pero napisał/a: | Witam,
czy ktoś z Was miał z tym problem? Chodzi mi o to, że przy wciskaniu i puszczeniu sprzęgła słychać nienaturalne odgłosy. Gdy kupowałem Lancera jakieś 10k km temu to rzeczoznawca z którym byłem uczulił mnie na to, że wyczuwa iż jest ono lekko zużyte. Teraz gdy żona stoi po 1h dziennie w korku pojawiły się wspomniane odgłosy.
Moje pytania;
-czy ktoś miał podobny problem?
- czy to było łożysko oporowe sprzęgła?
- czy ktoś wymieniał tylko to łożysko czy od razu całe sprzęgło?
- jaki był koszt?
pozdrawiam |
Chodzi o to że sprzęgło skrzypi przy wciskaniu - szczególnie jak silnik jest rozgrzany?
Cała rzesza użytkowników słyszy to skrzypienie, włączając w to mnie. Nic innego się dziesiątek tysięcy km nie dzieje. A myślę że inni zrobili z tym skrzypiacym sprzęgłem i 100tys+ km. |
|
|
|
 |
pero
Forumowicz
|
Wysłany: 17-12-2013, 15:19
|
|
|
Nie chodzi o skrzypienie sprzęgła. Do tego się przyzwyczaiłem. Przy wciskaniu sprzęgła oraz przy odpuszczaniu słychać wyraźny odgłos jakby 'szurających' o siebie metalowych części. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-12-2013, 16:45
|
|
|
Jak szuranie przy wćisniętym sprzęgle nie ustepuje to najprawdopodobniej będzie to łozysko oporowe, do zrzucenia skrzynia, stan sprzęgła do oceny, jednakże warto przyszykować się na wymianę całego kompletu, tarcza, docisk, łozysko oporowe. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 363 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 17-12-2013, 17:04
|
|
|
pero z ciekawości zapytam o przebieg.
Bo u mnie 90kkm raczej po mieście i chyba mam podobny problem.
Na dniach do mechaniora na diagnozę idzie |
_________________  |
|
|
|
 |
pero
Forumowicz
|
Wysłany: 17-12-2013, 17:50
|
|
|
Przebieg wg. licznika 157k km. Nie jestem pierwszym właścicielem auta więc po moich doświadczeniach przy zakupie samochodów przestałem traktować poważnie to co jest wyświetlane na liczniku oraz to co napisane jest w 'książkach serwisowych'.
Po wstępnej diagnozie u mechanika 'na słuch' przyczyną jest zawieszenie silnika. Teraz Misiek jest już w warsztacie, jutro będzie rozbierany i robiony.
[ Dodano: 17-12-2013, 17:52 ]
robertdg napisał/a: | Jak szuranie przy wćisniętym sprzęgle nie ustepuje to najprawdopodobniej będzie to łozysko oporowe, do zrzucenia skrzynia, stan sprzęgła do oceny, jednakże warto przyszykować się na wymianę całego kompletu, tarcza, docisk, łozysko oporowe. |
Przy wciśniętym sprzęgle odgłos ten nie występuje. Jest on tylko przy wciskaniu oraz puszczaniu. Występuje też przy dodawaniu oraz odpuszczaniu gazu ale ciszej. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-12-2013, 18:03
|
|
|
pero napisał/a: | Przy wciśniętym sprzęgle odgłos ten nie występuje. Jest on tylko przy wciskaniu oraz puszczaniu. Występuje też przy dodawaniu oraz odpuszczaniu gazu ale ciszej. | Objaw jakby łozyska w skrzyni prosiły się o wymiane |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
pero
Forumowicz
|
Wysłany: 25-12-2013, 11:42
|
|
|
Sprawa została rozwiązana. Po sprawdzeniu u mechanika okazało się, że sprzęgło ma się dobrze. Poduszki silnika także (a myślałem, że niedługo będzie trzeba je wymieniać). Powodem usterki okazało się pęknięte mocowanie układu wydechowego-to przy katalizatorze- zaznaczone na zdjęciu kolorem czerwonym. Po przyspawaniu usterka zniknęła.  |
|
|
|
 |
|